Vytauto Čepo, Gintaro Šileikio, Vytauto Grubliausko ir Petro Auštrevičiaus narystė LCS buvo sustabdyta iki “atskiro valdybos nutarimo ar sprendimo”. Jų dalyvavimo sąjungoje atnaujinimą galės spręsti tik valdyba. “Dėl pono K.Glavecko kalbėjome atskirai, kadangi yra partijos Etikos ir procedūrų komisijos išvados, ir partija nutarė K.Glavecką pašalinti iš sąjungos už partijos institucijų sprendimų nevykdymą”, - kalbėjo V.Bogušis. Kokių konkrečiai sprendimų K.Glaveckas nevykdė, V.Bogušis neatskleidė.

Pasak jo, pašalinimas susijęs su tuo, kad K.Glaveckas ignoravo kvietimus atvykti į partijos Etikos ir procedūrų komisijos posėdžius. Komisija ketino svarstyti, ar K.Glaveckas nepakenkė partijai, kai pasinaudodamas Seimo komandiruote į JAV išvyko paatostogauti į Taitį.

Narystę Vilniaus savivaldybės tarybos frakcijoje prieš keletą savaičių sustabdęs Algirdas Gricius nusprendė per mėnesį grįžti į tarybą.

Posėdyje, kuriame buvo svarstoma, ar pašalinti iš partijos penkis narystę LCS suspendavusius Seimo narius ir A.Gricių, pusvalandį pavėlavęs pasirodė tik pastarasis.

Jis žurnalistams prisipažino galbūt kiek paskubėjęs su sprendimu stabdyti narystę ir juokavo, kad iš partijos išeisiąs savo noru, kol jo nespėjo pašalinti. Jeigu būtų iš partijos pašalintas, A.Gricius žadėjo vėl stoti į LCS Klaipėdos skyriuje.

Vis dėlto posėdžio metu jis susipažino su LCS valdybos ir Seimo frakcijos sprendimu, kuris įpareigojo Artūrą Zuoką „laikytis Vilniaus mero poste iki paskutiniųjų", ir nusprendė grįžti.

“Tačiau tai nereiškia, kad keičiasi mano nuomonė apie reikalus partijoje, apie tai, kas joje vyksta. Nuomonė yra nelabai gera. Būsiu bent morališkai teisus prieš tuos žmones, kurie balsavo savivaldybių rinkimuose už mane, už tą sąrašą, kuris šiuo metu yra savivaldybėje. Jei priimsiu kokį kategoriškesnį sprendimą dėl savivaldybės, ko gero, mano sprendimas gali būti pasitraukti visai”, - žurnalistams teigė A.Gricius.

BNS primena, kad narystę LCS suspendavusiems penkiems Seimo nariams, taip pat A.Griciui grėsė pašalinimas iš partijos.

"Manau, kad valdyba gali priimti tokį sprendimą. Vilniaus skyriaus prezidiumas jau yra pasiūlęs taip pasielgti su A.Griciumi. Jų situacija yra panaši", - BNS sakė LCS pirmininko pavaduotojas Žilvinas Šilgalis, kalbėdamas apie narystės suspendavimą viešai paskelbusius parlamentarus.

"Darydami viešus pareiškimus jie pažeidė partijos tarybos ir valdybos sprendimą, jog nuomonių skirtumus arba vidinius nesutarimus partijos nariai turi išsiaiškinti partijos viduje", - pažymėjo Ž.Šilgalis.

Praėjusią savaitę Seimo Liberalų ir centro frakcijos nariai Kęstutis Glaveckas, Vytautas Čepas, Gintaras Šileikis ir Vytautas Grubliauskas Seime surengtoje spaudos konferencijoje paskelbė stabdantys savo narystę partijoje, kol iš jos nepasitrauks prezidento Valdo Adamkaus pasitikėjimą praradęs partijos lyderis, sostinės meras Artūras Zuokas.

Prie jų pareiškimo prisijungė ir tuo metu užsienyje viešėjęs Petras Auštrevičius, įrašytas pirmuoju LCS kandidatų į Seimą sąraše. Minėti parlamentarai pareiškė neketinantys trauktis iš 19 narių turinčios Seimo frakcijos bei visiškai pasitraukti iš LCS ir kurti naują partiją. Tačiau K.Glavecko teigimu, toks variantas galimas, jeigu jie būtų pašalinti iš partijos.

"Mes turime labai daug variantų, pradedant naujos partijos kūrimu", - sakė K.Glaveckas, anksčiau vadovavęs Lietuvos centro sąjungai, kuri 2003 metų gegužę kartu su Liberalų ir centro sąjunga bei Moderniųjų krikščionių demokratų sąjunga įkūrė LCS.

A.Gricius prieš dvi savaites suspendavo savo narystę A.Zuoką remiančioje Vilniaus miesto savivaldybės tarybos frakcijoje "Už Vilnių, kuriame gera gyventi visiems". Taip A.Gricius siekė, jog A.Zuokas laikinai sustabdytų savo įgaliojimus mero poste.

Liberalcentristų partneriai konservatoriai suspendavo savo dalyvavimą sostinės koalicijoje, kol A.Zuokas nepasitrauks iš pareigų. Dėl A.Griciaus pašalinimo Vilniaus skyriaus prezidiumas į LCS valdybą kreipėsi prieš daugiau kaip savaitę. "Jeigu bus priimtas sprendimas pašalinti, tai tik padidins įtampą partijoje", - BNS sakė LCS pirmininko pavaduotojas Gintaras Steponavičius, kuris vasarį pralaimėjo partijos pirmininko rinkimus A.Zuokui. A.Zuokas yra suspendavęs savo įgaliojimus partijos pirmininko poste iki rugpjūčio 15 dienos, bet atsisako trauktis tiek iš partijos pirmininko, tiek iš Vilniaus mero pareigų. Šiuo metu partijai laikinai vadovauja jo pavaduotojas V. Bogušis.