Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) praneša ikiteisminio tyrimo metu gavusi duomenų, kad „Lietuvos ryto“ akcininkas ir vyriausiasis redaktorius Gedvydas Vainauskas, atstovaudamas kitų asmenų interesams, galimai susitarė su „Tvarkos ir teisingumo“ partijai vadovaujančiu europarlamentaru R. Paksu dėl poveikio Aplinkos ministerijos darbuotojams.

Aplinkos ministerijai vadovauja „Tvarkos ir teisingumo“ partijos deleguotas ministras Kęstutis Trečiokas ir viceministras, „tvarkietis“ Algirdas Genevičius.

Įtariama, kad R. Paksas už didelės vertės (daugiau nei 9500 Eur) kyšį žadėjo pasinaudoti savo įtaka „Tvarkos ir teisingumo“ partijos nariams, dirbantiems Aplinkos ministerijoje.

Pastarieji turėjo paveikti Aplinkos ministerijai pavaldžios Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos darbuotojus, kad jie priimtų sprendimą dėl leidimo pradėti eksploatuoti „Norfos“ prekybos centrą Prienuose.

Už šią nusikalstamą veiką G. Vainauskui gresia laisvės atėmimas iki 7 metų. R. Pakso bylos dalis išskirta, nes būdamas Europos Parlamento narys jis turi teisinę neliečiamybę.

Kaltinimai ir A. Zabuliui

Byloje yra ir kitas epizodas. G. Vainauskas taip pat kaltinamas prekyba poveikiu pagal kitą Baudžiamojo kodekso straipsnį, pagal kurį gresia laisvės atėmimas iki 8 metų.

Kaltinimas pareikštas atsižvelgiant į STT pareigūnų surinktus duomenis, kurie leidžia įtarti, kad pasinaudojant G. Vainausko įtaka už kyšį buvo siekiama padaryti poveikį Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnams (FNTT), kad šie sudarytų sąlygas priimti palankų sprendimą „BOD Group“ valdybos pirmininkui Vidmantui Janulevičiui.

Remiantis šiais duomenimis, kaltinimai prekyba poveikiu pateikti ir buvusiam premjero Algirdo Butkevičiaus visuomeniniam konsultantui, buvusiam „Omnitel" vadovui Antanui Zabuliui.

Jis kaltinamas tuo, kad veikdamas kitų asmenų interesams pasiūlė ir susitarė duoti kyšį G. Vainauskui: šis, pasinaudodamas savo visuomenine padėtimi ir pažintimis, turėjo paveikti Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnus.

Finansinių nusikaltimų tyrimų tranyba 2014-2016 metais tyrė Lietuvos atsinaujinančios energetikos ir aukštųjų technologijų bendrovės „BOD Group“ Europos Sąjungos paramos įsisavinimą.

Įtarimai šiame tyrime buvo pareikšti „BOD Group“ valdybos pirmininkui V. Janulevičiui ir Vladui Sakalauskui, kuris yra „BOD Group“ įmonės „Baltic Solar Energy“ akcininkas ir direktoriaus pavaduotojas.

Šių metų sausio 26 dieną Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba V. Janulevičiaus atžvilgiu tyrimą nutraukė, įtarimai buvo panaikinti nenustačius jo veikloje nusikaltimo požymių.

Verslininkas V. Sakalauskas savo kaltę pripažino ir šių metų vasario 1 d. teisėjo patvirtintu prokuroro nutarimu buvo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą nustačius vienerių metų laidavimo terminą.

Paaiškėjus įtarimams dėl galimai daryto poveikio siekiant nutraukti tyrimą, Generalinė prokuratūra šių metų kovą jį atnaujino. V. Janulevičiaus ir V. Sakalausko statusas yra toks, koks buvo iki panaikintų nutarimų priėmimo - jie abu įtariamieji.

„Nepadariau jokio nusikaltimo, su G. Vainausku esu kalbėjęs, dirbome ir su „BOD grupe", bet tai buvo darbiniai klausimai, kurie neturi nieko bendra su kriminaliniais nusikaltimais“, - BNS penktadienį sakė A. Zabulis.

G. Vainauskas ir A. Zabulis savo kaltę neigia.

R. Paksas turi neliečiamybę

R. Paksas turi Europos Parlamento nario teisinį imunitetą, todėl ikiteisminiame tyrime dėl „Norfos" Prienuose buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas.

Jo bylos dalis ikiteisminio tyrimo metu buvo išskirta nenorint laukti Europos Parlamento sprendimo dėl „tvarkiečių“ lyderio teisinės neliečiamybės panaikinimo. Prokurorai R. Paksui taip pat ketina pareikšti įtarimus prekyba poveikiu.

Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis kovo 31 d. kreipėsi Europos Parlamentą dėl R. Pakso teisinio imuniteto atšaukimo.

R. Paksas teigia nesuprantantis prokuroro sprendimo jo atžvilgiu bylą išskirti, o „Lietuvos ryto“ redaktoriaus G. Vainausko – atiduoti į teismą.

„Daug ką esu gyvenime girdėjęs, bet tokį dalyką pirmą kartą girdžiu. Net nežinau, kokius žodžius parinkti“, – penktadienį BNS sakė politikas.

„Kaip įdomu. O ką dabar ten Gedvydas vienas be manęs darys“, – svarstė jis.

„Du žmonės yra prifilmuoti, ir paleista antis, kad jie kažką susitarę, kaip dabar vienas bus teisme, o kitas – ne. Nesuprantu“, – stebėjosi R. Paksas.

Jis sakė, kad pora kartų buvo apklaustas šioje byloje specialiuoju liudytoju.

„Kai man pasako, ateinu, tada didžiulė pertrauka, o po to vėl kviečia, ateinu, dar du - tris klausimus atsakau, vėl nieko. Duodu visus atsakymus“, – tvirtino „tvarkiečių“ vadovas.

STT tyrimas: pagrindiniai faktai

1. Du epizodai: STT išsiaiškino galimą poveikį Statybos inspekcijai siekiant įteisinti „Norfos“ parduotuvę Prienuose ir spaudimą siekiant nutraukti neįvardijamą Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos tyrimą dėl sukčiavimo stambiu mastu.

2. Įtariamųjų ir kaltinamųjų ratas: kaltinimai dėl prekybos poveikiu pareikšti „Lietuvos ryto“ vadovui G. Vainauskui ir buvusiam visuomeniniam premjero konsultantui buvusiam „Omnitel“ vadovui A. Zabuliui, R. Paksas apklaustas specialiuoju liudytoju, nes turi Europos Parlamento nario imunitetą. Byloje figūravo „Norfos“ prekybos tinklo vadovas Dainius Dundulis ir aplinkos viceministras A. Genevičius.