„Gyvename labai šaltai, pečiukai neveikia, kojos mėlynos. Niekas sutvarkyti pečiukų nesiruošia, šąlame, drebame ir nežinome, ką daryti. Vadai į mūsų prašymus nekreipia dėmesio. Gelbėkite, nes, manau, tik Jūs mums galite padėti“, – tokiu laišku į DELFI kreipėsi kariuomenėje tarnaujantis vaikinas.

Jis pasidalino ir neveikiančios krosnelės nuotraukomis.

„Čia mūsų palapinės pečius. Visą naktį jokios ugnies nebuvo, nes ji neveikia. Bandėme ją užkurti ne kartą, nieko. Ką jau kalbėti kaip palapinės atrodo. Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį teko miegoti ir -20 laipsnių šaltyje“, – guodėsi jis.

Tikina, kad kariams šalta nėra

Savo ruožtu Krašto apsaugos ministerijos (KAM) komunikacijos departamento atstovė Viktorija Cieminytė informavo, kad nuo antradienio poligone Pabradėje vyksta Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vaidoto bataliono mechanizuotųjų pėstininkų bataliono šauktinių teorinės pratybos ir specialistų rengimas.

Tačiau ji tikino, kad pratybų metu kariai tikrai nešąla.

„Poligone kariai apgyvendinami šildomose palapinėse. Atsižvelgiant į tai, kad stovyklos įkūrimo darbai tebevyksta ir tai, kad šildymo įranga genda, daliai karių sudarytos sąlygos nakvoti poligone esančiose šildomose patalpose. Penktadienį kariai laikė ginklo valdymo testą patalpose“, – sakė ji.

Miega tualetuose ir prausyklose, praktiškai vienas ant kito

Išgirdęs apie tokį KAM komentarą vaikinas pridūrė, kad tos šildomos patalpos, kurias mini ministerijos atstovė, – prausyklos ir tualetai.

„Mes miegame arba prausyklose, arba tualetuose, kur smirda. Miegame praktiškai vienas ant kito, nes ten mažai vietos. Pridedu prausyklos nuotraukas, tik jose dar nėra lovų. Kai buvo, vadai stebėjo. Tikiuosi, ištrauksite mus iš šio pragaro Pabradėje. Darykite kažką“, – pagalbos prašė jis.

Karo mama: ištverti tokiame šaltyje – nerealu

DELFI primena, kad antradienį į DELFI kreipėsi vieno susirūpinusio kariuomenės savanorio mama. Ji piktinosi tuo, kad Lietuvą spaudžiant speigui jos sūnus kartu su kariais buvo išvarytas šalti į mišką.

„Mano sūnus su kolegomis į mišką buvo išvežtas sekmadienį. Naktimis dabar temperatūra krenta iki -25 laipsnių. Įsivaizduokite, miegoti palapinėse jie turės iki ketvirtadienio. Jie neištemps. Toks šaltis. Tai nerealu“, – įsitikinusi moteris.

Ji sakė bendravusi su sūnumi, kuris patvirtino, kad palapinėse temperatūra naktį siekia ir -19 laipsnių.

„Tai kiek gali žmogus ištverti?“, – retoriškai klausė ji.

Tą kartą KAM atstovai tikino, kad šios grupės karių pratybos dėl oro sąlygų buvo nutrauktos. Savo ruožtu kartu su kariais nuo sekmadienio laiką leidęs kapitonas Artūras Milkintis DELFI sakė, kad problemų buvo kilę, nes sugedo vienos palapinių dujinis šildytuvas.

„Kiekvienoje palapinėje buvo šildytuvai. Beveik visose – malkiniai, tik vienoje, didesnėje, – dujinis, kuris yra galingesnis. Naktį tas šildytuvas pradėjo šiek tiek mažiau šildyti. Jis vis tiek šildė, bet šilumos buvo mažiau, todėl toje palapinėje buvo šalčiau nei kitose. Tačiau kariai apie tai neinformavo, asmeniškai manęs ir kitų vadų ši informacija nepasiekė. Jie visą naktį išbuvo toje palapinėje, miegojo, tik ryte mes sužinojome, kad ten yra šalčiau“, – pasakojo jis.

A. Milkintis informavo, kad mažiau naktį šildytoje palapinėje nakvojo 23 žmonės iš 147 dalyvavusių pratybose.

Sveikata pasiskundė tik vienas karys

Ryte jis tikino paklausęs sušalusių karių, gal tarp jų yra tokių, kurie skundžiasi sveikata ir negali dalyvauti pratybose.

„Tik vienas karys pasakė, kad jaučiasi blogai, jam skaudėjo galvą. Į pratybas jo neleidome, paguldėme į šiltą patalpą, kur jį apžiūrėjo medikai. Per pietus aš su juo kalbėjau, jam viskas buvo gerai, kūno temperatūra taip pat nebuvo aukštesnė nei įprastinė. Kariais mes tikrai rūpinamės“, – aiškino jis.

Anot kapitono, kitą dieną dujų balionas, esantis šildytuve, buvo pakeistas, tad problema skubiai išspręsta.

„Bataliono vadas patikrino, šildytuvas veikė puikiai. Pirmadienį palapinėje tikrai nebuvo nei -19, nei -15 laipsnių“, – sakė jis.

Patys neapsaugojo savęs?

A. Milkintis taip pat pridūrė, kad kariams yra išduota po du miegmaišius, tačiau į pratybas jie nusprendė pasiimti tik po vieną.

„Kodėl taip nusprendė, nežinau, reikia jų paklausti. Jei būtų labai rūpėję, žinojo, kad gyvensime palapinėse, būtų pasirūpinę savimi geriau“, – mano jis.

Paklaustas, ar dažnai pratybų metu tikrinama oro temperatūra, kapitonas atsakė, kad tai daroma tikrai ne kartą.

Kapitonas: rūpinamės savo kariais

A. Milkintis pasakojo, kad šaudymo pratybų metu kariai turi užimti pozicijas numatytu atstumu nuo taikinių, judėti jų link, šaudyti.

„Kai yra mažiau nei -15 laipsnių, nebenaudojami taikinių keltuvai, kadangi jie genda. Taigi jei ir norėtume nusižengti, negalėtume to padaryti techniškai“, – aiškino jis.

Pirmadienį šaudyti kariai praktikavosi nuo 9 ryto iki 16 val. popiet.

„Jie keitėsi pamainomis tam, kad nesušaltų. Mes labai rūpinamės savo kariais ir tikrai neleidžiame kažkam bereikalingai šalti. Ne tokia mūsų misija yra“, – tikino jis.