„Valymą partijoje pradėsime nuo A. Guogos! Skelbiu visiems kolegoms, kad šiandien padaviau prašymą partijos sekretoriatui dėl A. Guogos pašalinimo iš partijos narių. Galvoju, kad A. Guogos veiksmai kryptingai nukreipti į partijos sunaikinimą. Įvykiai, susiję su finansiniu skandalu, buvo rimtas smūgis visai partijai, bet dar didesnė žala yra A. Guogos hiperaktyvumas, kuris jau žada detektoriumi patikrinti visą Lietuvą. Esu įsitikinusi, kad A. Guogos veiksmai yra jo rinkiminės kampanijos 2019 priešlaikinis startas", - teigia politikė.

2019 m. vyks prezidento rinkimai.

J. Mackevič DELFI sakė jau pateikusi prašymą šį klausimą įtraukti į trečiadienio valdybos posėdžio darbotvarkę. Kad A. Guoga būtų pašalintas iš partijos, turi balsuoti trys penktadaliai valdybos narių.

Iš viso valdybą sudaro 25 nariai, taigi A. Guogos pašalinimui reikia 15 partiečių palaikymo.

Pasak J. Mackevič, laikinas partijos pirmininkas A. Guoga turi būti pašalintas dėl veikimo prieš partiją ir partijos diskreditavimo.

Pagal Liberalų sąjūdžio įstatus, iš partijos pašalintas asmuo į ją gali vėl stoti praėjus metams po pašalinimo. Iš partijos pašalintas asmuo netenka visų partijoje eitų pareigų. Sprendimas pašalinti iš partijos per 14 dienų dar gali būti apskųstas Etikos komisijai, tačiau sprendimo apskundimas neturi įtakos jo galiojimui.

„Labai sveikinu, labai gera iniciatyva“, – klausiamas apie planus jį šalinti iš partijos, DELFI sakė A. Guoga. Čia pats jis keliskart pakartojo šio klausimo daugiau nekomentuosiantis.

Vėliau politikas sureagavo plačiau: „Kaip ir visi, matau partijos narių svarstymus stabdyti mano narystę partijoje. Jei mane pašalintų iš partijos, susitaikyčiau ir priimčiau. Arba kolegos atmes tokį siūlymą ir parodys dar didesnį palaikymą ir norą spęsti problemas, keistis ir atgauti rinkėjų pasitikėjimą Liberalu sąjūdžiu. Gerbsiu bet kurį sprendimą“.

Galiausiai portalo 15min.lt konferencijoje jis pareiškė neatmetantis galimybės parašyti pareiškimą ir palinkėti Liberalų sąjūdžiui sėkmės. Stabiliomis nuostatomis nepasižymintis politikas paskelbė Seimo rinkimuose ketinantis balsuoti už Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus.

A. Guoga šiuo metu laikinai eina pirmininko pareigas, nes iki atsistatydinant buvusiam partijos pirmininkui Eligijui Masiuliui buvo pirmasis pirmininko pavaduotojas - taigi pavadavimas priklauso pagal partijos įstatus.

E. Masiulis praėjusią savaitę pranešė besitraukiantis iš Liberalų sąjūdžio vadovo pareigų, paliekantis partiją ir atsisakantis Seimo nario mandato.

Taip jis pasielgė dėl to, kad jo pavardė figūruoja ikiteisminiame tyrime dėl kyšininkavimo, papirkimo ir prekybos poveikiu stambiu mastu.

Manoma, kad „MG Baltic“ koncerno atstovai galėjo E. Masiuliui už politinės partijos veikimą koncerno naudai perduoti apie 100 tūkst. eurų kyšį.

A. Guoga savitai sureagavo į visą partiją sukrėtusį skandalą. Jis pareiškė, kad partija ir E. Masiulis turėtų prisipažinti, jeigu padaryta klaidų. A. Guoga suabejojo E. Masiulio skaidrumu, sakydamas, kad pasitiki STT ir kad pats tikrai neprieitų prie to, kad kažkas jam duotų kyšį.

Vėliau politikas žėrė vieną iniciatyvą po kitos: paskelbė apie planus atsisakyti verslų Lietuvoje ir perduoti juos valdyti savo vardo fondui, prakalbo apie bažnyčios statybą, pasiūlė partijos visiems lyderiams pasitikrinti melo detektoriumi, ėmėsi iniciatyvos pakeisti partijos atsakingąjį sekretorių Raimondą Imbrasą.

J. Mackevič teigia, kad partija iš tiesų turi pademonstruoti skaidrumą, bet sprendimų negali diktuoti vienas žmogus.

„Noriu paskelbti savo poziciją. Aš esu už pilną partijos finansinės veiklos skaidrumą. Mes turime padaryti išvadas iš šitos istorijos. Aš esu ir už skaidrų sprendimų priėmimą partijoje. Jeigu mes pretenduojame vadintis demokratine partija, mes turime pradėti plačią vidinę diskusiją dėl partijos ateities. Mes turime atsižvelgti į visų regioninių skyrių nuomonę, nes negali vienas žmogus diktuoti savo valią visai partijai, remtis savo fantazijomis!", - priduria J. Mackevič.

„Prieš mus šiandien stovi tikslas ne tik išsirinkti partijos lyderį, bet pirmiausia suformuoti komandą, kuri eis pas rinkėjus. Būtent komandinę dvasią mes turime reikšti dabar, o ne pasiduoti emocijoms ir isterijoms. Įrodykime, kad liberalai - tai komandos jėga, o ne atskirų asmenų silpnumas!", - sakoma politikės komentare socialiniame tinkle.

Laikinasis Liberalų sąjūdžio vadovas A. Guoga aiškiai nepasako, ar dalyvaus birželio mėnesį vyksiančiuose partijos pirmininko rinkimuose, tačiau ši galimybė kabo lyg Damoklo kardas. Rinkimai vyks birželio 11 d.