Kaziuko mugė – pats gausiausias tautodailininkų ir amatininkų sambūris. Be tradicinių mugės akcentų, Kaziuko mugėje prekiaujama socialiai remtinų asmenų, globos namų auklėtinių dirbiniais. Mugėje visada gausu ne tik liaudies meistrų pagamintų daiktų, bet ir renginių.

Šiais metais mugė prasidėjo kovo 4 d. ir tęsis iki sekmadienio. Oficialiai mugė Katedros aikštėje bus atidaryta 15 valandą.

Kasmet Kaziuko mugė į sostinę privilioja kelis šimtus tūkstančių lankytojų. Panašu, kad šį kartą mugei palankūs bus ir pavasariški orai – nors penktadienis ir žvarbokas, sinoptikai pranašauja savaitgalį be kritulių, žadama, kad sekmadienį temperatūra kils net iki 6 laipsnių šilumos.

Nors Kaziuko mugė sostinėje pradėta organizuoti dar prieš 412 metų, kasmet organizatoriai siekia lankytojus suvilioti naujovėmis.

Šiaip metais pirmą kartą mugėje Katedros aikštėje įsikurs „Kaziuko vaikų pasaulis“, kuriame mažieji mugės lankytojai ir jų tėveliai sekmadienį galės ne tik pasiklausyti skambančių dainų, stebėti šokių ansamblių pasirodymus, bet ir dalyvauti įvairiuose edukaciniuose užsiėmimuose.

Kaziuko mugėje taip pat vietos atrodo ir Madų ir dizaino alėja, Žydų miestelis, įvairiausiais kepiniais ir gardžiais patiekalais viliojantis Maisto kermošius. Kaip ir kasmet vyks teatralizuotos Kaziuko mugės eitynės.

Įvairūs renginiai visą savaitgalį vyks Katedros aikštėje, Rotušės aikštėje, Lukiškių aikštėje ir Gedimino prospekte.

Šiais metais Kaziuko mugės lankytojai bus ir naujojo rekordo liudininkai - Virgilijus Vaičiūnas sieks išdrožti ilgiausią šaukštą Lietuvoje . Meistras ruošiasi šaukštą per 4 dienas išdrožti iš 12 m. ilgio rąsto. Kaip meistras dirba jau šiandien galima pamatyti Lukiškių aikštėje.

Praėjusiais metasi pristatyta naujovė – Kaziuko mugės kultūrinis orientacinis detektyvinis žaidimas šiais metasi vyks šeštadienį, antrąją mugės dieną.

Kaziuko mugės ištakos siekia XVII a. pradžią. Mugė rengiama paskutinį savaitgalį prieš Šv. Kazimiero dieną. Pagrindinis mugės akcentas – verba, gaminama iš džiovintų margų gėlių ir žolių. Šiais metais mugės lankytojai verbų gali įsigyti Katedros aikštėje įsikūrusiame Amatininkų miestelyje.

Kaip skelbta anksčiau, šių metų mugėje laukiama svečių net iš 16 užsienio valstybių, kurie stebins savo unikaliais ir išskirtiniais dirbiniais Didžiojoje gatvėje.

Šiemet į Kaziuko mugę prekybininkus bei pirkėjus kviečia ir mugės mecenatas „Swedbank“. Bankas Lietuvoje yra inicijavęs bendruomenes sutelkiantį projektą smulkiajam verslui stiprinti „Kiekvienas gali būti didelis“. Mugėje dalyvaus bei pirkėjų su specialiais pasiūlymais lauks ir smulkieji verslininkai.

Visą Kaziuko mugės programą galite pamatyti čia:

Eismo ribojimai

Mugės metu sostinėje ribojamas eismas, pasikeitė kai kurie viešojo transporto maršrutai. Antakalnio, Olandų ir kitose aplink miesto centrą esančiose gatvėse jau nuo ankstaus ryto dėl ribojamo eismo susidarė spūstys. Tikėtina, kad panaši situacija bus baigiantis darbo dienai ir savaitgalį.

Vilniaus savivaldybė informuoja, kad nuo kovo 3 d. 22. 30 val. iki kovo 7 d. 4 val. bus draudžiamas transporto eismas Gedimino prospektu, o nuo kovo 4 d. 6 val. iki kovo 7 d. 4 val. – T. Vrublevskio, Šventaragio, Pilies, Didžiąja (ir aplink Rotušės aikštę), Barboros Radvilaitės, Maironio, Totorių ir Aukštaičių gatvėmis, Vokiečių gatvės neporinių namų pusėje ir jų prieigose.

Kovo 4–6 d. keisis ir viešojo transporto darbas. 10, 11, 33, 88 ir 102N maršrutų autobusai važiuos pakeistomis trasomis.

10, 11, 33, 88 ir 102N maršrutų autobusai, važiuodami pakeistomis trasomis, stos visose maršrute esančiose stotelėse. 11 autobusų maršruto trasoje, už Polocko ir Olandų g. sankryžos, bus įrengta papildoma Polocko stotelė.

Mugės metu taip pat galimi ir maršrutų, kurių trasos kerta Gedimino prospektą, (1G, 3G, 22, 53, 73 maršrutų autobusų ir 2, 3, 4, 6, 10, 12, 14, 17, 20 maršrutų troleibusų) viešojo transporto vėlavimai.

10 Fabijoniškės–Baltupiai–Markučiai maršruto autobusai į Markučius nuo Žaliojo tilto važiuos Vilniaus, Jogailos, Pylimo, Bazilijonų, M. Daukšos, Žiupronių, Subačiaus gatvėmis, toliau – senąja trasa. Į Fabijoniškes nuo Subačiaus gatvės važiuos Žiupronių, M. Daukšos, Bazilijonų, Pylimo, Jogailos, Vilniaus, Kalvarijų gatvėmis, toliau – senąja trasa.

11 Žvėrynas–Senamiestis–Užupis maršruto autobusai Užupio link nuo Pamėnkalnio gatvės važiuos Pylimo, Bazilijonų, M. Daukšos, Žiupronių, Subačiaus, Drujos gatvėmis iki Olandų ir Stepono Batoro gatvių žiedo. Į Žvėryną važiuos Drujos, Subačiaus, Žiupronių, M. Daukšos, Bazilijonų, Pylimo, Pamėnkalnio gatvėmis, toliau – senąja trasa.

33 Šiaurės miestelis–Rinktinės–Sukilėlių g.–Guriai maršruto autobusai į Gurius nuo Karaliaus Mindaugo tilto važiuos Arsenalo, T. Kosciuškos, Olandų, Drujos, Sukilėlių gatvėmis, toliau – senąja trasa. Iš Gurių į Šiaurės miestelį nuo Sukilėlių gatvės važiuos Drujos, Olandų, T. Kosciuškos, Arsenalo gatvėmis, Karaliaus Mindaugo tiltu, toliau – senąja trasa.
88 Oro uostas–Centras–Europos aikštė maršruto autobusai iš Oro uosto važiuos senąja trasa iki Pylimo ir Trakų gatvių sankryžos, toliau važiuos Pylimo, Bazilijonų, M. Daukšos, Žiupronių, Subačiaus, Drujos, Olandų, T. Kosciuškos, Arsenalo gatvėmis, Karaliaus Mindaugo tiltu ir grįš į senąją trasą. Į Oro uostą, nuo Geležinio Vilko gatvės važiuos A. Goštauto, J. Tumo–Vaižganto gatvėmis, nuo Gedimino prospekto ir J. Tumo–Vaižganto gatvės sankryžos – senąja trasa.

102N Pilaitė–Žvėrynas–Žygimantų–Maironio g.–Stotis naktinių maršrutų autobusai į Stotį nuo A. Goštauto ir Vilniaus gavių sankryžos važiuos Vilniaus gatve, Gedimino prospektu, Jogailos, Pylimo, Gėlių, Sodų, Stoties gatvėmis. Iš Stoties į Pilaitę autobusai važiuos Stoties, Sodų, Pylimo, Jogailos gatvėmis, Gedimino prospektu, Vilniaus gatve, toliau – senąja trasa.

Eismo dalyvių prašoma būti atidiems, laikytis Kelių eismo taisyklių ir eismo reguliuotojų nurodymų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (249)