Remiantis Baudžiamuoju kodeksu, grasinimas įvykdyti teroristinį aktą baudžiamas laisvės atėmimu iki 5 metų.

Neilgai trukus informacija atsidūrė rusiško portalo baltnews.lt naujienų sraute su pasvarstymais, kuo svarbi Jonavos geležinkelio stotis ir kad per ją keliauja amerikiečių kovinė technika, skirta JAV karių pratyboms. Kaip žinoma, Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje treniruojasi JAV sausumos pajėgų kariai, kurie yra dislokuoti Rukloje. Tai yra dalis NATO ir JAV vykdomos Rusijos atgrasymo strategijos.

Propagandinių kovų ekspertas Aurimas Navys teigia, kad labiausiai tikėtina, jog pats laiškas yra nevykęs bandymas juokauti, tačiau faktas, kad toliau informacija eksploatuojama prorusiškame portale liudija, kaip galima išnaudoti net ir menkiausią grėsmės užuominą.

„Taip siekiama gąsdinti visuomenę“, - teigia A. Navys.

Jis pabrėžia, kad informaciją baltnews.lt komentuoja Valstybės saugumo departamento ataskaitoje atsidūręs ekspertas Vadimas Volovojus, kuris nusistebi, kad tyrimą vykdo policija, o ne Valstybės saugumo departamentas.

A. Navys teigia, kad informacija apie grasinimus visuomet pareikalauja papildomų valstybės resursų, kurie atitraukiami nuo tikrų problemų sprendimo. Su tuo jis sieja ir svarstymus, kodėl laiško atsiuntimo aplinkybes tiria policija, o ne Valstybės saugumo departamentas.

„Labiausiai tikėtina, kad tai asmenų, nesusijusių nei su Kremliumi, nei su ISIS, darbas, asmenų, kurie labai kvailai pajuokavo. O tą išnaudoja Kremlius. Bet tai labai nevykusi provokacija“, - sako pašnekovas.

Krašto apsaugos ministerijos Visuomenės informavimo skyriaus atstovė Viktorija Cieminytė teigė, kad laiškas, kuriuo grasinama susprogdinti Jonavos geležinkelio stotį, jei nebus sumokėta atitinkama pinigų suma, ministerijoje gautas vasario 15 d. Informacija perduota Kauno policijai.

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vadovas Ramūnas Matonis teigė, kad policija vykdo ikiteisminį tyrimą ir daugiau informacijos nepateikė.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituo dėstytojas Nerijus Maliukevičius teigia, kad grasinančių laiškų turinys paprastai atspindi tuo metu viešumoje populiarų naratyvą: jei anksčiau nuolat buvo minima „Al-Qaeda“, tai šiuo metuIslamo valstybė“.