Taip jis kalbėjo Baltijos jūros regione paaštrėjus įtampai dėl incidentų, susijusių su Rusijos naikintuvų manevrais greta amerikiečių laivų ir lėktuvų Baltijos jūroje.

„Tai nėra cirkas ir toks elgesys yra pavojingas, neatsakingas ir kelia ne tik incidentų galimybę. Tai taip pat kelia apsiskaičiavimo riziką, mūsų pajėgoms veikiant taip arti“, - Briuselyje vykusioje spaudos konferencijoje telefonu trečiadienį sakė D. Lute.

Jis pabrėžė, kad NATO ir Jungtinės Valstijos Baltijos jūros regione ir toliau elgsis atsakingai.

„Mes būsime tie žaidėjai Baltijos jūros regiono oro erdvėje ir jūroje, kurie laikosi tarptautinių įsipareigojimų ir taisyklių. Ir mes kviečiame Rusiją elgtis taip pat“, - kalbėjo ambasadorius.

Per pastarąjį mėnesį Rusijos naikintuvai kelis kartus lydėjo virš Baltijos jūros skridusius Jungtinių Valstijų karinius orlaivius, o tie perėmimai, anot JAV pareigūnų, vykdyti nesaugiai.

Be to, Rusijos šturmo naikintuvai kelis kartus praskrido labai arti amerikiečių valdomomis raketomis apginkluoto minininko „USS Donald Cook“, kuris Baltijos jūra plaukė link Klaipėdos uosto.

Rusijos kariškiai teigia, kad jų manevrai buvo įprasti ir jokio pavojaus nekėlė.

Po šių incidentų į Lietuvą kelioms valandos buvo atskridę du moderniausi radarais nesusekami Jungtinių Valstijų naikintuvai „F-22 Raptor“. Reaguojant į Rusijos veiksmus Ukrainoje, kiekvienoje Baltijos šalyje ir Lenkijoje buvo dislokuota po rotuojama karių kuopa, kurią sudaro apie 150 karių.