Vasariškai šilti ir saulėti orai į Lietuvos pajūrį kiekvieną savaitgalį vilioja poilsiautojus iš visos šalies. Tačiau apsilankiusiųjų skaičius paprastai nustatomas apytiksliai, lyginant automobilių eiles ar žmonių minias vizualiai.

Palangos turizmo ir kultūros informacijos centro (TIC) darbuotojai sako, jog jie registruoja tik besikreipiančius, kurių darbo dieną būna maždaug 100, o savaitgaliais - apie 200. Tačiau kiek žmonių iš tiesų apsilanko šiame šalies kurorte, galima tik spėti. Tokios pat tvarkos laikosi ir Klaipėdos TIC.

Anot Palangos miesto savivaldybės Turizmo, sveikatos ir socialinės apsaugos komiteto pirmininko Romualdo Valantino, pastaruoju metu net nėra diskutuota apie galimybę suskaičiuoti į kurortą atvykstančius poilsiautojus ir įrengti automobilių srautą fiksuojančią įrangą. Tiesa, tarybos narys pripažino, kad tokia informacija būtų ne tik įdomi, bet ir naudinga pritraukiant investuotojus, plėtojant turizmo sektorių.

Palangos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorė Alla Valužienė Eltai sakė, kad anksčiau turistų srautus buvo lengva apskaičiuoti, nes už įvažiavimą į kurortą tekdavo mokėti, būdavo išduodami vienkartiniai leidimai. Panaikinus vietinę rinkliavą, aiškumo neliko.

Šiuo metu bene tiksliausiai nustatyti poilsiautojų srautą, pagal bendrovės "Smiltynės perkėla" statistiką, galima nebent Kuršių nerijoje. Skelbiama, jog per dvi praėjusio savaitgalio dienas anapus marių ir atgal į Klaipėdą persikėlė maždaug 22 tūkst. keleivių ir apie 3 720 transporto priemonių.