58 karių būrys, kuriam vadovaus vyresnysis leitenantas Donatas Rupšys, suformuotas iš Kęstučio bataliono profesinės karo tarnybos karių, kituose brigados "Geležinis Vilkas" daliniuose, Divizijos generolo Stasio Raštikio puskarininkių mokykloje, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino štabo batalione ir Krašto apsaugos savanorių pajėgose tarnaujančių karių.

Kaip BNS pasakojo Tauragėje dislokuoto Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio motorizuotojo pėstininkų bataliono atstovas ryšiams su visuomene, vyresnysis leitenantas Ruslanas Aleškevičius, išlydėtuvių ceremonijoje dalyvavęs krašto apsaugos viceministras Gintautas Šivickas kariams linkėjo sėkmės, ceremonijos metu vyravo iškilminga, pakili nuotaika.

Sekmadienį 58 karių būrys bus išskraidintas į Daniją, kur iki rugpjūčio vidurio vyks baigiamasis pasirengimas misijai ir pratybos.

Planuojama, kad rugpjūčio viduryje LITCON-6 iš Danijos išvyks į Kuveitą, iš ten - į Pietų Iraką. Po kelių dienų aklimatizacijos ir pasirengimo "kęstutaičiai" perims misiją iš tarnybą baigiančio būrio LITCON-5.

Tai jau antrasis taikdarių būrys, palydimas šią savaitę į tarptautinės koalicijos operaciją "Irako laisvė" ("Iraqi Freedom").

Pirmadienį Alytuje, Didžiosios kunigaikštienės Birutės motorizuotajame pėstininkų batalione, palydėtas iš šio bataliono suformuotas karių būrys LITDET-5 (Lithuanian Detachment -5). Maždaug pusšimčio karių būrys misiją atliks Lenkijos daugianacionalinės divizijos sudėtyje, Vidurio Irake esančios Babilono provincijos Hilos mieste.

Tuo tarpu LITCON kariai priskirti Didžiosios Britanijos atsakomybės sektoriui, ir tarnauja Danijos batalione DANCON. Lietuviai gyvena "Danevang" stovykloje, kuri įsikūrė milžiniškoje tarptautinės koalicijos aprūpinimo bazėje, buvusiame Irako kariniame aerodrome Šaiboje, maždaug už 20 kilometrų į pietus nuo vieno didžiausių Irako miestų - Basros.

Buitis danų stovykloje maksimaliai užtikrina misijoje tarnaujančių karių komfortą. Kariai gyvena po du-tris konteineriniuose nameliuose, kuriuos aušina kondicionieriai. Nameliai surikiuoti po dvi eiles - "gatvėmis". Lietuvių būrys savo gatvę pakrikštijo Geležinio vilko vardu - "Iron Wolf Street". Kiekvienos "gatvės" gale - konteineriai su dušais ir tualetais.

Laisvi nuo tarnybos kariai vakaroja pačių suręstoje pavėsinėje po nendriniu stogeliu. Jie žiūri palydovinės TV programas, DVD filmus, lošia šachmatais arba šnekučiuodamiesi "užkuria slibiną" - rūko vaisinį tabaką per rytietišką vandeninę pypkę - kaljaną.

Danų bazėje galioja sausas įstatymas, parduotuvėje galima įsigyti tik bealkoholinio alaus. Kariai nustatytomis valandomis maitinasi erdvioje valgykloje. Maistą, kuriame gausu daniškos virtuvės patiekalų, gamina privačios kompanijos iš Indijos virėjai. Kaip būdinga daugumai nuolatinių karinių bazių, patiekalai įvairūs, maistingi, patiekiama labai daug šviežių daržovių.

Bazėje yra ligoninė, nemokamas interneto centras karių susirašinėjimui su namiškiais, taip pat galima už pinigus paskambinti namo iš telefono kabinų. Ryšiui su namais Lietuvos kariai kas mėnesį gauna po 80 litų priedą, tačiau šios sumos realiai pakanka tik keliems lakoniškiems skambučiams.

Laisvalaikiu lietuviai kilnoja svarmenis didelėje sporto salėje arba gaivinasi negiliame, bet ganėtinai ilgame - 12 metrų baseine.