Vaisingumo klinikos duomenimis, nevaisingoms poroms, norinčioms susilaukti vaikų, Lietuvoje tik pernai pradėta taikyti dar viena nauja iš pagalbinio apvaisinimo būdų procedūra, kai embrionai įsodinami į moters gimdą.

Praėjusiais metais ši procedūra Vaisingumo klinikoje buvo atlikta tik keturioms pacientėms.

Specialistų teigimu, užšaldyti skirti embrionai išsivysto apvaisinus mėgintuvėlyje moters kiaušialąstes. Dažnai išsivysto keli embrionai.

Moteriai jų įsodinama vienas arba du. Šeimai pageidaujant, likę embrionai užšaldomi ir saugomi. Vėliau, šeimai nusprendus susilaukti daugiau vaikų, embrionai atšildomi ir specialiu kateteriu įvedami į gimdą.

Medikai pabrėžia, kad "užšaldyto embriono" būdas vis labiau populiarėja tarp nevaisingų porų, nes išvengiama pakartotinio moters gydymo hormoniniais preparatais, sutaupoma lėšų ir gerokai sutrumpinamas gydymo laikas.

Per 2001 metus Vaisingumo klinikoje atlikta 101 dirbtinio apvaisinimo mėgintuvėlyje (IVF) procedūra. Iš jų 25 atvejais moterys pastojo.

Estijoje, kurioje IVF procedūros pradėtos anksčiausiai iš visų Baltijos šalių, trijuose centruose per metus atliekama iki 420 tokių procedūrų, Latvijoje taip pat trijuose centruose pernai atlikta apie 150 dirbtinio apvaisinimo mėgintuvėlyje procedūrų.

Lietuvos statistikos departamento bei epidemiologinių skaičiavimų duomenimis, Lietuvoje yra apie 50 tūkst. nevaisingų šeimų. Kasmet jų padaugėja dviem tūkstančiais.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, nuo 2 iki 10 proc. porų pasaulyje negali turėti vaikų, o dar 10-25 proc. patiria antrinį nevaisingumą, kai moteris negali pastoti pakartotinai. Tik apie 15 proc. vaisingo amžiaus porų kreipiasi pagalbos į medikus dėl nevaisingumo.

Tarp šių porų nevaisingumas yra išimtinai moters problema maždaug 30-40 proc. visų atvejų, o išimtinai vyro - 10-30 procentų. 15-30 proc. atvejų sutrikimai būdingi abiem partneriams. Po išsamių medicininių tyrimų nevaisingumo priežastys lieka neaiškios 5-10 proc. porų.

Pagalbiniai apvaisinimo būdai - tai terminas, apimantis visus metodus, kuriais padedama pastoti dirbtiniu būdu. Vienas šių būdų yra apvaisinimas mėgintuvėlyje, plačiai taikomas pasaulyje jau 15 metų. Iš jo kilo dauguma kitų metodų.

Pirmasis pasaulyje "vaikas iš mėgintuvėlio" gimė 1978 metų liepą Didžiojoje Britanijoje.