Tai numato nauja Vartotojų teisių gynimo įstatymo redakcija, kurią parengė Nacionalinė vartotojų teisių apsaugos taryba, o Seimui pateikė Teisingumo ministerija.

Pagal projektą prekės trūkumai, kurie paaiškėja per 6 mėnesius nuo prekės perdavimo, laikomi egzistavusiais perdavimo vartotojui metu, jei neįrodoma, kad prekės trūkumas atsirado vėliau, nebent tai nesuderinama su daikto ar jo trūkumo pobūdžiu. To reikalauja Europos Parlamento direktyva dėl vartojimo prekių pardavimo ir susijusių garantijų tam tikrų aspektų.

Kaip teigiama aiškinamajame rašte, panašios nuostatos vartotojų teisių apsaugą reguliuojančiuose Lietuvos teisės aktuose iki šiol nebuvo.

Projekte įtvirtinama nauja procedūra vartotojų teisių apsaugos srityje - vartotojų teisių gynimo procesas ne teisme.

Vartotojas, manantis, jog pardavėjas, paslaugų teikėjas pažeidė jo teises ar įstatymų saugomus interesus, turi teisę kreiptis į pardavėją, paslaugų teikėją, Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, Valstybinę ne maisto produktų inspekciją arba teismą. Be to, ginčus ne teismine tvarka nagrinėja Ryšių reguliavimo tarnyba, Draudimo priežiūros komisija, Valstybinė energetikos inspekcija, Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija, Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (dabartinė Nacionalinė vartotojų teisių apsaugos taryba) ir kai kurios kitos institucijos. Jų sprendimai yra rekomendacinio pobūdžio.

Siūloma įtvirtinti nuostatą, kad ginčus nagrinėjančiai institucijai tam tikrais atvejais nutraukus ginčo nagrinėjimą vartotojas nebeturėtų teisės pakartotinai kreiptis dėl to paties dalyko į šią instituciją. Tai neatimtų teisės vartotojui kreiptis į teismą.

Tačiau vartotojai turėtų būti skatinami kylančius ginčus spręsti taikiai ir dėl galimai pažeistų teisių pirmiausiai kreiptis į pardavėją ar paslaugų teikėją.

Remiantis Europos Parlamento ir Tarybos direktyvomis, projekte siūloma uždrausti teikti vartotojui finansines paslaugas (bankų ar investicines paslaugas, draudimą), kurių jis neprašė, apsaugoti vartotoją nuo nepageidaujamų elektroninio pašto pranešimų ir skambučių, įpareigoti finansinių paslaugų teikėją suteikti vartotojui išsamią informaciją prieš sudarant sutartį, įtvirtinti vartotojo teisę atsisakyti sutarties per nustatytą terminą.

Paskaičiuota, kad naujai Vartotojų teisių gynimo įstatymo redakcijai, kuri turėtų įsigalioti nuo 2006 metų sausio 1 dienos, įgyvendinti reikės 2,683 mln. litų valstybės biudžeto lėšų.