„Prieš ją kapituliuoja imperinė galia, atsitraukia šarvuočiai ir tankai. Tegul ši pergalė bus neišsenkantis mūsų įkvėpimo šaltinis ginti, mylėti ir kurti Lietuvą“, – ragina šalies vadovė.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė drauge su 25 mokiniais iš Sausio 13-osios mokyklos įžiebė užrašą #Laisvė, simbolizuojantį prieš ketvirtį amžiaus apgintą Lietuvos nepriklausomybę.

„Sausio 13-oji - diena, kai Lietuva apgynė savo Laisvę. Mūsų tauta įrodė, kad laisvės dvasios ir vienybės nepajėgūs sunaikinti net ir patys galingiausi tankai. Todėl labai svarbu, kad kasdien išnaudotume Laisvės dovaną - kurdami Lietuvą, jos ateitį ir gerovę“, - sakė šalies vadovė.

Pasak Prezidentės, nuo Sausio 13-osios praėjus ketvirčiui amžiaus išaugo nauja - Nepriklausomos Lietuvos karta, kuri šį tikėjimą laisve turės perduoti ateities kartoms. Tai įpareigojimas, kurį kiekvienam Lietuvos piliečiui padovanojo mūsų laisvės gynėjai.

S. Daukanto aikštėje sumontuoto užrašo aukštis - 1,80 m., ilgis - daugiau kaip 8 m. Iš metalo ir balto plastiko pagamintas žodis #Laisvė prie Prezidentūros švies dvi savaites.

Šalies vadovė vilniečius ir sostinės svečius kviečia nusifotografuoti prie šios šviesos instaliacijos ir naudojant žymą #Laisvė socialiniuose tinkluose pasidalinti, ką kiekvienam piliečiui reiškia laisvė ir nepriklausomybė.

Sausio 13-osios rytą Prezidentė, prisijungdama prie akcijos „Atmintis gyva, nes liudija“, Prezidentūroje uždegė žvakutę. Vėliau šalies vadovė dalyvaus iškilmingame Seimo posėdyje, kur pasakys kalbą Laisvės gynėjų dienos 25-ųjų metinių proga. Vidurdienį Prezidentė Nepriklausomybės aikštėje dalyvaus iškilmingoje Valstybės vėliavų pakėlimo ceremonijoje, po kurios Sausio 13-osios aukas pagerbs Antakalnio kapinėse.

Premjeras A. Butkevičius kvietė moksleivius kurti ateities Lietuvą

Trečiadienį Lietuvai pažymint Laisvės gynėjų dieną ir 25-ąsias Sausio 13-osios metines, Vyriausybės vadovas Algirdas Butkevičius Vilniaus Balsių progimnazijoje pilietinio ugdymo pamokoje pabendravo ir mintimis pasidalijo su pirmosios tokios mokyklos, pastatytos Vilniuje po Nepriklausomybės atkūrimo, auklėtiniais.

Premjeras kalbėjo, kad šiandien, minėdami Sausio 13-ąją, mūsų kovos už Laisvę dieną, mintimis grįžtame į tuos laikus. „Mes, vyresniosios kartos atstovai, turime ką prisiminti – barikadas prie Seimo, liepsnojančius laužus, žmones sutelkusį vienybės jausmą, kurio neįveikė nei tankai, nei elitiniai sovietinės kariuomenės smogikai. Jūs apie tai žinote iš savo tėvų pasakojimų, istorijos vadovėlių ar televizijos laidų. Kaip ir mes, būdami moksleiviai, iš savo tėvų sužinojome apie jų laikų istorinius įvykius – tremtį į Sibirą, pokario pasipriešinimą sovietinei okupacijai. Taip jau yra, kad vyresniosios kartos išgyvenimai, patirtys ir liudijimai jaunimui tampa nauju istorijos skirsniu“, – sakė A. Butkevičius.

Algirdas Butkevičius

Tuomet Ministras Pirmininkas pasiūlė į Sausio 13-osios įvykius pažvelgti plačiau – nepriklausomos Lietuvos valstybės 100-mečio, kurį rengiamės švęsti po dvejų metų, šviesoje. Per tą šimtmetį Lietuva turėjo tik dvi nepriklausomybės atkarpas – 22-ejus metus iki Antrojo pasaulinio karo ir dabar – netrukus Kovo 11-ąją švęsime atkurtos Nepriklausomybės 26-ąsias metines. Laisvėje gyvename ilgiau nei prieškario Lietuva.

Pasak premjero, šio ilgo antrojo etapo galėjo ir nebūti, jeigu tą šaltą žiemą dauguma žmonių nebūtų saugoję Seimo, televizijos bokšto, kitų pastatų, jeigu jie gyvenimą būtų tik stebėję iš šono ir piktinęsi, kaip neretai būna. „Todėl žmonių barikados prie valstybei svarbių įstaigų ir buvo priešakinė kovos už nepriklausomą Lietuvą pozicija. Mano kartos žmonės didžiuojasi, kad apgynė Lietuvos laisvę ir atvertė naujus nepriklausomos Lietuvos istorijos puslapius. Šiuos puslapius rašome jau ketvirtį amžiaus. Tačiau būtent jums teks ne mažiau svarbus uždavinys – kurti ateities Lietuvą“, – kalbėjo Vyriausybės vadovas.

Rengiantis paminėti mūsų valstybės 100-mečio jubiliejų premjeras pakvietė jaunuolius domėtis, siųsti savo pasiūlymus ir dalyvauti šiai jubiliejinei datai skirtuose projektuose.

„Lietuvos 100-mečio jubiliejaus renginių plane – ne tik proginiai renginiai. Galiu išduoti nedidelę paslaptį – sieksime skatinti savanorystės judėjimą, žmonių atsakomybę, rūpinimąsi vieni kitais, dalyvavimą valstybėje vykstančiuose procesuose ir kartu stiprinti Lietuvą. Žinau, kad jūsų mokykla labai gražiai bendradarbiauja su Balsių bendruomene, muziejais, visuomeninėmis organizacijomis ir dalyvauja įvairiose akcijose, kad propaguojate ir skatinate savanorystės, bendruomeniškumo idėjas.
Tačiau bendrai paėmus savanorystė mūsų krašte nėra labai populiari. Todėl kviesime žmones, ypač jaunimą, aktyviai dalyvauti visuomeninėse veiklose, akcijose, teikti savo iniciatyvas, dalytis patirtimi“, – sakė A. Butkevičius.

Pasak premjero, savanorystė – tai tiltas, siejantis mus siejantis su Lietuvos nepriklausomybės aušra.

L. Graužinienė: būkime vieningi savo kasdienybėje, kokie buvome 1991-ųjų sausį

Minint Laisvės gynėjų dieną ir pagerbiant žuvusiųjų už Laisvę atminimą, Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė įsitikinusi, kad prieš 25-erius metus būtent Lietuvos žmonių Vienybė padėjo iškovoti Laisvę ir kviečia šią vienybę išlaikyti visados.

Pasak parlamento vadovės, Sausio 13-osios naktį visa tauta stojo išvien, kad apgintų savo nepriklausomą valstybę, savo ir savo vaikų teisę gyventi laisvoje Lietuvoje.
Loreta Graužinienė

„Kiekvienas jautė esąs pašauktas Tėvynės lemtingai savo gyvenimo kovai ir buvo pasiryžęs žengti iki galo. Sausio 13-osios naktis parodė, kad prieš galingą žmonių Vienybę ir Tikėjimą ginklai yra bejėgiai ir kvietė išlaikyti vienybę kasdienybėje, o už Laisvę esame pasiryžę sumokėti pačią didžiausią – gyvybės – kainą“, – sako Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė.

Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė kviečia visus Lietuvos žmonės išlaikyti tautos vienybę, kaip mūsų stiprybės ir galios šaltinį.

„Mielieji, net ir praėjus 25-eriems metams po sausio įvykių būkime vieningi savo kasdienybėje. Kad ir kur gyventume – mieste, miestelyje ar kaime, kad ir kas būtume – gyvosios istorijos liudytojai ar Nepriklausomybės vaikai, atsigręžkime vienas į kitą su pasitikėjimu. Išgirskime vienas kitą be žodžių. Pajuskime vienas kitą širdimi. Kaip tai buvo anuomet. Surėmę pečius įveikime visus sunkumus, visus iššūkius ir kartu toliau kurkime Lietuvą“, – sako Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė, linkėdama visiems Lietuvos žmonėms šviesios ir prasmingos Sausio 13-osios atminties – šiandien, kasdien ir visados.

Bandydama nuversti teisėtai išrinktą ir nepriklausomos valstybės atkūrimą paskelbusią Lietuvos valdžią sovietų kariuomenė 1991 metų sausio 13-osios naktį Vilniuje ginkluota jėga užėmė Televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos pastatą. Sovietų kariuomenė tuomet neišdrįso pulti Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo rūmų, kuriuos saugojo dešimtys tūkstančių žmonių. Tačiau prie Televizijos bokšto nebuvo išvengta aukų, – desantininkams pradėjus su karine technika važinėti po minią ir šaudyti į beginklius žmones, žuvo 14 ir buvo sužeisti daugiau nei tūkstantis laisvės gynėjų.