Iš Kauno klinikų buvo atvykusi naujagimių reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriaus vedėjo Antano Pužo vadovaujama komisija, o iš Vilniaus - bendra Valstybinio medicinos audito ir Sveikatos apsaugos ministerijos komisija, vadovaujama auditorės Nijolės Ambrazevičienės. Šios komisijos turėjo įvertinti 23 metų Vilmos Zdanienės gimdymą ir jos naujagimiams teiktą pagalbą.

1800 ir 1550 gramų svėrę dvyniai gimė gruodžio 30 dienos rytą Marijampolės centrinėje ligoninėje.

Nelaimė įvyko tuoj po to, kai naujagimiai atėjo į šį pasaulį - jie buvo paguldyti ant termoforų, pripiltų karšto vandens.

Stipriai nudegę naujagimiai dvyniai reanimobiliu buvo išvežti į Kauno klinikų neonatologijos intensyviosios terapijos ir reanimacijos skyrių, kuriame yra gydomi iki šiol.

Sveikatos apsaugos viceministras Vidmantas Žilinskas tragediją, kurios metu buvo sužaloti naujagimiai, pavadino XXI amžiaus katastrofa.

Marijampolės ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotoja slaugai Viduta Bačkierienė patvirtino, kad akušerijos ir nėštumo patologijos skyrius šiuo metu yra geriausiai sutvarkytas ir aprūpintas visoje ligoninėje. Jame tik prieš metus atliktas kapitalinis remontas.

Skyriuje naudojamos naujos, 2000 metais pagamintos angliškos gimdyklų lovos. Tik pernai ligoninė yra gavusi Anglijos lietuvių pagalbos fondo labdarą - naujausios kartos 2000 metais pagamintą naujagimių šildymo ir gaivinimo stalą su visa priklausančia įranga.

Abu V.Zdanienės naujagimiai buvo šildomi specialiuose inkubatoriuose.

Gimdykloje stovi dar du apynaujai, 1998 metais gaminti kūdikių šildytuvai. Kitose patalpose tų šildytuvų yra daugiau, vienu metu jais gali būti šildomi šeši kūdikiai.

"Kol vyko V.Zdanienės Cezario pjūvio operacija, jos kūdikiai buvo šildomi specialiomis lempomis, jie buvo inkubatoriuose, kuriuose yra specialūs termoreguliatoriai, - sakė V.Bačkierienė. - Skyriuje yra elektroninių, vandens, sieninių termometrų, tačiau padėdamos vandens termoforus nei akušerė Rasa Dereškevičienė, nei gydytoja Loreta Laurinaitienė jais nepasinaudojo.

Nors veikė visa kūdikiams šildyti reikalinga įranga, medikės dėl visiškai nesuprantamų priežasčių panaudojo dar ir karšto vandens termoforus".

V.Bačkierienė sakė, kad gali būti geriausia aparatūra, bet nepavyks pasiekti gerų gydymo rezultatų, jeigu ją naudojantys medikai netobulės ir nesieks naujovių: "Dar per dažnai susiduriame su abejingumu, kai darbuotojai yra įsitikinę, kad yra patyrę, šitaip dirbti įpratę keliolika metų ir ką nors keisti jiems būna beveik neįmanoma".

Sveikatos apsaugos ministro įsakymu sudarytoje valstybinio medicinos audito komisijoje dalyvaujanti Vilniaus gimdymo namų direktoriaus pavaduotoja, ministerijos specialistė konsultantė Kornelija Mačiulienė sakė, kad prieš atvykdama į Marijampolę ji nesitikėjo, jog ši ligoninė turi tiek daug geros aparatūros: "Ligoninė yra nepaprastai gerai aprūpinta, turinti visą aparatūrą, kurios reikia jos lygį atitinkančioms paslaugoms teikti.

Komisija išvadas galės pateikti tik apibendrinusi gautus duomenis. Tačiau jau dabar aišku, kad taip palyginti gerai materialiai aprūpintoje ligoninėje yra daug organizacinių darbo trūkumų".

K.Mačiulienės nuomone, naudoti vandens termoforus šioje ligoninėje gimdymų metu visiškai nebuvo jokio reikalo.

Marijampolės centrinės ligoninės direktorius ir vyriausiasis gydytojas Rimvydas Turčinskas sakė, kad tokio skandalo, kokį šiomis dienomis išgyvena jo vadovaujamas kolektyvas po nesėkme pasibaigusio V.Zdanienės gimdymo, čia dar niekuomet nebuvo.

"Sutinku, kad mes nepranešėme Sveikatos apsaugos ministerijai apie neeilinį slaugymo komplikacijų atvejį. Tačiau nuslėpti niekas nieko tikrai nebandė, nes apie nelaimę tuoj pat sužinojo naujagimių tėvai, mūsų ligoninę kuruojančių trečiojo lygio Kauno klinikų medikai, žinojo visas ligoninės kolektyvas, todėl čia jokios paslapties būti negalėjo", - vakar kalbėjo R.Turčinskas.

Vakar iš akušerijos ir nėštumo patologijos skyriaus vedėjos pareigų buvo atleista gydytoja S.Razmirskienė.

Vyriausiasis gydytojas, nelaukdamas dviejų komisijų išvadų, akušerei R.Dereškevičienei, paguldžiusiai naujagimius ant per karštų termoforų, pareiškė griežtą papeikimą.

Tokia pat nuobauda paskirta ir gydytojai neonatologei L.Laurinaitienei.

Ginekologijos skyriaus vedėjui Romualdui Tamošaičiui, operavusiam V.Zdanienę, tačiau neinformavusiam apie dvynių naujagimių slaugymo komplikacijas ministerijos budinčiojo gydytojo ginekologo, pareikštas papeikimas.

R.Turčinskas nuo pirmadienio uždraudė Marijampolės ligoninės akušerijos ir nėštumo patologijos skyriuje naudoti vandens termoforus.

Marijampolės ligoninės akušerijos skyriaus modernizavimo privalumus pastebi ir gimdyvės, kurios palatoje guli po dvi, šalia būna ir jų naujagimiai.

"Prieš keletą metų tame pačiame akušerijos skyriuje gimdyvei buvo perpilta ne jos grupės kraujo, - sakė R.Turčinskas. - Po to įvykio dėjome visas pastangas, kad akušerijos skyrius taptų moderniausias ligoninėje. Ir štai - vėl nelaimė".

Vakar Marijampolės medikų sužalotam 8 dienų Laurynui Zdaniui Kauno medicinos universiteto klinikose sėkmingai atlikta odos persodinimo operacija.

20 procentų kūno, daugiausia - nugaros, nudegusiam kūdikiui vakar buvo persodinta jo paties oda, paimta nuo kojos. Biologiniam tvarsčiui, kuris buvo reikalingas kaip apsauginis sluoksnis, panaudota kūdikio tėvo Gintauto Zdanio oda. Tai pirmoji tokia operacija Lietuvoje. Ji laikoma unikalia.

Kūdikį operavo Kauno medicinos universiteto klinikų vyriausiasis chirurgas Rytis Rimdeika ir nudegimų skyriaus vadovas Jurijus Klebanovas.

Šiandien Kauno klinikose odos persodinimo operacija bus atliekama ir L.Zdanio broliui dvyniui Martynui, kuriam nustatytas 14 procentų kūno nudegimas.

Specialistai vis dar nesiryžta prognozuoti, ar dvyniai išgyvens. Tačiau jie tikisi, kad sėkmingai atlikta operacija pirmajam kūdikiui yra didelis žingsnis į jo pasveikimą.

Vakar buvo tęsiamas baudžiamosios bylos, kurią Marijampolės prokuratūra iškėlė dėl neatsargiai padaryto sunkaus kūno sužalojimo V.Zdanienės naujagimiams, parengtinis tyrimas. Buvo apklaustas vyriausiasis ligoninės gydytojas R.Turčinskas.

Marijampolės rajono vyriausiasis prokuroras Rimas Bradūnas sakė, kad šios bylos parengtinis tyrimas gali užsitęsti iki dviejų mėnesių: "Yra Sveikatos apsaugos ir Vidaus reikalų ministerijų bei Generalinės prokuratūros pasirašytas susitarimas.