Kaip BNS informavo Generalinė prokuratūra, Vilniaus savivaldybės prašymą dėl viešojo intereso gynimo Vilniaus apygardos prokuratūra atmetė pernai spalio pabaigoje, o šios prokuratūros atliekamas tyrimas dėl informacijos nutekinimo sustabdytas pernai lapkritį. Apie abu sprendimus viešai nebuvo skelbta.

„Ikiteisminis tyrimas buvo sustabdytas atlikus visus įmanomus proceso veiksmus. Atsiradus naujų duomenų, tyrimas būtų tęsiamas“, - apie mero Remigijaus Šimašiaus elektroninių laiškų nutekinimo situaciją BNS informavo prokuratūra.

Atmesdami savivaldybės skundą dėl „Air Lituanica“ steigimo ir finansavimo, prokurorai konstatavo, jog šiuose procesuose dalyvaujant Vilniaus savivaldybė bei jos įmonės viešojo intereso nepažeidė.

Generalinė prokuratūra atkreipia dėmesį, jog Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba nėra sustabdžiusi 2014-ųjų pabaigoje pradėto tyrimo dėl skrydžių bendrovės steigimo ir finansavimo ir jį toliau atlieka, įtarimai tyrime kol kas niekam nėra pareikšti.

Savivaldybės skunde prokurorams išsakė abejones, ar buvusios valdančiosios daugumos ir savivaldybės įmonių veiksmai nepažeidė teisės aktų. Savivaldybės duomenimis, „Air Lituanica“ kapitalas formuotas ir didintas savivaldybės bei jos įmonių „Vilniaus šilumos tinklai“, „Start Vilnius“, „Grinda“ ir kitų įmonių lėšomis. Pareiškėjų duomenimis, Vilniaus savivaldybės taryba, didindama „Start Vilnius“ įstatinį kapitalą, kuris iš esmės buvo skiriamas „Air Lituanica“ veiklai finansuoti, 2012-2015 metais piniginiais įnašais bei nekilnojamu turtu iš viso skyrė apie 14 mln. eurų miesto turto. Tuo metu bendra savivaldybės įmonių suteiktų paskolų ir garantijų suma siekė dar beveik 4.9 mln. eurų,

Prokurorai sostinės tarybos veiksmuose neįžvelgė nusikalstamos veikos motyvuodami, jog tarybos nariai buvo supažindinti su verslo planais, jog kelis pirmuosius įmonės veiklos metus bendrovės veikla bus nuostolinga, buvo pateiktas socialinis ir ekonominis tarybos sprendimų įvertinimas.

„Dėl šios priežasties konstatuoti jų neteisėtumo bei nepagrįstumo nėra pagrindo“, - rašoma prokuratūros nutarime.

Vertindami savivaldybės įmonių veiksmus, prokurorai nurodė, kad įmonių paskolos buvo trumpalaikės ir jos buvo grąžintos, žala įmonėms nebuvo padaryta, tad neįžvelgė prasmės vertinti galbūt buvusių procedūrinių pažeidimų.

FNTT 2014-ųjų pabaigoje pradėjo tyrimą dėl galimo sukčiavimo vykdant Vilniaus savivaldybės valdomos skrydžių bendrovės „ Air Lituanica“ veiklą.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius svarstė, jog nustatyti galimo nusikaltimo požymių gali būti sudėtinga dėl kolektyvinės sprendimų atsakomybės - bendrovė įsteigta ir jos kapitalas didintas ne asmeniniais buvusios valdžios, o tarybos sprendimais. Tačiau jis teigė neabejojantis, jog FNTT tyrimui šios prokurorų išvados neturės reikšmės, sakydamas, kad tai „nesusiję dalykai“.

„Net jei aišku, ką konstatavo ir Konkurencijos taryba, kad neturėjo ir negalėjo tokia įmonė būti steigiama - ką „Estonian Air“ atžvilgiu patvirtino ir Europos Komisija. Bet baudžiamojo nusikaltimo sudėtį yra surasti labai sunku, kai yra kolektyvinis sprendimas“, - BNS sakė jis.

Meras nekvestionavo ir prokurorų sprendimo stabdyti tyrimą dėl informacijos nutekinimo.

„Tai yra prokuratūros reikalas. Asmeniškai dėl mano nutekintų laiškų per daug nesijaudinu. Jei prokuratūra mato, kur yra galai, ir mato prasmę tirti, tai tegu tiria, jei nemato prasmės, arba nemato, kaip gali ištirti, tuomet nutraukia“, - sakė jis.

Dėl savivaldybės duomenų nutekinimo pradėtas pernai rugpjūtį. Prokurorai neteisėtą prisijungimą prie informacinės sistemos ir savivaldybės elektroninių duomenų perėmimą ėmė aiškintis po to, kai socialiniame tinkle „Facebook“ žurnalistas Edmundas Jakilaitis paviešino savivaldybės vadovų susirašinėjimą el. laiškais ir Estijos investicinio fondo „Infortar“ pasiūlymą dėl „ Air Lituanica“. A.Jakilaitis neatskleidžia, kas jam perdavė elektroninius laiškus.

„Air Lituanica“ veiklą pradėjo 2013-aisiais ir dėl finansinių sunkumų ją nutraukė 2015-ųjų gegužę, rugpjūtį jai iškelta bankroto byla.