Naujasis paskyrimas tapo tarsi gimtadienio dovana buvusiam kolegai ir pavaldiniui – sausio 24-ąją D.Januškai sukako 44 metai.

Iki tapdamas STT direktoriumi S.Urbanavičius vadovavo Muitinės kriminalinei tarnybai. D.Januška buvo tiesioginis S.Urbanavičiaus pavaldinys. Muitinėje šis pareigūnas dirba 22 metus.

Kai 2015 metų rugsėjį netikėtai apie atsistatydinimą iš pareigų prabilo STT Kauno valdybos viršininkas, 43 metų Darius Amšiejus, pastarajam pamainos tarnybos direktorius suskato ieškoti tarp buvusių kolegų Muitinės kriminalinėje tarnyboje.

Pagal įstatymą, Prezidentei ir Seimui pavaldžios Specialiųjų tyrimų tarnybos valdybų viršininkai skiriami ne konkurso, o atrankos būdu.

Pirminėje atrankoje dalyvavo šeši pretendentai, tačiau jau praėjusių metų gruodį, pasibaigus atrankos laikui, pretendentas liko vienas – D.Januška.

Iš pareigų Kauno valdyboje jos viršininkas D.Amšiejus savo noru paskelbė pasitraukiantis praėjusių metų rugsėjį – iš karto po didelį rezonansą turėjusių ikiteisminių tyrimų „Kauno vandenyse“, Nacionalinės žemės tarnybos Druskininkų skyriuje, Druskininkų savivaldybės administracijoje bei jos įmonėje „Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centras „Aqua“.

Dalis šių tyrimų tebevyksta iki šiol.

Nors viešai toks atsistatydinimas buvo siejamas su galima valdančiosios Lietuvos socialdemokratų partijos ir jos politikų įtaka bei spaudimu, tiriant korupcijos ir piktnaudžiavimo atvejus su Lietuvos socialdemokratų partijos veikėjais siejamose įmonėse ir bendrovėse, pats STT Kauno valdybos viršininkas tokių prielaidų nepatvirtino.

Tačiau ir nepaneigė.

DELFI primena, kad per paskutinius metus STT Kauno valdyba atliko kelis itin didelio rezonanso susilaukusius ikiteisminius tyrimus, kuriuose tarp įtariamųjų šmėžavo įtakingų socialdemokratų pavardės – buvusio Alytaus miesto mero Česlovo Daugėlos, buvusio Kauno miesto vicemero Kęstučio Kriščiūno, buvusio savivaldybės bendrovės „Kauno vandenys“ technikos direktoriaus Valios Venslovo ir kitų.

Antradienį kalbintas D.Amšiejus sakė dar nežinantis, ką veiks toliau.

„Turiu keletą pasiūlymų, kuriuos svarstau. Tačiau pirmiausia noriu pailsėti – bent porą savaičių“, - sakė ilgametis kovos su korupcija pareigūnas.

D.Amšiejus STT dirbo 20 metų, paskutiniuosius ketverius - vadovavo Kauno valdybai.
Pareigūnas garsėjo savo principingu požiūriu į tarnybą, buvo vertinamas kaip sąžiningas, drąsus ir įstatymo viršenybei ištikimas teisėsaugininkas, turintis didelį autoritetą visų šalies teisėsaugos institucijų pareigūnų tarpe.

„Aš daviau priesaiką Lietuvai - aš jai atidirbsiu iki galo“, - pernai rugsėjį, parašęs atsistatydinimo pareiškimą, savo tarnybos draugams sakė D.Amšiejus.