Patarėjo teigimu, „jeigu išorinės ES sienos išliks neapginamos ir nebus imtasi skubių veiksmų, užtikrinančių išorinės sienos saugumą, tai vidinių sienų atkūrimas bus tik natūralus atsakas į susidariusią padėtį prie išorinių sienų“.

Anot R. Vaisbrodo, ES vadovai jau kitą pirmadienį susitiks su Turkijos premjeru Redžepu Tajipu Erdoganu (Recep Tayyip Erdogan), su kuriuo bus kalbamasi, kaip Turkija gali ir turi prisidėti saugodama savo sienas ir mažindama spaudimą Graikijai.

„Dėl tvorų ar dėl srautų suvaldymo tikrai Europa turi būti aiškiai komunikuojanti, įvardyti savo pajėgumus, kiek gali padėti, kiek gali prisidėti ir sugebėti subalansuoti tą reikalingą ir tinkamą pagalbą nuo karo bėgantiems žmonėms su savo gebėjimais integruoti, absorbuoti, registruoti ir perimti šios krizės valdymą“, – antradienį „Žinių radijui“ sakė R. Vaisbrodas.

Renaldas Vaisbrodas

Jo teigimu, ši problema prasideda penkerius metus Sirijoje besitęsiančio karo kontekste, tad būtina į tai atsižvelgti ir ieškant sprendimų.

„Tarptautinės bendruomenės gebėjimas bendradarbiaujant ieškoti sprendimų situacijai Sirijoje spręsti, užtikrinant veikiančias ir tvarias paliaubas yra, ko gero, prioritetas visiems, nes vėlesni pabėgėlių srautai, su kuriais kontinentas gali susidurti šylant orams, bus didžiulis iššūkis ir jam reikia ruoštis dabar“, – sakė Prezidentės patarėjas užsienio politikai.

ELTA primena, kad šiuo metu Prezidentė Dalia Grybauskaitė su oficialiu vizitu lankosi Slovėnijoje, kur susitinka su Slovėnijos Prezidentu Borutu Pahoru, Ministru Pirmininku Miro Ceraru ir Nacionalinės Asamblėjos pirmininku Milanu Brglezu Prezidentė aptarti šalių bendradarbiavimo įveikiant migracijos krizę ir valdant pabėgėlių srautus, geopolitinę saugumo situaciją ir atgrasymo priemones, kurių bus siekiama Varšuvos NATO viršūnių susitikime.