„Patinė situacija. Galime žaisti iki tiek, kad reikės tiesioginio valdymo ir naujų rinkimų“, – trečiadienį BNS sakė meras.

Septynis atstovus Raseinių savivaldybės taryboje turintys socialdemokratai antradienį pranešė su konservatoriais, liberalais bei visuomenininkais sudarę naują valdančiąją daugumą. Jai priklauso 15 politikų iš 25 tarybos narių. Opozicijoje liko meras A.Gricius su devyniais „darbiečiais“ ir „tvarkiečiais“.

Antradienį per savivaldybės tarybos posėdį mėginta atstatydinti savivaldybės administracijos direktorių Algimantą Mielinį ir laikinai šias pareigas eiti pavesti jo pavaduotojui Jonui Kurlavičiui. Naujoji dauguma pareiškė, kad direktorius prarado jos pasitikėjimą.

Tačiau meras A.Gricius atsisakė teikti tokį projektą į posėdžio darbotvarkę, nes, anot jo, šis neatitinka teisės aktų reikalavimų. Mero teigimu, tarybos nariai gali inicijuoti tik administracijos direktoriaus atleidimą, o siūlymą, kam laikinai pavesti jo pareigas, gali teikti tik jis. Kadangi sprendimo projektas dėl direktoriaus atleidimo ir pavedimo laikinai eiti pareigas buvo surašyti viename projekte, jis liko neįtrauktas į darbotvarkę ir nesvarstytas.

A.Griciaus teigimu, naujoji dauguma jo, tiesiogiai išrinkto mero, atstatydinti nebegali taip paprastai kaip anksčiau, nes reikėtų surengti praktiškai mini apkaltą, todėl bandoma „perversmą“ padaryti pakeičiant vicemerą ir administracijos vadovybę.

„Tai ne pirmas socialdemokratų inicijuotas perversmas. Iš mero nori padaryti marionetę“, – trečiadienį BNS teigė Raseinių rajono vadovas ir pabrėžė neketinąs nusileisti daugumos diktatui.

Raseinių socialdemokratų lyderis Antanas Kilčauskas savo ruožtu BNS sakė, kad iš „darbiečių“ ir „tvarkiečių“ daugumos pasitraukė, nes esą administracija nesitardavo su frakcija.

„Dabartinė dauguma, kurioje ir mes buvome, tiesiog pamatėme, kad administracija eina ne visai tuo keliu, kuris mums atrodo geriausias, ignoruojami mūsų pasiūlymai, paskirstant biudžetines lėšas, sprendžiant kitus reikalus, nesitariama su mūsų frakcija, kuri yra tokio pat dydžio kaip „darbiečių“, – tvirtino socialdemokratas.

Anot jo, naujoji dauguma sieks turėti savo deleguotą savivaldybės administracijos direktorių, o meras esą gali sėkmingai dirbti toliau.

„Tegu meras dirba, bet turės bandyti susitarti su dauguma. Manau, kad dėl to tik bus geriau. (...) Čia užprogramuota kontrolė“, – sakė A.Kilčauskas.

Jis taip pat tvirtino nemanąs, kad Raseiniams grėstų tiesioginis valdymas ar nauji rinkimai.

„Jeigu meras taip šneka ir to nori, gal taip ir bus daroma. Aš manau, kad būtų galima be viso to apseiti, geranoriškai eiti į diskusijas randant abiem pusėms sutarimus. Nemanau, kad tai (tiesioginis valdymas ir nauji rinkimai) būtų neišvengiama būtinybė“, – teigė socialdemokratas.

Šiuo metu Raseiniuose aiškinamasi, ką teisiškai gali ir ko negali tarybos narių dauguma. Kitas savivaldybės tarybos posėdis numatytas gruodžio 29 dieną. Abi pusės neatmeta galimybės, kad per jį vėl bus mėginama iš pareigų atleisti administracijos direktorių.

Naujai išrinkta Raseinių savivaldybės taryba ir meras A.Gricius pareigas eina nuo šių metų balandžio vidurio.