Įstatymą siekta pakoreguoti atsižvelgiant į nuo liepos 1 dienos įsigaliojusį naują Neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymą, įteisinantį naują neįgalumo ir darbingumo nustatymo tvarką.

Nuo liepos pirmosios pirmajai invalidumo grupei prilygsta asmenys, kurių darbingumas tesiekia iki 25 proc., antrajai - 30-40 proc., o trečiajai - 45-55 procentus.

Ar galės laisvai disponuoti atkurtomis rublinėmis santaupomis tie asmenys, kuriems prieš mėnesį ar du buvo nustatytas pirmos arba antros grupės invalidumas, tačiau iki liepos 1-osios jie nesikreipė į Finansų ministeriją arba "Hansabanką", lieka neaišku. "Reikės ieškoti kompromisų", - BNS sakė Biudžeto ir finansų komiteto narys Algirdas Butkevičius.

Gyventojų santaupų atkūrimo įstatymo pataisas, leidžiančias 60-100 proc. nedarbingiems asmenims pasiimti iš banko nuvertėjusias santaupas, Seimas svarstys rudens sesijoje.

Seimui taip pat palaikė konservatoriaus Edmundo Pupinio ir Juliaus Veselkos siūlymo rublines santaupas be eilės atkurti ne tik negalią turintiems asmenims, bet ir jų sutuoktiniams.

Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Darbo partijos atstovas Jonas Lionginas teigė, kad tam papildomai biudžete šiemet reikėtų rasti apie 200 mln. litų. "Gal tada uždaryti ligonines, mokyklas ir tuos pinigus skirti nuvertėjusių indėlių grąžinimui?" - sakė J.Lionginas.