Moteris savo vaikui nė nepasivargino duoti vardo. Kitos keturios šios tauragiškės atžalos taip pat atiduotos į svetimas rankas. Anot specialistų, didžiausia problema – kad kontroliuoti gimdymų neleidžia nei Lietuvos įstatymai, nei tarptautinės normos.

Kūdikis neišnešiotas

Pinigėlių Tauragės gatvėse dažnai prašanti 34 metų amžiaus Alina P. malkinėje pagimdė savo penktąjį vaiką. Kaip „Tauragės žinioms“ pasakojo Bendrojo pagalbos centro (BPC) atstovė spaudai Vilma Juozevičiūtė, apie gimdymą telefonu 112 vyriškis pranešė ketvirtadienį, 2.24 val.

Jis teigė, kad Tauragės pakraštyje, benamių būste netoli degalinės „Sensus“, moteris pagimdė neišnešiotą vaiką. Skambinantysis buvo sujungtas su Kauno greitąja medicinos pagalba ir toliau pokalbį tęsė greitosios medicinos pagalbos darbuotojai. Jie, anot BPC atstovės, bandė aiškintis situaciją ir konsultavo gimdyvę iki pat to laiko, kol į įvykio vietą atvyko medikų brigada.

– Moteris pagimdė vaiką netikėtai – kai kvietė greitąją medicinos pagalbą, jis jau buvo gimęs ir girdėjosi jo balsas. Gimdė ir medikų laukė kažkokioje belangėje pašiūrėje, kurioje ir gyvena. Su moterimi buvo du vyrai: sugyventinis ir pažįstamas, kurie taip pat yra benamiai. Su medikais kalbėjo ir sugyventinis, ir kitas vyras, ir pati moteris, – aiškino V. Juozevičiūtė.

Gimdė žvakės šviesoje

Benamė Alina kūdikį pagimdė žvakės šviesoje. Bendrasis pagalbos centras iš karto po įvykio užfiksavo, kad gimė mergaitė. Tačiau Tauragės ligoninės direktoriaus pavaduotojas Danas Masiulionis patikslino, jog vis dėlto gimė berniukas.

– Mamai akušerijos-ginekologijos skyriuje buvo atlikta medicininė apžiūra, įvertinta sveikatos būklė, suteikti nauji rūbai ir iškviestas taksi automobilis. Naujagimiui taikytos reanimacinės priemonės. Berniukas gimė neišnešiotas, neišsivystęs, su vaisiaus alkoholiniu sindromu (VAS). Tą pačią parą greitosios medicinos pagalbos (GMP) reanimobiliu perkeltas į Kauno klinikų Naujagimių reanimaciją, kur šiuo metu ir gydomas, – paaiškino D. Masiulionis.

Prieš kelerius metus spauda rašė, kad palikdama vieną iš savo vaikų ši moteris dar spėjo naujagimiui sugalvoti vardą. Šįkart mediko pasiteiravus, ar penktajam kūdikiui gimdyvė išrinko vardą, šis tik replikavo, kad tai per daug romantiškas klausimas tokioje nemalonioje istorijoje.

Benamė atsisako bet kokios pagalbos

Tauragės rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Jolita Vaišvilaitė „Tauragės žinioms“ teigė, kad jau rengia dokumentus teismui dėl neterminuoto motinos valdžios ribojimo naujagimio atžvilgiu.

– Analogiškus sprendimus kitų Alinos P. vaikų atžvilgiu teismai jau yra priėmę anksčiau. Administracijai apie vaiko gimimą pranešė medikai. Vaiko teisių apsaugos skyrius ėmėsi visų įstatymuose numatytų priemonių vaiko interesams apsaugoti, – kalbėjo J. Vaišvilaitė.

Pasak Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjos, Lietuvos įstatymai bei Tarptautinės teisės normos neleidžia žmonių atžvilgiu taikyti prievartinių gimdymo kontrolės priemonių. „Tauragės žinių“ portale prieš savaitę pasirodžius publikacijai apie dar vieną šios tauragiškės paliktą vaiką, nemažai žmonių savo komentaruose išreiškė nuomonę ir piktinimąsi, kad nenori išlaikyti vienas po kito gimdomų mažylių, kurie paliekami likimo valiai, ir pritartų priverstinei kontracepcijai.

Tauragės rajono savivaldybės Socialinės paramos skyrius ir biudžetinė įstaiga „Socialinių paslaugų centras“ nuolat siūlydavo moteriai pagalbą, galimybę apsigyventi nakvynės namuose, tačiau ji ten niekada neužsibūdavo ir siūlomos pagalbos atsisakydavo. Vos tik būdavo nuprausta ir perrengta, ji sprukdavo atgal pas savo sugyventinį į sąvartyną.

Tauragės rajono savivaldybės administracija „Tauragės žinias“ informavo, kad vienas iš moters paliktų vaikų yra įvaikintas. Kiti yra globos institucijose – viena mergaitė šiuo metu gyvena Ventos pensionate (Akmenės rajonas), dvi likusios – Klaipėdos sutrikusio vystymosi kūdikių namuose.

Alkoholinis vaisiaus sindromas nepagydomas

Alkoholinis vaisiaus sindromas, kurį turėdamas gimė Alinos P. kūdikis – tai vaisiaus, o vėliau ir naujagimio augimo, protinis ir fizinis sutrikimas, atsirandantis dėl to, kad motina nėštumo metu vartojo daug alkoholio. Alkoholio vartojimas nėštumo metu gali sukelti ne tik įprastas pasekmes, bet taip pat ir neigiamai veikti besivystantį vaisių.

Alkoholinis vaisiaus sindromas pažeidžia vaisiaus smegenis bei sukelia mokymosi ir elgesio sutrikimus, augimo sulėtėjimą ir specifinę išvaizdą. Sukeliami simptomai gali būti labai įvairūs, tačiau visi jie yra negrįžtami.