Pirmadienį A. Brazausko vadovaujama delegacija atvyko į Japoniją dalyvauti pasaulinės parodos "Expo 2005" Nacionalinės dienos programoje, skelbiama Vyriausybės spaudos tarnybos pranešime.

Rytą Vyriausybės rūmuose A. Brazauskas susitiko su Japonijos ministru pirmininku Junichiro Koizumi. Pokalbio metu, kaip teigiama, abu premjerai akcentavo gerus dvišalius santykius. Sveikindamas Lietuvos delegaciją, Japonijos Vyriausybės vadovas pažymėjo dalyvavimo pasaulinėje parodoje "Expo 2005" reikšmę ir pabrėžė, kad tai kartu pasitarnaus tolesniam Lietuvos - Japonijos santykių plėtojimui.

Pokalbio metu aptartos ES ir JT reformų aktualijos. Koizumi domėjosi pasikeitimais Lietuvos ekonomikoje ir politikoje per pirmuosius Lietuvos narystės ES metus.

Vienas iš aktualiausių Japonijai užsienio politikos klausimų - JT reforma. A. Brazauskas išreiškė paramą Japonijos narystei JT Saugumo Taryboje. Pokalbio metu taip pat prisimintas Japonijos diplomato Sugiharos vaidmuo gelbstint žydus Antrojo pasaulinio karo metais Lietuvoje.

Ministras pirmininkas A. Brazauskas pakvietė Japonijos Premjerą aplankyti Lietuvą. Po pietų Premjeras su žmona Kristina Brazauskiene buvo priimtas Japonijos imperatoriaus Akihito ir imperatorienės Michiko.

Imperatorius padėkojo, kad Lietuva dalyvauja "Expo 2005" parodoje, nes, pasak jo, tai geriausias būdas pažinti vieni kitus, rašoma pranešime.

Daug dėmesio susitikime skirta istoriniams klausimams. Imperatorius Akihito domėjosi Lietuvos okupacija, jos padariniais šalies ekonomikai ir žemės ūkiui, kalbėta ir apie ES paramą plėtojant Lietuvos ūkį.

K. Brazauskienė ir imperatorienė Mičiko daugiausia dėmesio skyrė abiejų šalių papročių aptarimui. Imperatorienė pasakojo, kad ji pati augina šilkaverpius, gamina siūlus ir jais siuvinėja. Japonijos imperatorius ir jo žmona, kaip teigiama, buvo sužavėti gintaro dovanomis, kurias jiems įteikė Premjeras su žmona.