Lazdijų rajono savivaldybei vadovauja meras Artūras Margelis, kurio narystė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų gretose sustabdyta.

Sutartis dėl televizoriaus pirkimo buvo sudaryta su bendrove „Dzūkų žinios“, kuri siejama su A. Margelio vardu. Sutarties vertė – 4099 eurų (be PVM).

„Atsižvelgiant į tai, kad televizorius įsigytas už didesnę kainą nei tuo metu viešai skelbiama vidutinė mažmeninė kaina, Viešųjų pirkimų tarnyba konstatuoja, kad perkančioji organizacija neužtikrino racionalaus lėšų panaudojimo", - teigiama šios organizacijos pranešime spaudai.

Viešųjų pirkimų tarnyba nustatė, kad kvietimai pateikti pasiūlymus buvo išsiųsti trims tiekėjams. Tačiau pirkimo organizatorė neįsitikino, kad visi trys tiekėjai užsiima televizorių pardavimo veikla. Pagal viešai skelbiamus duomenis akivaizdu, kad elektrotechnikos prekėmis neprekiauja ir UAB „Dzūkų žinios“, su kuria buvo sudaryta sutartis.

Be to, pirkimo organizatorė nusprendė nesikreipti į internetines parduotuves.

Viešųjų pirkimų tarnybai atsiųstame paaiškinime perkančioji organizacija teigia, kad „pirkti iš internetinių parduotuvių sudėtinga ir gana nemažai kainuojantį įrenginį praktikos neturime. Kadangi tokia prekė nėra trumpo naudojimo daiktas, nemanėme, kad yra patikima televizorių įsigyti internetinėse parduotuvėse (dėl garantinio laikotarpio, pristatymo sąlygų bei reikalavimo apmokėti iš anksto už perkamas prekes, o mes, kaip biudžetinė įstaiga, apmokėjimą galime atlikti tik už nupirktą ir faktiškai perduotą prekę)“.

Tarnyba atkreipia dėmesį, kad internetinės parduotuvės taip pat suteikia garantiją, kaip tai numato įstatymai, pristato prekes į bet kurią Lietuvos vietovę ir suteikia galimybę apmokėti už prekes po jų pristatymo.

Viešųjų pirkimų tarnyba konstatuoja, kad Lazdijų rajono savivaldybės viešoji biblioteka, vykdydama pirkimą, neužtikrino Viešųjų pirkimų įstatyme įtvirtinto skaidrumo principą.

Konstatavo grubų įstatymo pažeidimą

Anksčiau Viešųjų pirkimų tarnyba yra konstatavusi, kad Lazdijų rajono savivaldybės administracija atskirai pirkusi kanceliarines prekes ir kopijavimo popierių siekė išvengti privalomų procedūrų ir grubiai pažeidė Viešųjų pirkimų įstatymą.

Viešųjų pirkimų tarnyba patikrino du savivaldybės vykdytus pirkimus ir nustatė, kad savivaldybės administracija vengė vykdyti skaidrius viešuosius pirkimus: arba per CPO LT katalogą, arba viešai paskelbdama, kad kiekvienas suinteresuotas tiekėjas galėtų sudalyvauti viešajam pirkime, o ne tik patinkantys tiekėjai.

Abiejų tikrintų konkursų laimėtojas – UAB „Dzūkų žinios“. Savivaldybė sudarė sutartį pirkti kanceliarinių prekių iš šios įmonės už 15 125 eurų (su PVM). Kopijavimo popieriaus pirkimo sutarties vertė – 13 310 eurų (su PVM).

Kontrolinis „Dzūkų žinių“ akcijų paketas priklauso Lazdijų kaimo gyventojui, mokyklos-darželio „Kregždutė“ sargui Albinui Rėkui, smulkesni šios bendrovės akcininkai yra Dalė Juknevičienė, Darius Kaškelis, Kęstutis Matulevičius ir Kęstas Sukackas.

Anksčiau šios įmonės akcininkas buvo pats A. Margelis. Įmonei vadovauja mero žentas Darius Brindza, vadybininke dirba A. Margelio duktė Rūta Margelytė-Brindzienė.