Įžvelgia patyčias

D. Valancaitienė – energinga ir impulsyvi. Ji yra vieniša keturių vaikų mama. Namukas, kuriame gyvena šeima, ir aplink esanti teritorija atrodo rūpestingai prižiūrima.

„Aš gyniau savo sūnų nuo patyčių“, – „Alio, Raseinių“ žurnalistus patikino moteris, ant kurios bliuzono matėsi užrašas „Defender“ (liet. „gynėjas“). Tačiau avantiūrinė mamos misija mokykloje baigėsi skandalingai – ją išsivežė policija, o klasės auklėtojai Ritai Jocienei paskambinęs vieno nukentėjusio šeštoko tėvas pasiguodė, kad sūnus iš mokyklos grįžo raudonomis ir atplyšusiomis ausimis.

Skandalas Šiluvos gimnazijoje įvyko trečiosios pertraukos metu. Apie įtampos ir emocijų kupinas minutes „Alio, Raseiniams“ pasakojusi D. Valancaitienė tikino, kad ji buvo išprovokuota neklaužadų įžūlumo ir, anot jos, pedagogų neveiklumo.

„Mano sūnus iki penktos klasės mokėsi puikiai. Dažnai gaudavo pagyrimų, bet viskas pasikeitė nuo praėjusio rugsėjo, kai į klasę buvo atkelti du bandičiukai. Prasidėjo pasityčiojimai iš mano sūnaus. Jo elgesys pasidarė neatpažįstamas – nebesimoko, net nebenori eiti į mokyklą. O dar prieš metus eidavo kaip į šventę. Man su juo vis sunkiau susikalbėti, jis tapo uždaras, nepatiklus“, – sielojosi moteris.

Nuolat prašo pagalbos

D. Valancaitienė atvirai papasakojo, ką ji pridirbo kaip uraganas įsiveržusi į Šiluvos gimnaziją.

„Aš nuolat lekiu ir lekiu į tą mokyklą, nes iš sūnaus vis gaunu žinučių, kad jį skriaudžia. Tą dieną man paskambino dukra ir verkdama sako, kad tiedu chuliganai per pertrauką vaikšto broliui iš paskos ir daužo jam į nugarą, provokuoja. Dukra man sako: atbėk, mama, nes bus muštynės – brolis jau akinukus nusiėmė. Aš atlekiu. Žiūriu, jį daužo, ir niekas nemato, kad mokykloje prie sporto salės muštynės vyksta. Kur tai matyta? Vienas mane pastebėjęs pradėjo bėgti. O kitas dar mušė mano vaiką. Mušė kažkaip labai mandriai – iš pradžių kumščiu ir tuo pačiu mostu dar ir alkūne užrėždavo. Aš tik pribėgau, pagavau, per snukį kaip plojau. Sakau, a girdi, kas čia dabar vyksta? Kada atsiknisi nuo mano vaiko? O jis mane ėmė stumti. Nu, aš ir pablūdau. Galvoju: ar taip, ar taip jau prisiviriau košės.
Aš nuolat lekiu ir lekiu į tą mokyklą, nes iš sūnaus vis gaunu žinučių, kad jį skriaudžia. Tą dieną man paskambino dukra ir verkdama sako, kad tiedu chuliganai per pertrauką vaikšto broliui iš paskos ir daužo jam į nugarą, provokuoja. Dukra man sako: atbėk, mama, nes bus muštynės – brolis jau akinukus nusiėmė.
Danguolė Valancaitienė

Sakau, kur tas kitas parazitas pabėgo? Įlėkiau į klasę, o tas kitas pirmam suole akis išvertęs žvengia. Nu, vienu žodžiu, aš jam... Paskui, žiūriu, mokytoja tuos du parazitus veda rašyti pasiaiškinimų. Tada aš vieną pasigavau ir pradėjau kratyti į sieną. Sakau, a girdi, tai kaip kalbėsimės, ką? Subėgo pavaduotojai. Viena pavaduotoja šaukia: Danguole, ką tu darai! O aš sakau: o ką tu darai – mano vaiką, a girdi, talžo vidury baltos dienos, o jūs nieko nematot. Aš pati turiu atlėkt, a girdi, savo vaiko ginti. Sakau, kas turi ginti vaiką – ar mama, ar mokytojai? Bardakas. Iškvietė policiją ir mane išsivežė. Išėjo taip, kad viešoje vietoje pakėliau prieš vaikus ranką... O jie, a girdi, nekalti. Nežinau, kaip čia dabar viskas baigsis. Man juk užvedė bylą, chuliganizmą pripaišys“, – dėl miglotų ateities perspektyvų nerimavo mama.

Parodė diplomus

D. Valancaitienė pakvietė užeiti į namus ir parodė sūnaus mokykloje gautas padėkas. Ant stalo buvo paskleisti raštai, kuriuose vaikas giriamas už labai gerą mokymąsi, visuomeninę veiklą, perskaitytas knygas. Taip pat yra padėka ir pačiai D. Valancaitienei už tai, kad sūnus gerai mokosi. Pagyrimo raštai buvo įteikti prieš keletą metų, dar besimokant pradinėse klasėse.

Moteris tvirtino, kad dėl skriaudžiamo sūnaus yra parašiusi ne vieną skundą mokyklos pedagogams, tačiau, anot jos, visi jos raštai liko gulėti stalčiuje.

Savaitraštis „Alio, Raseiniai“ situaciją paprašė pakomentuoti Šiluvos gimnazijos direktoriaus Rimo Puidoko ir klasės auklėtojos Ritos Jocienės.

Nebuvo ramybės

Pasak R. Jocienės, nesusipratimai ir konfliktai su mokinio mama prasidėjo nuo praėjusio rugsėjo.

„Praėjusiais metais, galima sakyti, buvo ramu. Tiesa, ji man kartą pasakė tokį sakinį: „Pradinių klasių mokytojai labai nemėgo mano sūnaus, bet aš tikiuosi, kad su jumis bus geriau.“ Šiais metais iš Šaltinio progimnazijos į mūsų klasę atėjo du berniukai – prastai besimokantys ir elgesio problemų turintys paaugliai. Klasėje atmosfera pasikeitė. Bet aš nepastebėjau, kad jie konkrečiai D. Valancaitienės sūnui darytų blogą įtaką. Jei kalbėsime apie jos sūnaus visuomeninę veiklą, tai viskas valio. Visur nori dalyvauti, bet šiaip jis yra uždaras. Mokytojai ne kartą sakė, kad jis yra tas, kuris erzina, provokuoja. Na, o šeštokai – tai toks amžius, kai visi yra išdykę. Berniukai mano klasėje visi yra išdykę, su visais, galima sakyti, nuo rugsėjo kariauju“, – savaitraščiui „Alio, Raseiniai“ pasakojo patyrusi, bendruomenėje gerbiama ir profesionalės autoritetą turinti pedagogė.
Ta mama yra labai impulsyvi. Nuo rugsėjo dažnai apsilanko. Bar bar į klasės duris, atidarau – stovi mama. Ir pradeda šaukti, kad niekas jos vaiku nesirūpina. Žodynas – pilnas keiksmažodžių. Atlekia ji todėl, kad sūnus eilinį kartą nusiuntė žinutę, prašydamas mamą ateiti į pagalbą. Tiesiog jis turi tokį įprotį: išgirdo ne tokį žodelį ir siunčia žinutę mamai. O ji iš karto ir atlekia.
Rita Jocienė

R. Jocienė atkreipė dėmesį, jog ne kartą yra girdėjusi mamos priekaištus, kad dėl prastėjančio sūnaus elgesio yra kalti blogą reputaciją turintys du nauji mokiniai.

„Ta mama yra labai impulsyvi. Nuo rugsėjo dažnai apsilanko. Bar bar į klasės duris, atidarau – stovi mama. Ir pradeda šaukti, kad niekas jos vaiku nesirūpina. Žodynas – pilnas keiksmažodžių. Atlekia ji todėl, kad sūnus eilinį kartą nusiuntė žinutę, prašydamas mamą ateiti į pagalbą. Tiesiog jis turi tokį įprotį: išgirdo ne tokį žodelį ir siunčia žinutę mamai. O ji iš karto ir atlekia“, – apgailestavo R. Jocienė.

Pedagogė užsiminė, kad viena iš D. Valancaitienės dukrų iš namų išėjo dar būdama mokinė, nes, anot pedagogės, dėl impulsyvios mamos namuose neturėjo ramybės.

Galbūt žaidė

Klasės auklėtoja plačiau papasakojo apie gimnazijoje įvykusį incidentą.

„Tą pertrauką aš budėjau koridoriuje. D. Valancaitienės sūnus ir tie du berniukai vaikščiojo kartu, šnekėjosi, buvo linksmai nusiteikę. Po skambučio įleidau mokinius į klasę ir trumpam nusileidau į pirmąjį aukštą. Prie lentos su tvarkaraščiu pamačiau stovinčią D. Valancaitienę, ji keikėsi, kiek turi sveikatos. Kai po minutės grįžau iš buitinių patalpų, jos balsas jau girdėjosi netoliese esančioje klasėje – plūdosi, talžė vieną mokinį. Viskas įvyko labai greitai. Savo akimis mačiau, kad per pertrauką vaikai tikrai neatrodė susipykę. Kiti mokiniai paaiškino, kad jie žaidė – draugiškai stumdėsi. Tai pamačiusi sesuo pagalvojo, kad muša brolį ir paskambino mamai“, – pasakojo pedagogė.
Viskas įvyko labai greitai. Savo akimis mačiau, kad per pertrauką vaikai tikrai neatrodė susipykę. Kiti mokiniai paaiškino, kad jie žaidė – draugiškai stumdėsi. Tai pamačiusi sesuo pagalvojo, kad muša brolį ir paskambino mamai.
Rita Jocienė

Į pagalbos šauksmą mama atidundėjo akimirksniu. Anot pedagogų, ji ne kartą yra grasinusi: jei kas skriaus mano sūnų, aš jiems galvas nusuksiu.

Šiluvos gimnazijos pedagogų tvirtinimu, impulsyvios mamos reakcija dažniausiai būna labai neadekvati.

„Mes nuodugniai išnagrinėjame kiekvieną D. Valancaitienės skundą, vaikai paspaudžia vienas kitam rankas ir pažada nebesipykti. Taip buvo daryta ne kartą. Tačiau visi konfliktai prasideda tada, kai bando įsikišti mama“, – pabrėžė klasės auklėtoja.

Netoleruotinas elgesys

Pedagogai pasakojo, kad vienas mamos kaltinamų šeštokų keletą kartų yra nakvojęs D. Valancaitienės namuose.

Anot R. Jocienės, D. Valancaitienės sūnaus elgesio neigiamus pokyčius lėmė ne klasėje atsiradę du nauji mokiniai, bet kitos priežastys.

„Mama man ne kartą yra sakiusi: nebesusitvarkau su sūnumi, jūs su juo kaip nors susitvarkykite. Mes tai ir darome. Nesakau, kad tie mamos kaltinami berniukai yra teisūs, bet dauguma mokytojų yra pastebėję, jog D. Valancaitienės sūnus provokuoja konfliktines situacijas“, – apgailestavo klasės auklėtoja.

Pasak gimnazijos direktoriaus R. Puidoko, D. Valancaitienės elgesys negali būti toleruojamas.

„Nesąmonė: įsiveržia į mokyklą ir muša vaikus. Kas bus, jei dėl vaikų konfliktų pradės lakstyti tėvai? Tam esame mes, tam yra specialiosios tarnybos. Į viską yra reaguojama, niekas nepraleidžiama pro pirštus“, – patikino gimnazijos vadovas.