Pasak antradienį išplatinto VLK pranešimo spaudai, pernai Vyriausybė patvirtino priemonių, kuriomis bus siekiama geriau kontroliuoti išlaidas kompensuojamiesiems vaistams, planą. Jame numatyta įvesti sugriežtintos apskaitos receptų knygeles, kurios pakeistų dabar naudojamus receptus.

Šiuo metu sudaryta VLK ir "Sodros" specialistų darbo grupė, kuri įvertins knygelių išdavimo galimybes pasitelkiant valstybinio socialinio draudimo pensijų išmokėjimo struktūrą. Išvadas darbo grupė turi pateikti iki sausio 15 d. "Sodros" atstovų siūlymu, dėl vaistų knygelių platinimo pensininkams VLK tarsis su pensijas pristatančiomis įstaigomis, kurių yra 13.

VLK duomenimis, jei pavyktų susitarti su pensijas pristatančiomis įstaigomis, tokių būdu receptų knygeles gautų apie 75 proc. Lietuvos pensininkų. Kitiems būtų ieškoma kitų receptų knygelių pristatymo galimybių.

"Tam, kad kuo mažiau vargtų pacientas ir gydytojas, šiuo metu siekiama sukurti kuo platesnį receptų knygelių išdavimo tinklą ir pacientai knygeles galės gauti poliklinikose, ligoninėse, teritorinėse ligonių kasose ir kitur", -pabrėžiama VLK pranešime spaudai.

Receptų knygelės - tai sugriežtintos apskaitos kompensuojamųjų vaistų receptų knygeles, kurioje receptų blankai bus susekti dviem egzemplioriais, todėl pildant receptą savaime bus kopijuojamas antrasis jo egzempliorius.

Vienas recepto egzempliorius bus nuplėšiamas ir paliekamas vaistinėje, o kitas liks knygutėje.

Gydytojas, skirdamas pacientui vaistus, galės pasitikrinti, kada, kokius vaistus ir kokie specialistai jau yra skyrę. Specialistai tikisi, kad tai leis griežčiau kontroliuoti išrašomų vaistų kiekį bei gydymo kokybę.

Ant receptų knygutės viršelio bus užrašytas paciento vardas, pavardė, asmens kodas, gyvenamoji vietą, todėl gydytojams nebereikės tų duomenų rašyti kiekvieną kartą išrašant receptą ir taip tikimasi sumažinti popierizmą ir skirti pacientui daugiau laiko bei sumažinti ligonių skaičių, kurie ateina į polikliniką kas mėnesį vien dėl recepto.

Šiuo metu yra rengiami kompensuojamųjų vaistų receptų knygelių pavyzdžiai bei tikimasi jas pradėti išduoti pacientams šių metų vasario pabaigoje.