Vaikų tėvai baiminasi, kad išskaidžius centrą į dvi vietas mieste dar pailgės eilės pas specialistus, o žadamas laikinas perkėlimas taps nuolatiniu. Naujasis sveikatos apsaugos ministras Juras Požela tuo tarpu žada, kad asmeniškai prižiūrės, kaip įgyvendinamas susitarimas VRC perkelti į Santariškes. Tiek ministerija, tiek Santariškių klinikos sutinka, kad remontuoti patalpas Žvėryne yra neracionalu, nes tai pareikalautų daugiau kaip 300 tūkst. eurų lėšų investicijų į patalpas, kurios jau perduotos Turto bankui.

„Mes turime du etapus, tragišką situaciją Vytauto gatvėje, kur dabar įsikūręs centras, t.y. mes turime paraleliai iki šildymo sezono pradžios galvoti, kaip išspręsti šį gaisrą, todėl yra siūlymas vieną skyrių kelti į Santariškių vieną bloką, kitą skyrių - į J.Kairiūkščio gatvėje esančias Santariškių ligoninės patalpas. Tai būtų laikinas sprendimas keleriems metams, kol nebūtų pastatytas naujas vaikų ligoninės pastatas, kuriam numatytos lėšos. Po naujo pastato pastatymo VRC visiems laikams persikelia į Santariškių g. 4, dabartinį Pediatrijos korpusą“, – po klausimo aptarimo Seimo Sveikatos reikalų komitete žurnalistams sakė J. Požela.

Prieš daugiau kaip mėnesį pareigas eiti praėjęs ministras sako apgailestaujantis, kad prieš trejus metus nusprendus imtis žingsnių dėl VRC perkėlimo iš avarinių patalpų, iki šiol procesas nepajudėjo iš vietos.

„Labai apgailestautu ir atsiprašau, kad šis klausimas grįžta ir grįžta ir „n“ metų yra nesprendžiamas Man kaip ministrui yra gėda ir aš asmeniškai kontroliuosiu šitą procesą kiekvieną dieną. Sprendimai buvo priimti prieš daugiau nei trejus metus, tik jie nebuvo vykdomi dėl vienų ar kitų priežasčių“, – sakė J. Požela.

VRC vadovė Jovita Petrulytė apie sprendimą centrą skelti į dvi dalis sako, kad tai yra „avarinės priemonės centrui išgyventi“. „Kadangi laukti naujų patalpų teks gana ilgai, yra sprendimas perkelti į kelias vietas. Be abejo, mes kaip centro darbuotojai, ir tikriausiai pacientai taip pat, esame už tai, kad centras kaip unikalus specializuotas kompleksas paslaugų vaikams visoms amžiaus grupėms liktų vienoje vietoje, toks būtų mūsų didžiausias noras“, – po komiteto posėdžio žurnalistams sakė jo vadovė.

Ji kartu patvirtino, jog persikėlus „yra rizika, kad teks mažinti dienos stacionaro ir ambulatorijos paslaugas, dėl ribotų patalpų“.

Lietuvos autizmo asociacijos „Lietaus vaikai“ pirmininkė Lina Sasnauskienė išsako nuogąstavimus, kad planai VRC suteikti nuolatines ir pritaikytas patalpas Santariškėse taip ir liks neįgyvendinti.

„Neramina tai, kad laikini sprendimi tampa nelaikini. Toje istorijoje dalyvaujame trejus metus, buvo diskusijos apie „Pušyno kelią“, laikiną kėlimą, galbūt statybas, tai baimės yra, kad laikina gali tapti nelaikina“, – žurnalistams sakė L.Sasnauskienė.

Pasak jos, šiuo metu tėvams, jų vaikams įtarus raidos sutrikimą, paslaugų VRC tenka laukti apie pusę metų. „Vidutiniškai apie pusę metų, jūs galit įsivaizduoti, ką tai reiškia, jei aš matau įtarimus, kad galbūt vaikui raida sutrikusi, ir man pusę metų reikia laukti pagalbos“, – kalbėjo vaikų su raidos sutrikimais tėvų atstovė.

Prieš kelerius metus VRC buvo pažadėta, kad jau šių metų rugsėjį jie pradės naujose erdvesnėse patalpose, tačiau rugpjūtį paaiškėjo, kad centras dar kelerius metus turėtų veikti senuosiuose pastatuose Vilniaus Žvėryno mikrorajone.

Tuometinė sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė tvirtino, kad centro veiklai nuspręsta atnaujinti Vaikų ligoninės Santariškėse patalpas, tačiau prieš pradedant rekonstrukciją Vaikų ligoninė turi išsikelti į šalia statomą naują pastatą. Įkurtuves Santariškėse Vaikų raidos centrui ministrė žadėjo 2017 ar 2018 metais.

Nuo 2013 metų rudens, kai įgriuvo Vaikų raidos centro stogas, įstaigos pagrindinis korpusas yra uždarytas. Taip pat dėl senos katilinės VRC negalės pradėti naujo šildymo sezono.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)