"EP nariai laiške primena tą reikšmę, kokią turėjo tvirta ir nuosekli JAV politika Baltijos šalių valstybingumo atkūrimo idėjai", - ketvirtadienį BNS sakė laišką pasirašęs europarlamentaras Vytautas Landsbergis.

"Nors šios šalys buvo ištrintos iš pasaulio žemėlapio, jų istorinis suverenitetas buvo tiek realus, kiek jo laikėsi demokratinės valstybės", - pažymėjo jis.

Prieš 65-erius metus, reaguodamas į 1940 metais Sovietų Sąjungos įvykdytą Baltijos šalių aneksiją, JAV valstybės sekretorius Sumneris Wellesas pareiškė, jog vienas galingas kaimynas tyčia sugriovė trijų mažų Baltijos valstybių politinę nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą.

S.Wellesas savo pareiškime pažymėjo, jog JAV pasisako prieš bet kokius neteisėtus veiksmus, nepaisant to, ar jie buvo įvykdyti jėga, ar tik grasinant ją panaudoti.

Laišką pasirašęs europarlamentaras Tunne Kelamas iš Estijos pareiškė, jog demokratinės valstybės turi laikytis vieningos pozicijos ir niekada nepripažinti svetimų teritorijų užgrobimo jėga, ypač dabar, kai Sovietų Sąjungos teisių perėmėja Rusija teigia, jog Baltijos šalių aneksija buvo įvykdyta šių šalių tautų sutikimu.

"Tai taptų patikima garantija, jog suverenitetas nebus atimtas nė iš vienos mažos valstybės", - teigia savo pareiškime europarlamentaras iš Estijos.

V.Landsbergis tikisi, jog europarlamentarų laiškas gali paskatinti JAV Atstovų rūmus priimti juose svarstomą rezoliuciją dėl Baltijos šalių okupacijos.