A. Valinskas 2008-aisiais tapo Seimo rinkimų sensacija. Jo vadovaujama Tautos prisikėlimo partija buvo antra pagal populiarumą ir gavo 16 mandatų. A. Valinskas gavo aukščiausią parlamente – Seimo pirmininko – postą, o į parlamentą taip pat pateko Asta Baukutė, Laimontas Dinius, Ligitas Kernagis, Donalda Meiželytė, Antanas Nedzinskas, Ingrida Valinskienė, Rokas Žilinskas ir kiti žinomi veidai.

Inga Valinskienė, Arūnas Valinskas

LRT.lt žiniomis, TS-LKD į būsimus Seimo rinkimus norėtų žengti su vienu žinomiausių šalies lenktynininkų Benediktu Vanagu. Pats sportininkas neslepia, jog yra sulaukęs ne vieno kvietimo iš įvairių partijų.

„Dar neapsisprendžiau [ar dalyvausiu rinkimuose], šiuo metu tokio plano neturiu. Jei atvirai, iš visų egzistuojančių partijų Lietuvoje galbūt tik dvi nėra siūliusios prisijungti. Bet kol kas neturiu tokio nusiteikimo. Manau, esu naudingesnis ten, kur dabar esu, ir ėjimas į politiką apribotų mano galimybes. Manau, kiekvienas turi daryti savo darbą, ir aš tęsiu savąjį“, – portalui LRT.lt kalbėjo ne kartą Dakaro ralyje dalyvavęs B. Vanagas.

Benediktas Vanagas

Kita vertus, lenktynininkas neatmeta galimybės dalyvauti rinkimuose kada nors ateityje: „Patarlė sako: niekada nesakyk niekada. Tačiau bent jau dabar neplanuoju. Apie save esu girdėjęs įvairiausių padavimų. Lietuva nedidelė, tad natūralu, kad pažįstu nemažai žmonių. Žinoma, jie yra skirtingų politinių pažiūrų. Mano nuostata tokia, kad tikrai galiu padėti ir noriu būti naudingas visiems, kurie turi teisingą mąstymą. Tokiu atveju tai gali būti ne viena ir ne dvi partijos.“

TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis portalui LRT.lt patvirtino, kad pora kartų yra susitikęs su B. Vanagu, tačiau neatskleidė, ar jam siūlė kandidatuoti Seimo rinkimuose.

„Kalbėjome apie bendradarbiavimą ir bendrų projektų kūrimą. Ties tuo apsistojome, nedetalizuosiu konkrečiau, ką kalbėjome. [...] Tegul B. Vanagas pats sprendžia ir pasako. [...] Paskelbta atsinaujinimo idėja kviečia visus dešine puse mąstančius žmones jungtis ir prisiimti atsakomybę už Lietuvos gyvenimą, nelikti tik pasyviais stebėtojais“, – aiškino G. Landsbergis.

Gabrielius Landsbergis

Portalui LRT.lt TS-LKD lyderio pasiteiravus, ar lengva įkalbėti žinomus veidus prisijungti prie partijos, šis atsakė: „Ganėtinai sudėtingas uždavinys, bet mums iš dalies pavyko. Mes pritraukėme bemaž daugiausiai naujų žmonių. Galbūt tai dar nėra paskutiniai, kurie paskelbė apie prisijungimą prie mūsų.“

Tai – ne vienintelis žinomas veidas, kurį rinkimams stengiasi prisivilioti partijos. LRT.lt vasario pabaigoje skelbė, jog Liberalų sąjūdis (LS) savo gretose per rinkimus nori matyti LRT TELEVIZIJOS žurnalistę Editą Mildažytę. Tąkart LS lyderis E. Masiulis patvirtino, kad jo partija iš tiesų norėtų matyti E. Mildažytę savo gretose, tačiau kol kas dar nėra sutarimo.

Edita Mildažytė

Pati E. Mildažytė tikina į rinkimus eiti neketinanti. „Su niekuo rankomis nesukirtau ir tikrai į jokius rinkimus neisiu. Jie pas mane važinėja ir siūlo, bet tai yra netiesa. Tikrai neisiu į jokią politiką nei su liberalais, nei su socialdemokratais, nei su konservatoriais“, – sakė E. Mildažytė.

Politologas: po rinkimų žinomi veidai tampa trukdžiais

Vytauto Didžiojo universiteto profesorius politologas Lauras Bielinis sako, kad rinkimuose žinomi veidai yra labai naudingi, nes didina partijos žinomumą.

„Visas triukas toks, kad partijai veidai reikalingi rinkimų procesui – kad laimėtų rinkimus. Po rinkimų šie veidai tampa savotišku trukdžiu, nes daugelis išrinktųjų yra visiškai nepasiruošę politinei veiklai arba suvokia ją labai banaliai ir tiesiog gadina politikos funkcionavimą Seime“, – aiškino L. Bielinis.

Lauras Bielinis

Anot politologo, žinomų veidų „medžioklės“ partijos niekuomet neatsisakys, nes yra dalis rinkėjų, kurie labai jautriai reaguoja į žinomą veidą. „Tokius rinkėjus nori pritraukti kiekviena partija“, – dėstė L. Bielinis.

Tuo metu Darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis tikina, kad jo partija nesiruošia užsiimti „žvaigždžių“ paieška. „Tai – tiesiog bandymas pigiais triukais privilioti žmones. Man atrodo, tai nėra teisingiausias politinės komandos formavimo principas“, – įsitikinęs europarlamentaras.

Valentinas Mazuronis

Pasak V. Mazuronio, yra žmonių, kurie tapo gerais politikais, tačiau yra ir tokių, kurie politikoje nepritapo. „Mano supratimu, tikrai gerai kaip politikas dirba socialdemokratas Benediktas Juodka. Tuo metu A. Valinskas, su visa pagarba jam, yra puikus savo srities specialistas, bet politikoje išėjo taip, kaip išėjo. Tik garsus vardas, nesvarbu, ar tai būtų sportininkas, ar kultūros atstovas, nieko negarantuoja, tačiau per rinkimus tikimasi, kad tie žmonės privilios rinkėjus“, – LRT.lt komentavo V. Mazuronis.

Seimo rinkimai šiemet turėtų įvykti spalio 9 d.