DELFI žiniomis, pas parlamentarą aptikta beveik 250 tūkst. eurų.

Generalinės prokuratūros prokuroras Justas Laucius, vadovaujantis šiam tyrimui, kol kas atsisako komentuoti pas E. Masiulį surastųjų pinigų kilmę: „Kai nebeliks kliūčių apklausti E. Masiulį įtariamuoju ir tai bus padaryta, visuomenė bus informuota“.

BNS žiniomis, pinigai buvo pažymėti dar prieš koncerno „MG Baltic“ viceprezidentui Raimondui Kurlianskiui, kaip įtariama, juos perduodant Seimo nariui.

Specialiųjų tyrimų tarnyba nuo praėjusios savaitės tiria įtarimus, kad verslo koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas E. Masiuliui galėjo perduoti didelės vertės kyšį. Bet iki šiol buvo kalbama apie 106 tūkst. eurų sumą.

R. Kurlianskis yra suimtas, jis įtariamas papirkimu ir prekyba poveikiu. E. Masiuliui šiame tyrime suteiktas specialaus liudytojo statusas. Jis vis dar turi teisinę neliečiamybę, nes yra Seimo narys.

E. Masiulis penktadienį Vyriausiajai rinkimų komisijai įteikė prašymą nutraukti jo kaip Seimo nario įgaliojimus, žadėdamas nesidangstyti parlamentaro imunitetu. Jis žada „bendradarbiauti su teisėsauga ir įrodyti, kad nėra kaltas“.

Ekspertas: tai svarus įrodymas teisme

Lietuvos teisės instituto Baudžiamosios justicijos tyrimų skyriaus mokslo darbuotojas Petras Tarasevičius BNS teigė, kad pinigų žymėjimo metodu užfiksuotas kyšis yra svarus įrodymas teisme.

Jis komentavo ne konkretų E. Masiulio tyrimo aspektą, o teisėsaugos praktiką naudojant pinigų žymėjimą apskritai.

„Tai yra svarus įrodymas teisme“, - BNS antradienį sakė ekspertas.

Pasak P. Tarasevičiaus, grynieji pinigai gali būti žymimi keliais būdais.

„Priklauso turbūt nuo konkrečios taktinės situacijos, žvalgybinės situacijos“, - sakė Lietuvos teisės instituto darbuotojas, paklaustas, nuo ko priklauso teisėsaugos taikomas pinigų žymėjimo metodas.

Jis teigė, kad nepaisant šio įrodymo svarumo įtariamieji turi būdų jį apeiti: „Tų būdų yra įvairiausių, tai yra žmogaus fantazijos reikalas“.

„Dažniausiai tai yra manipuliavimas žodžiais, manipuliavimas tuo, kaip tie pinigai pas tą žmogų atsidūrė, kokiu būdu galėjo atsidurti. Žmogus aiškina, kad jam atnešė kaip skolą ar, pavyzdžiui, tokiu būdu įteikė tuos pinigus, kad žmogus nežinojo, jog jie jam buvo įteikti, pavyzdžiui, voke“, - kalbėjo P. Tarasevičius.

„MG Baltic“ viceprezidento advokatas: pas E.Masiulį rasta daugiau nei 106 tūkst. eurų

Suimto „MG Baltic“ viceprezidento R. Kurlianskio advokatas Romualdas Mikliušas sako žinantis, kad pas buvusį liberalų vadovą E. Masiulį rasta didesnė nei 106 tūkst. eurų pinigų suma. Jis taip pat patvirtino, jog pas E. Masiulį namuose rasti pinigai buvo žymėti, tačiau neigė, kad žymėtus pinigus perdavė jo ginamasis R. Kurlianskis.

„Aš žinau, kad rado lyg tai daugiau, bet čia kažkokie kiti gali būti pinigai ir panašiai. Įtarime yra 106 tūkstančiai. Nors iš kur jie, irgi iš bylos medžiagos nelabai aišku“, - sakė advokatas.

Jis teigia negalintis atskleisti, kokia suma iš viso rasta pas E. Masiulį, nes yra pasirašęs pasižadėjimą prokurorui neviešinti bylos medžiagos.

Jis patvirtino, kad jam žinoma, jog pas E. Masiulį rasti pinigai buvo žymėti, bet, jo žodžiais, aiškių įrodymų, jog juos perdavė R. Kurlianskis, nėra.

„Ten tas pažymėjimas tikrai ne taip, kaip jūs įsivaizduojate, kad pinigai buvo pažymėti ir pažymėti atsidūrė iš vieno asmens pas kitą. Ne taip ten yra, ten tikrai trūksta (įrodymų), tikrai negalima šiai dienai teigti, kad pinigai, kurie rasti pas E.Masiulį, kad juos perdavė mano klientas. Tikrai tą per anksti kalbėti, jei atkreipsite dėmesį, ir prokuroras sako: „mes darome prielaidą“. Nes įrodymų kol kas mes nematėme“ - tikino advokatas.