LRTK anksčiau pranešė pradėjusi tyrimą dėl kanale balandžio 15 dieną transliuotos laidos „ČP tyrimas“, per kurią išsakytuose teiginiuose, manoma, galėjo būti kurstoma tautinė neapykanta.

„Komisijoje ruošiamas sprendimas, kad jei viskas pasitvirtins, bus taip, kaip numatyta įstatyme, t. y. įpareigojimas kabeliniams operatoriams ir retransliuotojams perkelti šį kanalą į mokamus paketus“, – BNS anksčiau sakė LRTK pirmininkas Edmundas Vaitekūnas.

Anot jo, kanalas toliau bus stebimas, ir užfiksavusi pakartotinius įstatymų pažeidimus komisija svarstytų laikinai uždrausti „NTV Mir Lithuania“ retransliacijas Lietuvoje.

Naujausią pažeidimą dėl karo ir tautinės neapykantos kurstymo komisija užfiksavo vasario pabaigoje „RTR Planeta“ transliuotoje laidoje „Sekmadienio vakaras su Vladimiru Solovjovu“. Šioje laidoje karo kurstymas užfiksuotas ir anksčiau, už tai kanalas jau sulaukė sankcijų, t.y. jį retransliuotojai įpareigoti papildomai apmokestinti.

Pasak E.Vaitekūno, užfiksavus trečiąjį pažeidimą per metus galiotų ta pati procedūra – komisija svarstytų laikinai uždrausti kanalo retransliacijas.

Jungtinės Karalystės jurisdikcijai priklausančio transliuotojo „Baltic Media Alliance Ltd.“ Rusijoje parengtų laidų retransliavimą komisija ne kartą buvo laikinai sustabdžiusi ir anksčiau. Pažeidimus po komisijos kreipimosi nustatė ir britų reguliuotojas OFCOM. Transliuotojas valdo rusų kalba rodomus „Ren Tv Baltic“, PBK ir „NTV Mir Lithuania“ kanalus . Dėl visų jų įvykdytų pažeidimų komisija yra taikiusi laikinus transliacijų apribojimus.

Teismas praėjusią savaitę taip pat atmetė beveik trisdešimties Lietuvos retransliuotojų skundą ir konstatavo, kad 2015-aisiais LRTK pagrįstai taikė sprendimą drausti tik Rusijoje pagamintas „NTV Mir Lithuania“ kanalo laidas.