JAV laivynas skelbia, kad virš „USS Donald Cook“ rusų orlaiviai Su-24 praskriejo pavojingu, vos 9 metrų atstumu. Šiame „Arleigh Burke“ klasės laive esančios raketos gali numušti balistines raketas už tūkstančių kilometrų, radarai gali sekti net mažus taikinius.

Tačiau rusų pilotams, tai, regis nė motais. Mat pažangią AEGIS sistemą turintis „USS Donald Cook“ labiau žinomas ne tik dėl savo įspūdingų galimybių, bet ir dėl dėmesio, kurio susilaukia iš rusų lėktuvų nuo incidento, nutikusios Juodojoje jūroje prieš dvejus metus.

Amerikiečių laivą erzina ne pirmą kartą

Garbės medaliu – aukščiausiu JAV kariniu medaliu apdovanoto JAV jūrų pėstininko garbei pavadintas „USS Donald Cook“ į Lietuvą atplaukė po vizito Gdynės uoste, Lenkijoje. Panašūs vizitai į draugiškų šalių uostus yra įprasti, net ir tokiems galingiems laivams.

„USS Donald Cook“ yra 154 metrų arba tokio pat, kaip tilto virš Nemuno Druskininkuose, ilgio daugiafunkcinis laivas, skirtas kovoti su priešininko antvandeniniais, povandeniniais laivais, orlaiviais, sparnuotomis ir balistinėmis raketomis.

"USS Donald Cook"

Laivas ginkluotas sparnuotomis raketomis „Tomahawk“, priešlėktuvinėmis SM-2 ir palydovus galinčiomis numušti SM-3, taip pat gali naikinti povandeninius ir antvandeninius laivus, turi galingus radarus. Pastarieji gali būti įjungti koviniu režimu, t. y. pažymėti taikinį, į kurį būtų nukreiptos raketos, tačiau amerikiečiai tokių veiksmų nesiėmė, mat, tai gali būti įvertinta kaip provokacija bei iššaukti neprognozuojamus rusų veiksmus.

Tačiau teigti, jog antradienį rusų orlaivių amerikiečiai nepastebėjo, vargu, ar būtų galima. Tiesa, Rusijoje netrūksta tikinčiųjų, kad rusų lėktuvas įbaugino JAV laivo įgulą, mat būtent „USS Donald Cook“ Kremlius propagandistai yra apipynę sukurptomis istorijomis. Šios savaitės incidentas rodo, kad neatsitiktinai pasirinkta ir data, kai rusų orlaiviai nutarė „pasveikinti JAV laivą su jubiliejumi“.

Lygiai prieš dvejus metus tas pats „USS Donald Cook“ įplaukė į neutralius vandenis Juodojoje jūroje – pagal 1936 m. pasirašytą Montrė konvenciją tokio tipo ir tonažo laivai tai gali daryti. Tuomet amerikiečius bendroms pratyboms pakvietė rumunai.

2014 m. balandžio 12-ąją prie „USS Donald Cook“ netikėtai prisiartino vienas iš dviejų neginkluotų Rusijos oro pajėgų orlaivių Su-24 ir net 12 kartų praskriejo 150 metrų aukštyje. Dėl to, kas įvyko po to, buvo pateiktos kelios versijos.

Rusai sukurpė išgalvotą istoriją

Tuo metu Rusija jau buvo okupavusi ir aneksavusi Ukrainai priklausantį Krymą, o amerikiečių karo laivo pasirodymą Juodojoje jūroje netoli rusų užgrobtos teritorijos Kremlius įvertino kaip provokaciją. Tuo tarpu amerikiečiai būtent įžūlius rusų lėktuvo veiksmus netoli JAV karo laivo vadino neatsakingais.

„Provokuojami ir neprofesionalūs rusų veiksmai pažeidžia tarptautinius susitarimus bei protokolus dėl profesionalios skirtingų šalių kariuomenių sąveikos“, – tuomet teigė Pentagono atstovas, pulkininkas Steve'as Warrenas. Jo teigimu, Rusijos orlaivis nereagavo į pakartotinius įspėjimus iš laivo įgulos, o incidentas baigėsi po 90-ties minučių.

Po kelių dienų Rusijos viešojoje erdvėje ėmė sklisti kiek kitokia, pagražinta incidento versija. Neva remdamiesi agentūros „Reuters“ pranešimu ir S. Warreno žodžiais rusų žurnalistai skelbė, kad „Su-24“ esą ne šiaip 12 kartų praskrido šalia „USS Donald Cook“, bet ir išbandė elektroninės kovos sistemą „Chibiny“, kuri apakino amerikiečių laivą ir sugadino išgirtąją AEGIS sistemą.

Dar daugiau, vos tik nuo rusų lėktuvo sprukęs JAV karo laivas prisišvartavo viename Rumunijos uoste, 27 „USS Donald Cook“ jūreiviai neva pasiprašė atleidžiami iš tarnybos ir paliko laivą. Demoralizuoti amerikiečių jūreiviai tokį sprendimą esą motyvavo tuo, kad nenori rizikuoti savo gyvybėmis, o kai kuriems iš jų neva netgi prireikė psichiatrų pagalbos.

Tokia incidento versiją ištrimitavo Rusijos bulvarinė žiniasklaida, tinklaraščiai. Ir nors rimtosios žiniasklaidos priemonės tokius propagandinius teiginius tiesiog ignoravo, istorija apie rusų panaudotą stebuklingą elektroninės kovos priemonę bei bailius amerikiečius buvo išversta į anglų ir net lietuvių kalbas.

Be to, šią versiją išplatino JAV veteranais neva besirūpinantis tinklapis VeteransToday.com, o rusų tinklaraštininkai tai įvertino, kaip pačių amerikiečių pripažinimą, Pentagonui neva slepiant incidento detales.

Pentagonas Rusijos žiniasklaidos sukurptos istorijos tą sykį nekomentavo, tačiau S. Warrenas lakoniškai pabrėžė, kad „USS Donald Cook“ yra daugiau nei pajėgus apsiginti nuo dviejų Su-24.

Tiesa, panašus incidentas pasikartojo ir 2015 metų gegužę, kai du Rusijos lėktuvai Su-24 praskrido šalia kito JAV karo laivo „USS Ross“. Rusijos propagandinis kanalas „Sputnik“ plyšavo, jog Rusijos karo lėktuvai nuvijo „agresyviai besielgusį JAV karo laivą nuo Rusijos krantų“, nors amerikiečių laivas dalyvavo pratybose su ukrainiečiais ir buvo tarptautiniuose vandenyse, toli netgi nuo Rusijos okupuoto Krymo.

Šį kartą Pentagonas sureagavo lakonišku pranešimu, kuriame pažymėta, jog JAV karo laivas nesielgė agresyviai, tiesiog dalyvavo pratybose neutraliuose vandenyse.

„Įgula elgėsi ir elgiasi profesionaliai. Jūreiviai stebėjo neginkluotų Su-24 skrydį. JAV laivai Juodojoje jūroje lankosi nuolat, tai daryti leidžia Montrė konvencija ir tarptautinė teisė“, – teigiama Pentagono pareiškime.

Melą skleidė profesionalūs dezinformatoriai

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologo Nerijaus Maliukevičiaus nuomone, Rusijos viešojoje erdvėje išplitusią žinutę galima laikyti klasikiniu propagandos pavyzdžiu, kai faktai sumaišomi su melagystėmis ir išsigalvojimais.

Tai, jog Juodojoje jūroje panašūs incidentai įvyko ne vieną, o du kartus ir abiem atvejais JAV karo laivo veiksmai įvertinti, kaip gėdingi, vargu ar yra atsitiktinumas.

Abiem atvejais tariamą AEGIS sistemos paralyžiavimą aktyviai komentavo Pavelas Zolotariovas – Maskvoje įsikūrusio JAV ir Kanados instituto (ISKRAN) direktoriaus pavaduotojas.

P. Zolotoriovas

„Tai buvo originali rusiškos sistemos demonstracija – neginkluotas bombonešis turintis tik slopinimo priemones dirbo prieš AEGIS – moderniausią oro ir raketinės gynybos sistemą. Panašu, kad Su-24 nuslopino amerikiečių sistemą ir visi bandymai ją atgaivinti baigėsi nesėkme. Būtent todėl amerikiečiai reagavo taip nervingai. Jiems tai yra labai nemalonus epizodas, juk tiek pinigų išleista, o paaiškėjo, kad sistema turi trūkumų“, – aiškino buvęs Rusijos generolas.

ISKRAN, kurioje dirba P. Zolotariovas, jau ne vieną dešimtmetį vadinama ypač svarbiu tyrimų centru, kurio paskirtis – tiekti nešališką informaciją apie JAV ir Kanadą Kremliaus lyderiams. Tačiau dar Pirmojo šaltojo karo laikais ISKRAN buvo kaltinama dezinformacijos skleidimu JAV bei ryšiais su sovietų žvalgyba.

Neatsitiktinai Kremliui palankią 2014-ųjų balandžio 12 d. incidneto versiją anglų kalba išplatino ir veteranų gynėjais apsimetantis tinklapis VeteransToday.com, kuris dažnai publikuoja Irano, Rusijos, palestiniečių naujienų agentūrų ir propagandinių tinklapių informaciją. „VeteransToday“ autoriai – marga publika, kurioje netrūksta sąmokslo teorijų gerbėjų, Holokausto neigėjų.

Pavyzdžiui, vienas autorių Markas D. Siljanderis pripažino jam mestus federalinius kaltinimus – šis apie taikų sugyvenimą su ilsamu porinęs buvęs respublikonų partijos politikas kaltintas pagalba teroristams, kurie veikė po labdaros organizacijos priedanga.

Be to, P. Zolotariovas ir kiti propagandinės versijos skleidėjai ignoravo faktą, kad Su-24 lėktuvai tiesiog nėra pritaikyti gabenti minėtą elektroninės kovos sistemą „Chibiny“.

Su-34 su elektroninės kovos sistema "Chibiny" (ant sparnų)

Tokias priemones, kurios primena raketas ir yra kabinamos ant orlaivių sparnų, turi tik modernesni Rusijos karo lėktuvai Su-34. JAV laivynas išplatino 2015-ųjų gegužės incidento vaizdo įrašą, kuriame aiškiai matomas netoli JAV karo laivo praskrendantis Su-24. Ant sparnų nematyti jokių ginkluotės ar elektroninės kovos priemonių.

Tuo tarpu, kaip skelbė leidinys „The Wall Street Journal“, JAV laivą „USS Donald Cook“ Baltijos jūroje erzino ne tik rusų lėktuvas Su-24, bet ir sraigtasparnis Ka-27, kuris buvo pakibęs ore už keliasdešimt metrų nuo laivo. Sraigtasparnyje buvo pastebėtas asmuo, mūvintis džinsus. Spėliojama, kad šis asmuo gali būti civilis, galbūt Kremliaus kontroliuojamos žiniasklaidos atstovas, o tai reikštų rusų žurnalistų įsivėlimą į šią provokaciją ir iš anksto suplanuotus veiksmus.

Bando kantrybės ribas – viskas gali baigtis tragedija

Bet kokiu atveju šių incidentų prieš "USS Donald Cook" virtinė nėra pirmoji. Dar Pirmojo Šaltojo karo laikais panašūs incidentai vykdavo itin dažnai. Rusų lakūnai, drąsiai skraidę virš "USS Donald Cook" galbūt jau ir pamiršo, kad kartais tokie skrydžiai baigdavosi tragiškai.

Pavyzdžiui 1968 metų gegužės 25-ąją JAV lėktuvnešį "USS Essex" sumanė pabauginti sovietų bombonešio Tu-16 įgula. Kelis ratus virš JAV lėktuvnešio iš arti apsukęs sovietų bombonešis skrido per žemai ir galiausiai tėškėsi į jūrą. Amerikiečiai dar bandė padėti jūrų ereliais pasijutusiems sovietų lakūnams, tačiau niekas iš Tu-16 įrangos neišgyveno. JAV filmuotą medžiagą perdavė Maskvai, tačiau ši nuo visuomenės nuslėpė gėdingą atvejį.

Virš priešininkų laivų dideliu greičiu skraidantys orlaiviai viena vertus siunčia signalą Rusijos informacinei erdvei: JAV laivai yra stebimi, virš jų galima išdarinėti ką nori, rusų lakūnai yra drąsūs. Lietuvai, anot informacinius karus nagrinėjančio politologo N. Maliukevičaus, tokie rusų išsišokimai gali netgi būti naudingi.

„Tokie incidentai gali būti ir bus panaudoti agitacinei propagandai, bet ir mums bus puiku – amerikiečiai tik stiprins savo pajėgas“, – sakė ekspertas.

Bet kartu, anot N. Maliukevičiaus, tokiais veiksmais siunčiama ir žinia Amerikai, ypač už izoliacionistinę politiką pasisakančio respublikonų favorito Donaldo Trumpo rėmėjams: štai į kokį pavojų statote amerikiečius. N. Maliukevičius pripažino, kad tai yra rizikingi Rusijos manevrai, tačiau Kremlius jau nesyk įrodė mėgstantis rizikuoti ir tikrinti, kur yra kantrybės ribos.

Paskutinį sykį, kai Rusijos orlaiviai bandė kantrybės ribas, rusams baigėsi nesėkmingai – pernai lapkritį toks pats Su-24 pažeidė Turkijos sieną ir turkų naikintuvai po kelių įspėjimų Rusijos lėktuvą tiesiog numušė.