Kaip DELFI pasakojo moteris, ji jau baigia atiduoti kreditus, kuriuos ėmė plastinei operacijai ir jau taupo kitai, tik dar galutinai nenusprendė į kuriuos plastikos chirurgus kreipsis – latvius ar lietuvius.
Grožio procedūros – jokia naujiena Lietuvoje, gal tik kiek neįprastas ponios Valentinos amžius. Senatvei iššūkį metusią 75 metų moterį dalis artimųjų palaiko, o bendraamžės arba nužvelgia pavydžiai, arba drąsina nekreipti dėmesio į apkalbas, būti pavyzdžiu Lietuvos moterims, kurios dažnai be laiko pasensta, visais rūpinasi, bet pamiršta save.

Kaip prisipažino Valentina, jai gydytojai nenorėjo atlikti odos atjauninimo procedūros, bet ji išprašė. „Leido hialurono rūgštį, nuo kurios veidas nebūna nejudrus“, – paaiškino panevėžietė.

Plaukus gaivina argano, sezamo aliejais

Valentina pasakojo sakingai naudojanti ir dekoratyvinę kosmetiką – pasiryškina antakius, lūpas, naudoja birios pudros. Plaukus ne tik pasidažo, bet ir pasikerpa pati: „Į kirpyklą einu vieną kartą per metus, kai reikia susidėti cheminį. O kai prireikia, pati apsikerpu – esu įgudusi“.

Cheminį plaukų sušukavimą Valentina išpažįsta „nuo rusų laikų“. Kaip įsitikinusi moteris, plaukai kiek susilpnėjo ne nuo jo, o nuo peroksido, kurio yra jos naudojamuose plaukų dažuose. Nuvargusius plaukus moteris gaivina argano, sezamų aliejais.

Valentina Berneckienė

Mintis kilo po 71 gimtadienio

Apie naujas grožio procedūras Valentina pasakojo sužinanti iš televizijos, reklamų. Per jas susidomėjo ir plastikos chirurgų siūlomomis paslaugomis. „Sužinojau jų telefoną Kaune, užsiregistravau ir nuvažiavau. Galima sakyti, viena pacientė tuomet buvau. Gėriau kavutę, kol mane pakvietė. Labai malonus gydytojas – nors prie žaizdos dėk“, – pasirinktą gydytoją gyrė Valentina, kitoms jokiu būdu nepatardama vadovautis vien reklamomis, nes kai kurie specialistai realybėje ne tokie malonūs, kaip ekrane.

Mintis, kad reikėtų pasitempti veidą panevėžietei kilo po 71 gimtadienio, tačiau ar buvo patenkinta rezultatu moteris nebesutiko viešai kalbėti: „Ir taip man Lietuvoje niekas nieko nebedaro, teks važiuoti pas plastikos chirurgus į Rygą“, – sakė ji.

Ligoninėje gulėjo 10 dienų

Valentina neigė esantis išranki ponia, kuriai nebeįtinka Lietuvos gydytojai. „Dar rusų laikais, 1986-aisiais man siūlė darytis plastinę operaciją, bet aš atsisakiau, nes nereikėjo. Tuomet man buvo 46 metai, tačiau jaunatviškai atrodžiau, kaip ir visi mūsų šeimoje“, – pasakojo moteris. Vis dėlto, vokų pakėlimo operacijai ji tuomet ryžosi.

„Reikėjo mokėti 45 rublius – kiek daugiau nei pusę mėnesio atlyginimo. Gulėjau ligoninėje apie dešimt dienų, kol siūlus ištraukė. Kelios buvome palatoje, o viena moteris, su kuria susibendravau, atvažiavusi iš Žemaitijos kaimo. Dukrai sumelavo, dėl kokios priežasties išvyko, ir kaimo moterėlė pasidarė plastinę operaciją: jai už ausų plaukelius paskuto ir pjovė, ant kaktos buvo pjūvis, kad patemptų odą – aplink veidą. Visa galva buvo apibintuota. Dabar tikri kitaip daro. Yra pjaunama, bet ne tiek, kiek anksčiau“, – lygino ponia Valentina.

Kai sugijo žaizdos, ta žemaitė, Valentinos nuomone, tikrai gražiau atrodė. „Tuomet jai buvo 60 metų. Galvojau, Jėzus Marija, kam tokiai senai darytis tokią operaciją?“ – prisimindama juokėsi 75-erių panevėžietė.

Siurbė riebalus nuo pasmakrės

Po vokų pakėlimo Valentina ryžosi dar vienai tikrai plastinei operacijai, o tokių procedūrų, kaip kaklo riebalų nusiurbimas, ji net neskaičiuoja.

„Kaklo srityje buvo nedidelis pjūvis, įvedė adatą ir nusiurbė riebalus nuo pasmakrės. O kai lygino raukšles, truputį už ausų siūlytes padarė. Randų neliko, bet rezultatu nebuvau visiškai patenkinta. Kaip sakė gydytojas, odos patempimas trunka 5 valandas, o man operacija baigėsi po 1,45 valandos. Kiek laiko skyrė, toks ir rezultatas“, – mano Valentina.

Nukarusių žandelių patempimas – 3 tūkst. eurų

Paklausta, ar dar norės pasigražinti, panevėžietė užsiminė apie planus vykti į Rygą: „Jau susirinkau informaciją, kas gerai dirba plastikos chirurgijos srityje. Veido patempimas kainuotų 3 tūkst. eurų. Stabdo tik tai, kad Ryga – nepažįstamas miestas, ir kaina taip pat. Lietuvoje kokiu tūkstančiu pigiau būtų“.

Planuodama dar vieną veido patempimo operaciją ponia Valentina norėtų kad būtų kiek patempti „nukarę žandeliai“.

Nuo 1975-ųjų guli tik ant nugaros

„Mimikos raukšlių neturiu, tad ir lyginti nereikia. Stengiuosi nesišypsoti, nuo 1975 metų tik ant nugaros guliu. Dar kai panelė buvau, amžiną atilsį mama mergaitėms primindavo gulėti be pagalvės, kad nebūtų ant kaklo raukšlių. Turėjo įtakos, tačiau vis viena amžius daro savo“, – pripažino moteris.

Kaip prisiminė Valentina, jos mama primindavo, kad pasipuoštų, pasikvėpintų, susitvarkytų plaukus ir namuose kad būtų švara, tvarka: „Jaunystėje gerbėjų netrūko, sanatorijose būdavo, bet dabar – nebe“, – sakė moteris.

Dalis artimųjų ją palaiko, nors yra ir smerkiančių. Vis dėlto Valentina nesiruošia paklusti grožį vagiančiam laikui. „Iki 80 metų dar pasigražinsiu, paskui gal nebe“, – sako dar vieną plastinę operaciją planuojanti panevėžietė.

Vyriausia klinikos klientė – 93 m. moteris

Ar ponios Valentinos atvejis – išskirtinis? Kokia vyriausia pacientė ar pacientas yra buvęs Estetinės chirurgijos centro vadovo Martyno Norkaus praktikoje ir kokių paslaugų pageidavo?

Kaip DELFI sakė daktaras M. Norkus, vyriausia Estetinės chirurgijos klinikos klientė – 93 metų moteris – norėjo nechirurginio veido atjauninimo , t.y, veido užpildų, kad kiek galima daugiau sugrąžintų laiką.

Martynas Norkus

„Net ir man pačiam būna įdomu su tokiu žmogumi pašnekėti apie jos motyvus ir lūkesčius. Esu ne kartą operavęs ir 60-70 metų amžiaus žmones, daugiausiai moteris. Tai gigantiškų krūtų ar pilvo mažinimas, krūtų pakėlimas, vokų plastika, riebalų nusiurbimas“, – pasakojo plastikos chirurgas.

Klinikos vadovo teigimu, 50-60 metų amžiaus grupėje praktiškai jokių apribojimų operacijos pasirinkimui nėra. Svarbu gera sveikatos būklė ir nusiteikimas.