Priminsime, kad A. Abromavičius nusprendė atsistatydinti, nes dėl korupcijos neįmanoma vykdyti reformų, rašo ru.DELFI.lt.

„Viena vertus, pono A. Abromavičiaus paviešinti faktai apie trukdymą reformų procesui ir bandymus perimti valstybinių įmonių kontrolę kelia nuoširdų susirūpinimą, kaip ir tai, kad per kelis pastaruosius mėnesius net trys ministrai, laikyti svarbiausiais šios vyriausybės reformatoriais, arba pasitraukė, arba įteikė prašymus dėl atsistatydinimo“, - teigė O. Nosalis.

Be to, eksperto teigimu, tai, kad kaltinimai nuskambėjo konkretiems asmenims, yra sveikintina. Tačiau daryti tragediją iš ministro sprendimo atsistatydinti jis nesiūlo.

„Kita vertus, tas faktas, kad ši informacija ir kaltinimai konkretiems asmenims nuskambėjo viešoje erdvėje ir kad atsistatydinimas nebuvo tylus, vienareikšmiškai yra teigiamas reiškinys, - sakė DELFI pašnekovas. – Iš to, kas įvyko, aš nedaryčiau tragedijos, ir labai tikiuosi, kad šis konfliktas išsispręs A. Abromavičiaus naudai, kad ponas Kononenka paseks Nikolajaus Martynenkos pavyzdžiu ir padės mandatą, o Nacionalinis kovos su korupcija biuras savo ruožtu pradės išsamų tyrimą“.

Su kuo susiję tokie A. Abromavičiaus pasisakymai? Į šį klausimą O. Nosalis atsakė taip: „Tai prasidėjo ne vakar“.

„Jau gana seniai stebime kovos procesus demokratiškos koalicijos viduje ir net pačios prezidento partijos viduje. Juk ir Igoris Kononenka yra tos pačios frakcijos narys, ir poną Abromavičių į ministro postą pasiūlė Petro Porošenkos blokas. Šią priešpriešą galima įvardyti kaip kovą tarp valdžios senbuvių ir naujokų, tarp reformų ir modernizacijos šalininkų bei tų, kurie trokšta ir toliau kontroliuoti srautus, klestėti iš valstybinių įmonių ir parazituoti iš biudžeto“, - aiškino jis.
Artimiausiu metu Ukrainos prezidentui ir jo jėgai parlamente teks apsispręsti, kurią pusę jie palaiko, įsitikinęs O. Nosalis.

„Kitu atveju jų laukia Liaudies fronto likimas. Priminsiu, kad dėl nepatenkinamų darbo rezultatų ir daugybės korupcijos skandalų A. Jaceniuko partijos reitingai smuko ir dabar neviršija 2 proc. Sprendžiant iš dviejų metų rezultatų, nei ministras pirmininkas, nei prezidentas su savo politinėmis jėgomis, deja, nesugebėjo įgyvendinti visuomenės lūkesčių dėl šalies reformavimo. Tai reiškia, kad artimiausiu metu mūsų lauks arba nauja vyriausybė su nauju ministru pirmininku, arba pirmalaikiai parlamento rinkimai“, - teigė jis.