„Jeigu būčiau premjeru, tai tikrai tokia ministrė nedirbtų mano vadovaujamoje Vyriausybėje, nes šiandien atsakymai į konkrečius klausimus buvo labai aptakūs. Manęs neįtikino argumentas, neva ji nežinojo. Tas faktas, kad labai didelė dalis įvairiausių produktų buvo nupirkta kur kas brangiau negu jie kainuoja parduotuvėse reiškia, kad Žemės ūkio ministerija ir jai pavaldžios institucijos apvogė Lietuvos gyventojus, kuriems teisėtai priklauso įvairūs maisto produktai, finansuojami iš Europos Sąjungos paramos. Mes toliau kelsime klausimą dėl ministrės atsakomybės",- antradienį po susitikimo su žemės ūkio ministre Virginija Baltraitiene žurnalistams sakė E. Masiulis.

Susitikimo metu buvo aptarti pastaruoju metu kilę skandalai dėl Žemės ūkio ministerijai pavaldžių Nacionalinės žemės tarnybos, Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros (ŽŪMPRRA) ir kitų įstaigų veiklos.

Pasak liberalų, agentūra kone dvigubai permokėjo už konservuotus maisto produktus, kurie buvo perkami iš Kėdainių konservų fabriko, siejamo su Darbo partijos įkūrėju Viktoru Uspaskichu.

„Dalis tų produktų, konkrečiai mes kalbame apie mėsos konservus ir apie daržovių konservus, yra gaminti Kėdainių konservų fabrike, kuris yra siejamas su Viktoro Uspaskicho šeimos verslu. Šiuo atveju ministrė yra deleguota Darbo partijos ir mes čia matome labai akivaizdų privačių ir viešų interesų konfliktą, jeigu ne politinės korupcijos apraiškas. Akivaizdu, kad tai yra skandalingi faktai",- sakė E. Masiulis.

Kalbėdamas apie interpeliaciją ministrei jis teigė abejojąs, ar tokia iniciatyva sulauktų pritarimo Seime.

„Iš tikrųjų nenorėtume dar kartą kelti interpeliacijos idėjos vien dėl to, kad tik patriukšmautume. Jeigu ta interpeliacija nesusilauks Seime paramos, tai galima būtų pavadinti tik tuščiais pašaudymais. Aš vis dėlto kviesiu kitas frakcijas išreikšti savo poziciją dėl ministrės ir jos pavaldžių įstaigų veiklos. Man atrodo, kad šiandien ne interpeliacijos klausimas, o žinojimo klausimas yra svarbiausias. Aišku, jeigu bus politinis pritarimas Seime, tai tikrai tokiam veiksmui pasiryžtume. Bet šiandien, matyt, aišku, kad valdančioji koalicija yra nusprendusi ginti savus, kas benutiktų, ir bus tikrai sudėtinga surinkti reikiamą daugumą balsų tam, kad ministrė būtų atleista. O kai nėra daugumos, tai dažniausia visos tos interpeliacijos subliūkšta",- sakė E. Masiulis.

Kaip ELTA jau skelbė, žemės ūkio ministrei V. Baltraitienei pasiūlius atsistatydinti, iš einamų pareigų pasitraukė ŽŪMPRRA vadovė Aldona Miliuvienė.

Prieš kurį laiką Žemės ūkio ministerijai įtarimų sukėlė aukštos maisto produktų, skirtų nepasiturintiesiems, kainos. Dar 2015 metų rudenį ministerija išsakė savo nuogąstavimus dėl šio pirkimo, tačiau esą iš susiklosčiusios situacijos matyti, kad nebuvo imtasi visų priemonių, kad pirkimas vyktų sklandžiai, o sunkiai besiverčiančių žmonių poreikiai būtų patenkinti.

„Pirmiausia yra atsakinga pati direktorė. Aš jos asmeninio suinteresuotumo neįžvelgiu, bet vis dėlto šis žmogus nesugeba kontroliuoti situacijos savo įmonėje. (...) Aš jai pasakiau - žiopla - nesužiūrėjai", - sakė ministrė V.Baltraitienė.

ŽŪMPRRA į akiratį pateko dėl skandalingo miltų pirkimo nepasiturintiems asmenims, kuriame laimėtoju pripažinta „Malsena Plius" produktą ketino parduoti du kartus brangiau nei rinkos kaina.

Ministrė tikisi, kad prokuratūra išaiškins galimus pažeidimus.

„Aš esu pasiryžusi bendradarbiauti, kad prokuratūra išsiaiškintų, kieno čia buvo interesai ir kas tai darė. Mes negalime lyginti su rinkos kainomis, nes šiuo atveju taikomi skirtingi kokybės reikalavimai. Tuos reikalavimus tvirtino „Maisto bankas", Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, konsultavosi su Sveikatos ministerija, kad skurstantiesiems nebūtų perkami žemiausios kokybės produktai. Kreipėmės į prokuratūrą, kad būtų visiems aišku. Jeigu prokuratūra matys, kad yra pažeidimų ir pradės tyrimą, manau išaiškins, ar būta šioje situacijoje kažkieno užkulisinių susitarimų",- žurnalistams sakė ministrė V. Baltraitienė.