Pirkėjas – Lazdijų rajono savivaldybės administracijos Vietinio ūkio skyrius. Pardavėjas – Lazdijų rajono savivaldybės mero Artūro Margelio bendrovė „Dzūkų žinios“.

Būtent ši bendrovė buvo pasirinkta pirkimo organizatoriaus vykusių apklausų metu. Pirkimai buvo išskaidyti, kad sumos būtų nedidelės, tikėtina todėl, kad būtų galima apeiti Viešųjų pirkimų sistemą, kai pasiūlymai yra vieši ir juose gali dalyvauti bet kuri organizacija ar bendrovė.

UAB „Dzūkų žinios“ veiklos rūšių sąrašas – platus: nuo žemės ūkio produkcijos gamybos iki kombinuotųjų pašarų prekybos, tačiau realiai bendrovė specializuojasi žiniasklaidos versle - valdo vienintelį Lazdijuose knygyną bei leidžia rajoninį laikraštį „Dzūkų žinios“.

Tai, kad yra pagrindinis bendrovės akcijų savininkas, meras yra viešai deklaravęs savo interesų derinimo deklaracijoje.

Bendrovės direktoriumi dirba A.Margelio žentas Darius Brindza, vadybininke – dukra Rūta Margelytė – Brindzienė.

2015 metų lapkričio - gruodžio mėnesiais Lazdijų rajono savivaldybės administracija iš UAB „Dzūkų žinios“ pirko prekių už ne mažiau kaip 14 000 eurų.

Pirkimus vykdė Ūkio tarnyba, Informacinių technologijų skyrius, Vietinio ūkio skyrius. Visi pirkimai vyko apklausų būdu. Kai kuriais atvejais, mero bendrovės pasiūlyta kaina nuo konkurentų skiriasi vos 2 eurais.

Perkami buvo ne tik kompiuteriai, spausdintuvai, bet ir kėdės, lovos, buitinė technika, vokai, vėliavos. Štai savivaldybės administracijos reikmėms Ūkio tarnybos pirktas fotoaparatas kainavo 1338,8429 euro. Tokia suma įrašyta tiekėjų apklausos pažymoje.

Vien gruodžio mėnesį naujai įkurtos Lazdijų rajono priešgaisrinės ugniagesių tarnybos reikmėms pirkta įvairių baldų, kompiuterių, televizorių, virtuvės įrangos ir kitų, mažai ką bendro su gaisrų gesinimu turinčių prekių.

Pirkimus vykdė Vietinio ūkio skyriaus vyr. specialistas Arūnas Griškevičius. Jis, turimais duomenimis, yra mero A.Margelio pusbrolis.

Už viešuosius pirkimus Lazdijų rajono savivaldybės administracijoje atsakinga administracijos direktoriaus pavaduotoja Justina Greblikaitė. Ji yra ne tik Viešųjų pirkimų komisijos pirmininkė, bet ir asmeninė „Dzūkų žinių“ direktoriaus D.Brindzos ir jo žmonos R.Margelytės – Brindzienės draugė.

Nė vienas iš savivaldybės valdininkų komentuoti viešųjų pirkimų procedūrų nepanoro.

Pats meras A.Margelis, paklaustas, kaip vertina faktą, kad jam priklausanti bendrovė laimi savivaldybės organizuojamus viešuosius pirkimus, sakė: „Į bendrovės valdymą ir veiklą nesikišu. Yra valdyba, kuri samdo direktorių. Man nebuvo žinoma, kad bendrovė dalyvavo šiuose pirkimuose. Manau, kad jei buvo kvietimas, tai dalyvavo. Tai – komercinė bendrovė, todėl normalu, kad domisi ir ieško verslui galimybių“.

Tačiau tokios sėkmės – būti pakviestam į viešųjų pirkimų atranką ˜– sulaukia toli gražu ne visi Lazdijų rajono verslininkai.

Štai UAB „Martinetas“, besispecializuojančios IT pardavimuose, direktorius Martynas Kašelionis DELFI sakė, kad kvietimų dalyvauti apklausoje iš Lazdijų rajono savivaldybės niekada nėra sulaukęs.

„Niekada nekvietė. Bet, turimomis žiniomis, kviečia iš Marijampolės, Alytaus firmas“, - sakė UAB „Martinetas“ direktorius.

Dėl galimo nepotizmo ir viešų bei privačių interesų supainiojimo Lazdijų rajono merą, konservatorių A.Margelį Lietuvos socialdemokratų partija trečiadienį apskundė Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai.