Pasak Šiluvos seniūno Juozo Šlepo, visos viltys pažaboti pašėlusią moterį siejamos su priverstiniu gydymu nuo alkoholizmo, tačiau, anot jo, priverstinio gydymo galimybės atrodo miglotos. Apie jas garsiai buvo kalbėta praėjusių metų lapkričio, kai apie tramdomąsias priemones įvairių sričių specialistus paskatino kalbėti Kražių žudikas, nudūręs tris pagyvenusias moteris ir socialinę darbuotoją. Snieguolė peiliu yra grasinusi Šiluvos seniūnijos socialinei darbuotojai, dėl to buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

„Kas iš to tyrimo? Policija čia jau niekuo nebegali padėti. Jau ir policija nuo jos pavargo. Čia būtinas kitų sričių specialistų įsikišimas. Bet kaip tai padaryti? Juk savanoriškai gydytis nenorinčio žmogaus priversti nėra galimybių. Į mane ne kartą kreipėsi Snieguolės motina prašydama, kad seniūnija ją paimtų ir kaip nors sutvarkytų. Bet ką mes galime? Visas priemones jau išnaudojome“, – apgailestavo Šiluvos seniūnas J.Šlepas.

Visi – girti

Ketvirtadienio pavakarę Snieguolė buvo pastebėta Šiluvos pakraštyje, bėganti Pyragių kaimo link. Jos ieškojo policija. Buvo gautas iškvietimas pas Snieguolės anytą. Pareigūnus iškvietusi moteris pasakojo, kad ją užpuolė girta marti. Užpultoji pabėgo pro langą ir paskambino policijai. Sužinojusi, kad atvyksta pareigūnai, spruko ir Snieguolė.

Praėjus nedaug laiko nuo konflikto, Snieguolei buvo nustatytas 2,46 promilių girtumas. Gerokai įkaušę buvo ir kiti konflikto dalyviai – jos vyro Nerijaus Dobrovolskio girtumas siekė 2,23 promilės, anytos – 2,30 promilių.

Į peštynes šioje šeimoje policija yra važiavusi kelias dešimtis kartų ir pareigūnams ne visada aišku, kas yra auka, o kas – užpuolikas. Kartais nukenčia Snieguolė, tada areštinėje atsiduria jos sutuoktinis Nerijus.

„Nerijus jau buvo nuteistas už tai, kad mane mušė. Bet jis niekada nesustos. Toks jau yra. Aš jo jau net nebijau, nes daugybę kartų esu spardyta, daužyta, smaugta“, – sakė Snieguolė, kurios galva ir veidas nusėtas randais.

Panašiai apie savo sutuoktinę kalba ir Nerijus. Pasak jo, kai Snieguolė išgeria, visada mušasi ir jam ne kartą yra praskėlusi nosį, lūpą, paakį, pakaušį.

Atėmė penkis vaikus

Snieguolė turi Pyragių kaime gyvenančią darbščią ir atkaklią mamą, tačiau nuo dukters prisikentėjusi moteris sakė jau neberandanti jėgų rūpintis iš bėdų neišsikapanojančia dukra.

„Ne kartą jai sakiau, kad paliktų Nerijų. Bet ji atšauna: aš už jo ištekėjau, ir mes kartu mirsime arba sėsime į kalėjimą, vis tiek vienas be kito negyvensime. Kartais ji puola ir mane mušti, bet aš esu dar pajėgi ir galiu apsiginti: ir rankas užlaužti, ir palaikyti“, – sakė Snieguolės mama Albina Beržinskienė.

Snieguolė ir Nerijus susilaukė penkių vaikų. Visi iš šeimos atimti. Pasak seniūno J.Šlepo, šeimai išsaugoti buvo imtasi įvairių priemonių, tačiau viską sužlugdė velnio lašai – alkoholis.

Prageria pensiją

Bandydama išsaugoti šeimą, Šiluvos seniūnija prieš keletą metų Dobrovolskiams skyrė nedidelį namuką miestelio centre.

„Medinis namas priklauso žinomai bendrovei „Nematekas“. Tarpininkavau, kad tame namelyje galėtų apsigyventi Snieguolė ir Nerijus su vaikais. Tačiau iš to nieko gero neišėjo. Iš jų buvo atimti vaikai, o „Nematekas“ paprašė juos iškraustyti. Snieguolę apgyvendinome Pyragių kaime pas mamą, o Nerijus įsikūrė pas savo mamą Šiluvoje. Bet Snieguolė veržiasi pas Nerijų, vėl kyla kruvinos muštynės. Žodžiu, tragedija. Policijos ne kartą klausiau: negi lauksime, kol kas nors bus užmuštas“, – sakė J.Šlepas.

Prarado darbą

Neseniai Nerijus prarado darbą lentpjūvėje. Prieš kurį laiką Snieguolei padėjo įsidarbinti mama, tačiau dukra darbovietėje neužsibuvo.
Snieguolės sutuoktinis Nerijus Dobrovolskis

„Padirbusi dvi savaites pasakė: susikiškit tą darbą, ir išėjo. Ir taip pasakė būdama blaivi. Ar sveikas žmogus gali taip pasakyti? – nerimavo A.Beržinskienė.

A.Beržinskienė sakė, kad pigų alų ir pilstuką sutuoktiniai perka už dukros anytos pensijos pinigus.
Snieguolės teigimu, pinigų jai kartais atsiunčia ir Anglijoje darbą turintis brolis.

Važiuos į Angliją

„Matau tik vieną kelią iš tos nelaimės – priverstinį gydymą. Kaip aš to norėčiau. Bet kaip tai pasiekti, man niekas nepataria“, – negalėdama sulaikyti ašarų kalbėjo Snieguolės mama.
Nelengvo gyvenimo gniuždoma, bet nepalūžusi moteris ruošiasi išvykti į užsienį.

„Dabar viską išpardavinėju, paliksiu tik šunį, vištas ir žąsis. Snieguolė, jei norės, galės čia gyventi, o pati važiuosiu uždarbiauti į Angliją – sūnus man jau surado darbą. Čia darbų nėra. Dirbu ir čia, bet koks čia darbas – jau trečią mėnesį atlyginimo nesumoka“, – apie jokių perspektyvų nežadančią situaciją kalbėjo A.Beržinskienė.

Moteris nuolat aplanko globos namuose apgyvendintus anūkus ir sielojasi dėl jų likimo.

„Jauniausias nuolat prašo namo ir atrodo liūdnas. Anksčiau jis šokdavo „visokius breikus“. Klausiu, kodėl dabar nebesimokai šokti, o jis sako – kol negrįšiu į namus, tol nesimokysiu. Neišeis jam namo grįžti“, – nevilties sklidinu balsu ištarė A.Beržinskienė.

Galimybių esama: reikia tik pastangų

Redakcijai atsiųstas Sveikatos apsaugos ministerijos komentaras dėl galimybės taikyti priverstinį gydymą.

„Pažymėtina, kad Narkologinės priežiūros įstatymas numato narkologinių ligonių priverstinį hospitalizavimą Psichikos sveikatos priežiūros įstatymo numatyta tvarka ir sąlygomis. Dabartinis teisinis reglamentavimas laikytinas pakankamu siekiant priverstinai gydyti žmones nuo alkoholizmo.

Be to, yra pateikta Teisingumo ministerijos išvada dėl šio projekto, kurioje pažymima, kad pagal Europos Žmogaus Teisių Teismo praktiką laisvės ribojimas yra itin sunkaus pobūdžio priemonė, pateisinama tik tokiu atveju, kai švelnesnės priemonės nėra pakankamos, siekiant apsaugoti asmenį ar viešąjį interesą ir kad priverstinė hospitalizacija turėtų būti taikoma tik tuo atveju, jei nėra kitų alternatyvų.“