Išvakarėse vykusiame socialdemokratų partijos tarybos posėdyje ši tendencija jau buvo aptarta: politikai aiškiai regi, kad socialdemokratų rinkėjai įgijo alternatyvą, todėl Algirdo Butkevičiaus vadovaujamai partijai iškilo pavojus.

„Valstiečių žaliųjų populiarumo augimas kilo iš nemažo ažiotažo, kai Saulius Skvernelis pareiškė, kad rinkimuose jis dalyvaus su Valstiečių žaliųjų sąjunga. Šis žingsnis gana rimtai keičia visą politinės sistemos situaciją prieš rinkimus, nes su S. Skverneliu valstiečiai žalieji jau yra tarp pagrindinių partijų, kurios galės planuoti pergalę Seimo rinkimuose. Tai atidaro užtvanką“, - sako Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Tomas Janeliūnas.

Smuko socialdemokratų populiarumas

Remiantis visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų agentūros „Vilmorus“ duomenimis, kuriuos šeštadienį skelbia „Lietuvos rytas“, jei rinkimai vyktų artimiausią sekmadienį, už socialdemokratų balsuotų 15,7 proc. respondentų, kai prieš mėnesį jų buvo 21,2 proc. Tai didesnis pokytis nei paklaidos ribos.

Atitinkamai paaugo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos populiarumas nuo 7,1 proc. kovo mėnesį iki 11,1 proc. balandį. Valstiečiai žalieji tapo antra partija po socialdemokratų.

Liberalų sąjūdžio reitingas nežymiai sumažėjo nuo 10,4 proc. kovo mėnesį iki 9,6 proc. balandį, „Tvarka ir teisingumas“ vos paaugino reitingą nuo 7,7 proc. iki 8,4 proc.

Paklaidos ribose sumažėjo ir konservatorių populiarumas nuo 10,2 proc. iki 8 proc. Darbo partijos reitingai liko daugiau mažiau stabilūs: 7,9 proc. kovo mėnesį ir 7,7 balandį.

Kad nebalsuos, balandžio mėnesį sakė 12,1 proc. respondentų, dar 19,5 proc. nežinojo, kaip atsakyti ir 2 proc. neatsakė į klausimus.

A. Butkevičiaus reitingai irgi sumažėjo

Smuktelėjo ir premjero bei socialdemokratų lyderio A. Butkevičiaus populiarumas, kai klausiama, kurie visuomenės veikėjai geriausiai atstovauja žmonių interesams. Pirmoji šioje apklausoje yra prezidentė Dalia Grybauskaitė, kurią įvardijo 16,4 proc. apklaustųjų. Jos populiarumas krito nuo 18,8 proc. kovo mėnesį.

Antrasis šioje apklausoje yra A. Butkevičius: jo reitingas krito nuo 12,7 proc. kovo mėnesį iki 8,9 proc. balandį. Tai daugiau nei paklaida.

Valstiečių žaliųjų pirmuoju numeriu tapusio S. Skvernelio populiarumas nežymiai išaugo nuo 4,4 proc. iki 5,6 proc. Padidėjo ir valstiečių žaliųjų lyderio R. Karbauskio reitingas, bet paklaidos ribose: nuo 4,2 iki 4,8 proc.

Nelabai ryškiai išaugo R. Pakso populiarumas nuo 4,7 proc. iki 5,5 proc., bet Liberalų sąjūdžio pirmininko Eligijaus Masiulo reitingas kiek susitraukė: nuo 5,6 proc. iki 4,5 proc.

Darbo partijos pirmininko Valentino Mazuronio reitingas apskritai mažas: balandžio mėnesį siekia 2,9 proc., Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininko Gabrieliaus Landsbergio – 2,4 proc.

Palankiai ir nepalankiai vertinamų visuomenės veikėjų sąraše A. Butkevičius yra trečias po S. Skvernelio ir D. Grybauskaitės. Premjerą palankiai vertina 47,1 proc. respondentų, nepalankiai - 29,2 proc. Prieš mėnesį palankiai vertinančių buvo 50,7 proc., nepalankiai - 25,5 proc.

S. Skvernelį balandžio mėnesį palankiai vertina 56,3 proc., nepalankiai - 12,4 proc. Kovo mėnesį santykis buvo 60,9 proc. prieš 7,3 proc.

D. Grybauskaitę palankiai vertina 53,2 proc. apklaustųjų, nepalankiai - 29,2 proc. Prieš mėnesį palankiai vertino 52,8 proc., nepalankiai - 27,7 proc.

Kas nutiko socdemams?

Kodėl taip stipriai per mėnesį krito socialdemokratų populiarumas? Politologas T. Janeliūnas teigia, kad socialdemokratų rinkėjai pagaliau įgijo alternatyvą – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą. Pagrindinis lūžis įvyko labai populiariam politikui S. Skverneliui pasirinkus šią partiją ir tapus jų kandidatu Nr. 1.

„Tai atidarė užtvanką kai kuriems politikams, kurie mato potencialų laimėtoją ir nori kuo greičiau prisigretinti prie valstiečių žaliųjų, ir daliai socialdemokratų rėmėjų, kurie ilgą laiką rėmė socialdemokratus iš inercijos, neturėdami kitų alternatyvų ir štai ta nauja alternatyva valstiečių žaliųjų pavidalu atsirado“, - teigia T. Janeliūnas.

Politologas įžvelgė priklausomybė tarp vienos partijos populiarumo kritiko ir kitos – augimo.

„Ilgą laiką socialdemokratų reitingas buvo įšaldytas dėl to, jog jų rėmėjai nematė galimų alternatyvų, ką remti didėjant nusivylimui socialdemokratų veikla. Kadangi alternatyvų nebuvo: balsuoti už dešiniuosius jiems iš principo nesinori, o Darbo partija bei „Tvarka ir teisingumas“ vertinamos dar blogiau, tai tas reitingas ir buvo toks įšalęs. Dabar tą galimybę geresniam pasirinkimui atvėrė valstiečių žaliųjų partija“, - teigia politologas.

Tomas Janeliūnas

T. Janeliūno požiūriu, šiuo metu nubyra nelabai ištikimų socialdemokratų rėmėjų dalis, kuri yra lengviausiai suviliojama naujais lūkesčiais.

„Jiems patrauklu matyti naują partiją, kuri seniai nebuvo Seime. Jiems tai suteikia naują viltį, kad galima pasitikėti mažiausiai susikompromitavusia partija“, - teigia politologas.

Pašnekovas sutinka, kad reitingai demonstruoja kiek užlaikytą rinkėjų reakciją į įvairius socialdemokratus krėtusius skandalus.

Įtakos galėjo turėti Vijūnėlės dvaro skandalas, kuriame norėdamas įteisinti 600 kvadratinių metrų ploto statinį prie ežero itin aktyviai veikė buvęs socialdemokratų vicepirmininkas Druskininkų meras Ričardas Malinauskas.

Teisėsaugos institucijos nusikaltimo požymių neaptiko, bet paviešintos telefoninių pokalbių stenogramos atskleidė, kad R. Malinauskas, lyg pats būtų premjeras, jam reikiamą Vyriausybės nutarimo projektą asmeniškai derino su ministrais ir Vyriausybės kancleriu. Socialdemokratai susirūpino savo įvaizdžiu ir ėmė spausti R. Malinauską stabdyti narystę partijoje, tačiau pastarasis trenkė durimis, išsivesdamas beveik visą Druskininkų skyrių.

Pastaruoju metu paaiškėjo, kad A. Butkevičiaus dukters Indrės Vaitasės bendrovė „Banginuko vaišės“ Birštone veikė neturėdama savivaldybės tarybos pritarimo, nors jo reikėjo. Kiek anksčiau buvo kilę skandalų dėl premjero žento Evaldo Vaitasiaus įmonės „Ministerium“ sėkmės viešuosiuose pirkimuose, nemokamos ministrų ir Seimo narių viešnagės Druskininkų vandens parke „Aqua“, pateikti įtarimai dėl galimo Utenos mero, socialdemokrato Alvydo Katino kyšininkavimo.

A. Butkevičius turi atsakymą

Kaip į krintančius reitingus reaguoja premjeras A. Butkevičius? Reitingų paskelbimo išvakarėse politikas pažadėjo partijai kur kas aktyviau dalyvauti partijos rinkimų kampanijoje, pareikalavo vieningumo ir kalbėjimo vienu balsu. Politikas taip pat žadėjo nuobaudas emocines šiukšles į viešumą nešantiems kolegoms ir teigė, kad kai kada per didelė demokratija veda į anarchiją.

Algirdas Butkevičius

„Mūsų partijos ir mano, kaip jos pirmininko, atžvilgiu buvo išsakyta daug netiesos, melo, ko niekada anksčiau rinkimų kampanijų metu nebuvo. Aš manau, kad su laiku tos nesveikos emocijos, kurios šiuo metu dominuoja, neužgoš Vyriausybės ir Seimo daugumos padarytų darbų ir su laiku, manau, viskas susiniveliuos“, - DELFI sakė A. Butkevičius, paklaustas apie reitingų smukimą.

Jis pripažino, kad įtakos turi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos populiarumo augimas, mat valstiečių žaliųjų ir socialdemokratų rinkėjai persidengia.

Klausiamas, ko imsis, A. Butkevičius kaltų ieškojo tarp partijos kolegų Seime: „Kai kada mūsų politikai atsipalaiduoja ir daro vienašališkus pareiškimus, kurie nesuderinti su partijos vadovybe, neaptarti frakcijoje arba partijoje. Kai kada tokie pareiškimai kenkia partijos reitingams“.

Socialdemokratų rinkimų štabo vadovas ir vicepirmininkas Algirdas Sysas DELFI irgi piktinosi, kad ne visi socialdemokratai galvoją, ką šneka, daro ar rašo. „Tada bus mažiau problemų“, - teigia politikas.

Algirdas Sysas

„Mes kartais išnešame į viešumą tai, kas yra vidinės partijos diskusijos. Jos turi būti, bet nebūtinai viską aprašyti spaudoje“, - sako A. Sysas.

Politikas teigia, kad valstiečių ir žaliųjų reitingas išaugo, nes pas juos atėjo „keletas gastroliuojančių aktorių“. A. Sysas Valstiečių ir žaliųjų sąjungos populiarumo augimą lygino su Arūno Valinsko Tautos prisikėlimo partijos ir Neringos Venckienės „Drąsos kelio“ reitingo augimu, kuris vėliau pasirodydavo esąs nestabilus.