Lietuvai buvo pateikta 10 pasiūlymų, o po ilgų diskusijų ir nesyk atidėtų VGT posėdžių derybas KAM pradės derybas su šarvuočius „Boxer“ gaminančia Vokietijos bendrove ARTEC.

Geriausiai sąlygas atitiko „Boxer“

Lietuvai ARTEC turėtų pagaminti 84 pėstininkų kovos mašinas (PKM) ir 4 vadavietes. Pirmieji 14 šarvuočių Lietuvą galėtų pasiekti jau 2017 metais.

Planuojama, kad kiekvienas PKM bus ginkluotas Izraelio bendrovės „Elbit“ 30 mm pabūklu bei izraelietiška prieštankine sistema „Spike-LR“. Viena „Spike“ raketa gali sunaikinti bet kurį tanką iš maksimalaus 4 km atstumo.

Lietuva derybose kels sąlygą, kad šarvuočiai būtų remontuojami Lietuvoje, kurios įmonės galės, jei tik atitiks kriterijus, bendradarbiauti su ARTEC ir tiekti detales „Boxer“ šarvuočiams.

Spėjama, kad galutinė kaina galėtų siekti iki 400 mln. eurų – mažiau, nei skelbta anksčiau. Kaina priklausys nuo derybų, kurias KAM pradės su ARTEC per tartautinę įsigijimų organizaciją OCCAR. Ši organizacija pasirinkta siekiant greičiau užbaigti derybas su gamintoju, išnaudoti OCCAR derybinę patirtį, užtikrinti geriausias kontrakto sąlygas ir skaidrumą.

VGT buvo pateikti KAM atrinkti keturių bendrovių pasiūlymai. DELFI šaltinių duomenimis, į galutinį sąrašą be „Boxer“ pateko Europos bendrovių General Dynamics European Land Systems šarvuočiai „Piranha V“, Prancūzijos bendrovės „Nexter“ šarvuočiai VCBI, ir Suomijos šarvuočiai „Patria“.

Šaltinių duomenimis pastarojo šarvuočio kaina buvo mažiausia, tačiau jis technologiškai vertinamas silpniausiai. Tuo tarpu „Nexter“, šaltinių duomenimis pasiūlė brangiausią variantą – šarvuočio VCBI išlaikymas esą net tris kartus brangesnis, nei „Boxer“.

Kas pateikė melagingą informaciją?

VGT sprendimą žadėjo priimti dar spalio pradžioje, tačiau tam sutrukdė įvairios priežastys – spalį dėl gripo komplikacijų į ligoninę paguldžius krašto apsaugos ministrą Juozą Oleką VGT posėdis buvo atšauktas. Gruodžio 7 d. turėjusi vykti VGT buvo atidėta dėl Premjero Algirdo Butekvičiaus peršalimo.

VGT, kaip svarbiausius šalies gynybos klausimus koordinuojanti institucija, įtvirtinta Lietuvos konstitucijoje. Tarybą sudaro Prezidentė, Ministras Pirmininkas, Seimo Pirmininkė, krašto apsaugos ministras ir kariuomenės vadas.

Vis dėlto sąmyšio dėl šarvuočių pasirinkimo buvo įnešta gerokai anksčiau. Vasarą prie 12 pasiūlymų buvo pridėtas Lietuvos geopolitinės sąjungininkės – JAV pasiūlymas. Amerikiečiai siūlė savo šarvuočius „Stryker“.

Stryker infantry fighting vehicle

Tačiau galiausiai Lietuvos netenkino nei amerikiečių siūlomas pristatymo laikas, nei tas faktas, kad nauja, geriau apsaugota „Stryker“ versija su 30 mm pabūklu dar nesukurta. O naujo šarvuočio bandymai bei kūrimas reikštų papildomas išlaidas. Anksčiausiai naujasis „Stryker“ galėtų būti pagamintas tik 2019 metais.

Vis dėlto daugiausiai nuostabos sukėlė klaidinanti informacija, kuri buvo pateikta iš KAM.

Šaltinių duomenimis iš pradžių bandyta teigti, kad „Boxer“ kaina didesnė, nei iš tikrųjų, mat pasiūlyme buvo įvardytas brangesnis „Puma“ bokštelis su 30 mm pabūklu. ARTEC patikslino, kad bendrovė gali uždėti bet kurį lietuvių norimą bokštelį. Tačiau šis pasiūlymas, anot šaltinių, „užsigulėjo KAM stalčiuose“.

KAM pateiktuose duomenyse būta netikslumų dėl „Piranha V“ mobilumo. Be to, šis šarvuotis išliaupsintas ir patikinta, kad jis gali būti pristatytas jau 2017 m. Nors patys GDELS pripažįsta, kad „Piranha V“ šarvuotis galėtų būti tiekiamas nuo 2019 metų – Lietuva pageidauja, kad dėl sudėtingos geopolitinės situacijos tai įvyktų greičiau.

Planuoja ir priešlėktuvinių sistemų įsigijimą

Šiuo metu Lietuvos kariuomenė turi kelis šimtus vikšrinių šarvuočių M113, kurie yra pasenę. Dalį jų ketinama modernizuoti ir perduoti antrajai Lietuvos kariuomenės brigadai, kuri šiuo metu yra kuriama. „Boxer“ būtų aprūpinti du vienetai – Algirdo mechanizuotasis pėstininkų batalionas ir Birutės Ulonų batalionas.

Planuojama, kad sėkmingai pasibaigus deryboms su ARTEC ir įsigijus šarvuočius „Boxer“ Lietuva galės pagalvoti ir apie vikšrinių šarvuočių pirkimą, jei leistų finansinės galimybės.

Be to, Lietuva jau pradėjo pokalbius dėl vidutinio nuotolio priešlėktuvinės gynybos sistemų.

Šaltinių duomenimis, kalbama apie vienas pažangiausių pasaulyje Norvegijos bendrovės „Kongsberg“ priešlėktuvines sistemas NASAMS.
Nasams raketų sistema

Pačias raketas AIM-120 AMRAAM teikia JAV, tad derybos vyks ir su amerikiečiais.