Šią žinią DELFI pranešė vieno susirūpinusio kariuomenės savanorio mama. Kad šiomis dienomis Pabradės miške iš tiesų vyko karių pratybos, patvirtino ir Krašto apsaugos ministerijos atstovai. Tačiau jie suskubo pridurti – antradienį jos buvo nutrauktos.

Naktį palapinėse – ir -19 laipsnių

„Mano sūnus su kolegomis į mišką buvo išvežtas sekmadienį. Naktimis dabar temperatūra krenta iki -25 laipsnių. Įsivaizduokite, miegoti palapinėse jie turės iki ketvirtadienio. Jie neištemps. Toks šaltis. Tai nerealu“, – įsitikinusi moteris.

Ji sakė bendravusi su sūnumi, kuris patvirtino, kad palapinėse temperatūra naktį siekia ir -19 laipsnių.

„Tai kiek gali žmogus ištverti?“, – retoriškai klausė ji.

Tiesa, moters pridūrė, kad labai skųstis ar piktintis tokiomis sąlygomis dar rugpjūtį tarnauti pradėjęs jos sūnus nelinkęs, tačiau jai pačiai – labai neramu.

Kariai jau vežami namo

Savo ruožtu kartu su kariais nuo sekmadienio laiką leidęs kapitonas Artūras Milkintis DELFI tikino, kad ne visa ši informacija – teisinga.

„Sekmadienį pratybų mes neturėjome, tik atvykome į Pabradės poligoną įsikurti tam, kad pirmadienį nuo ryto galėtume pradėti dirbti. Pagal Sausumos pajėgų vado įsakymą, pratybos negali būti vykdomos tuomet, kai oro temperatūra yra žemesnė nei -15 laipsnių. Pirmadienį pratybos vyko, kadangi, Pabradės poligono duomenimis, temperatūra buvo -13 – -14 laipsnių. Šiandien temperatūra ryte buvo žemesnė nei -15 laipsnių, todėl pratybų net nepradėjome. Kariai šildomais kariuomenės autobusais šiuo metu yra vežami į savo dislokacijos vietą – Dragūnų batalioną Klaipėdoje“, – aiškino jis.

Pasak A. Milkinčio, naktį pratybos nevyko, tad ir oro temperatūra nebuvo matuojama. Jo teigimu, naktis kariai leido šildomose palapinėse.

Naktį sugedo šildytuvas

Paklaustas, ar gali būti tiesa tai, kad jose temperatūra siekė ir -19 laipsnių, kapitonas pripažino, kad tai galėjo nulemti pirmąją nakvynės naktį nutikęs incidentas.

„Kiekvienoje palapinėje buvo šildytuvai. Beveik visose – malkiniai, tik vienoje, didesnėje, – dujinis, kuris yra galingesnis. Naktį tas šildytuvas pradėjo šiek tiek mažiau šildyti. Jis vis tiek šildė, bet šilumos buvo mažiau, todėl toje palapinėje buvo šalčiau nei kitose. Tačiau kariai apie tai neinformavo, asmeniškai manęs ir kitų vadų ši informacija nepasiekė. Jie visą naktį išbuvo toje palapinėje, miegojo, tik ryte mes sužinojome, kad ten yra šalčiau“, – pasakojo jis.

A. Milkintis informavo, kad mažiau naktį šildytoje palapinėje nakvojo 23 žmonės iš 147 dalyvavusių pratybose.

Sveikata pasiskundė tik vienas karys

Ryte jis tikino paklausęs sušalusių karių, gal tarp jų yra tokių, kurie skundžiasi sveikata ir negali dalyvauti pratybose.

„Tik vienas karys pasakė, kad jaučiasi blogai, jam skaudėjo galvą. Į pratybas jo neleidome, paguldėme į šiltą patalpą, kur jį apžiūrėjo medikai. Per pietus aš su juo kalbėjau, jam viskas buvo gerai, kūno temperatūra taip pat nebuvo aukštesnė nei įprastinė. Kariais mes tikrai rūpinamės“, – aiškino jis.

Anot kapitono, kitą dieną dujų balionas, esantis šildytuve, buvo pakeistas, tad problema skubiai išspręsta.

„Bataliono vadas patikrino, šildytuvas veikė puikiai. Pirmadienį palapinėje tikrai nebuvo nei -19, nei -15 laipsnių“, – sakė jis.

Patys neapsaugojo savęs?

A. Milkintis taip pat pridūrė, kad kariams yra išduota po du miegmaišius, tačiau į pratybas jie nusprendė pasiimti tik po vieną.

„Kodėl taip nusprendė, nežinau, reikia jų paklausti. Jei būtų labai rūpėję, žinojo, kad gyvensime palapinėse, būtų pasirūpinę savimi geriau“, – mano jis.

Paklaustas, ar dažnai pratybų metu tikrinama oro temperatūra, kapitonas atsakė, kad tai daroma tikrai ne kartą.

Baziniai kariniai mokymai

Kapitonas: rūpinamės savo kariais

A. Milkintis pasakojo, kad šaudymo pratybų metu kariai turi užimti pozicijas numatytu atstumu nuo taikinių, judėti jų link, šaudyti.

„Kai yra mažiau nei -15 laipsnių, nebenaudojami taikinių keltuvai, kadangi jie genda. Taigi jei ir norėtume nusižengti, negalėtume to padaryti techniškai“, – aiškino jis.

Pirmadienį šaudyti kariai praktikavosi nuo 9 ryto iki 16 val. popiet.

„Jie keitėsi pamainomis tam, kad nesušaltų. Mes labai rūpinamės savo kariais ir tikrai neleidžiame kažkam bereikalingai šalti. Ne tokia mūsų misija yra“, – tikino jis.