Lietuvos rinkimų sistema yra mišri: 71 Seimo narys išrenkamas vienmandatėse apygardose ir 70 parlamentarų į Seimą patenka pagal partijų suformuotus kandidatų sąrašus.

Kaip jau skelbta anksčiau, valstiečių žaliųjų kandidatų sąrašą daugiamandatėje apygardoje ves buvęs vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis, partijos pirmininkas R. Karbauskis sąraše bus antrasis.

Paskirstytos ir 26 vienmandatės apygardos, kitų kandidatai derinami. Jau dabar aišku, kad S. Skvernelis kandidatuos Kaune, nors konkreti vienmandatė apygarda neišrinkta.

Valstiečių žaliųjų vicepirmininkas, sveikuolis Dainius Kepenis irgi kandidatuos vienmandatėje apygardoje, bet kurioje tiksliai – dar neaišku.

Sąraše dar bus gydytojas psichiatras Aurelijus Veryga, ekonoministas Stasys Jakeliūnas, Lietuvos edukologijos universiteto dekanas Eugenijus Jovaiša, konservatorius palikęs parlamentaras Egidijus Vareikis. Jų apygardos irgi nėra aiškios, bet jos gali būti miestuose.

„Dabar nėra tas etapas, kad pas mus bėgtų masiškai (žmonės), bet mes patys bandome susižiūrėti vienmandates, kad būtų stiprūs kandidatai ir niekur neskubame“, - DELFI sakė R. Karbauskis.

Jo teigimu, kandidatų sąrašą daugiamandatei apygardai ir vienmandatėms formuoja partijos valdyba, tvirtins taryba. Pasak R. Karbauskio, tikėtina, kad visas sąrašas bus tik birželio mėnesį.

R. Karbauskis patvirtina, kad valstiečiai žalieji bendradarbiauja su Kauno meru Visvaldu Matijošaičiu, kuris vadovauja judėjimui „Vieningas Kaunas", bet pats Seimo rinkimuose nedalyvaus. „Trys ar keturios pavardės Kaune susijusios ir su komitetu - tiesiogiai ir netiesiogiai", - teigia valstiečių žaliųjų pirmininkas.

DELFI jau rašė, kad Valstiečių ir žaliųjų sąjunga taip pat siekia bendradarbiavimo su Alytuje veikiančia asociacija „Alytaus piliečiai", kurio žymiausias veidas - meras Vytautas Grigaravičius, pats neketinantis dalyvauti parlamento rinkimuose.

Šiauliuose bendradarbiaujama su V. Simuliko asociacija „Už Šiaulius", Panevėžyje - Povilo Urbšio visuomeniniu komitetu.

Tačiau neoficialiai kai kurie partijos politikai sako, kad rasti stiprių kandidatų valstiečiams žaliesiems nėra lengva, nepaisant puikių partijos reitingų.

Remiantis visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Vilmorus" balandžio mėnesio duomenimis, už valstiečius žaliuosius balsuotų 11,1 proc. apklaustų respondentų.

R. Karbauskis ir S. Skvernelis yra labai gerai vertinai visuomenėje. S. Skvernelį palankiai vertina 56,3 proc. apklaustų gyventojų, nepalankiai - 12,4 proc.

R. Karbauskį palankiai vertina 41,7 proc. respondentų, nepalankiai - 16 proc.

Neoficialiai kalbinami politikai pasakoja, kad valstiečiai žalieji yra sužavėti kylančių reitingų, tačiau nuogąstauja, kad populiarumo augimas buvo pernelyg staigus: atėjus vasarai jis gali kiek sumažėti, o tai gali turėti neigiamų pasekmių formuojant rinkėjų lūkesčius.

Patvirtintos vienmandatės apygardos:

Saulės – Valerijus Simulikas (Seimo narys)

Vakarinė – Povilas Urbšys (Seimo narys)

Aukštaitijos – Ramūnas Karbauskis (verslininkas)

Marijampolės – Gediminas Akelaitis (Marijampolės tarybos narys)

Tauragės – Aušrinė Norkienė (Tauragės vicemerė)

Plungės – Andrejus Stančikas (Žemės ūkio rūmų pirmininkas)

Mažeikių – Eimantas Salatka (Mažeikių administracijos direktoriaus pavaduotojas)

Telšių – Karolis Martinkus (ūkininkas)

Kelmės-Šiaulių – Juozas Rimkus (Kelmės savivaldybės darbuotojas)

Raseinių-Kėdainių – Arvydas Nekrošius (A. Stulginskio universiteto lektorius)

Kuršėnų-Dainų – Rima Baškienė (Seimo narė)

Pasvalio-Pakruojo – Neringa Trinskienė (Versli Lietuva atstovė)

Biržų-Kupiškio – Audrys Šimas (Biržų tarybos narys)

Sėlos – Jonas Jarutis (Kupiškio tarybos narys)

Zarasų-Visagino – Vitalius Besakirskas (Visagino tarybos narys)

Nalšios – Gintautas Kindrys (Ignalinos vicemeras)

Molėtų-Širvintų – Liudas Kanapienis (IT specialistas)

Medininkų – Aleksandra Minajeva (Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos lektorė)

Kaišiadorių-Elektrėnų – Gediminas Janonis (ūkininkas)

Ukmergės – Juozas Varžgalys (Ukmergės tarybos narys)

Sūduvos – Kęstutis Mažeika (Sveikatos mokslų universiteto lektorius)

Zanavykų – Rimantas Valiukas (Šakių tarybos narys)

Prienų-Birštono – Ąžuolas Raškevičius (Kauno kelių policijos veteranas)

Dzūkijos – Petras Valiūnas (Alytaus r. tarybos narys)

Varėnos-Trakų – Marijonas Čapkovskis (Varėnos tarybos narys)

Lazdijų-Druskininkų – Benius Rūtelionis (Lazdijų tarybos narys)

Per praėjusius Seimo rinkimus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga surinko 3,88 proc. balsų, todėl rinkimų barjero neperžengė.

Seimo nare tuomet tapo vienintelė R. Baškienė, laimėjusi mandatą vienmadatėje apygardoje.

Dabartiniai Seimo nariai V. Simulikas ir P. Urbšys, kurie šiais metais kandidatuos su valstiečiais žaliaisiais, irgi yra laimėję vienmandates apygardas: P. Urbšys savarankiškai, V. Simulikas - po socialdemokratų partijos skėčiu.