Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo Operacijų valdybos Jungtinių situacijų skyrius iš Valstybės sienos apsaugos tarnybos balandžio 12 dieną gavo pranešimą, jog į Lietuvos teritoriją iš Rusijos pusės Lazdijų rinktinės, Vištyčio užkardos veikimo teritorijoje, galimai įskrido trys sraigtasparniai.

Ministerija skelbia, kad sraigtasparniai apsisukę grįžo atgal į Rusijos Federacijos Kaliningrado sritį.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas Renatas Požėla DELFI pasakojo, kad sraigtasparnius nuo žemės fiksavo pasieniečiai, kurie pagal nustatytas procedūras pateikė visą informaciją.

„Mes galimai vizualiai tą dalyką fiksavome ir informaciją atidavėme oro pajėgoms. Pareigūnas įvertino situaciją, taip pat tai, kad tai buvo sienos pažeidimas, bet mes kalbame apie galimą pažeidimą ir tai patvirtinti arba paneigti turėtų kariškiai", - sakė R. Požėla.

Pasak jo, sraigtasparniai buvo be atpažinimo ženklų.

Tuo tarpu VSAT Lazdijų rinktinės, kurios pasieniečiai teigia pastebėję rusų sraigtasparnius, vadas Virgilijus Raugalė DELFI teigė, kad orlaiviai Lietuvos teritorijoje praleido itin trumpai.

„Jie atskrido iš Kaliningrado srities pusės ir skrido virš ežero, kur yra valstybės siena. Skrido žemai, tai radarai galėjo ir nematyti, bet jie mūsų teritorijoje buvo labai trumpai, o apsisukdami atgal ir įskrido į Lietuvos teritorija“, - sakė V. Raugalė.

Jis pripažino, kad techninių priemonių, kuriomis VSAT Lazdijų rinktinės pareigūnai galėtų ne šiaip fiksuoti, bet ir įrodyti sienos pažeidimą, neturi.

„Mes tokiais atvejais informuojame Karines oro pajėgas, nes kariuomenė atsakinga už tokį stebėjimą. Yra budėtojų telefonai, pranešėme iš karto. Nežinau, kaip kariuomenė reagavo, juk tie sraigtasparniai iš karto įskrido į Rusijos teritoriją“, - pabrėžė VSAT Lazdijų rinktinės vadovas.

Jungtinio štabo viešųjų ryšių karininkas kapitonas Tomas Pakalniškis DELFI sakė, kad kol kas remiamasi tik pasieniečių suteikta informacija.

„Kol kas galime remtis tik Valstybės sienos apsaugos tarnybos pasieniečių informacija - patruliuodami vizualiai matė tuos tris sraigtasparnius vizualiai, tačiau jokie prietaisai jo nefiksavo, galbūt dėl to, kad jie skrido labai žemai, palei pasienio liniją, o gal net sienos pažeidimo nebuvo, tad kol kas tėra įtarimai. Kol kas negalime įvardyti sraigtasparnių modelių, nes jie buvo pastebėti iš didelio atstumo, tačiau juk daugiau niekas negali skraidyti iš Kaliningrado pusės, išskyrus rusus“, - teigė T. Pakalniškis.

DELFI primena, kad pasienyje, netoli Vištyčio ežero, Gražiškiuose yra Lietuvos kariuomenės radaro postas, kur dislokuotas senas radaras P-18, o ne TRML-3D, kuris buvo pirktas būtent todėl, kad fiksuotų ir žemai skrendančius taikinius.