BDSM – sudėtinė angliška santrumpa, reiškianti surišimą ir discipliną (angl. bondage & discipline), dominavimą ir nuolankumą (angl. dominance & submission) ir sadizmą bei mazochizmą (angl. sadism & mazochism).

Prieš keletą metų BDSM tema plačiai nuskambėjo, kada vienas įtakingiausių pasaulio sporto žmonių – „Formulės-1“ direktorius Maxas Mosley - įklimpo į sekso skandalą. Vienas bulvarinis britų leidinys išspausdino straipsnį ir išplatino vaizdo įrašą, kuriame M. Mosley su penkiomis prostitutėmis mėgaujasi sadomazochistine nacistinio stiliaus orgija. Vyras sulaukė reikalavimų atsistatydinti.

Lietuviai, atrodo, irgi jau atradę BDSM malonumus. „Nori pabėgti nuo rutinos, ieškai nuotykių gyvenimo paįvairinimui, naujų pojūčių? Vadinasi, mums pakeliui. Vyras ieško aikštingos, valdingos damos maloniems rolių žaidimams. Esu išsilavinęs, 35 metų, sportiškas, tvarkingas vyras. Konfidencialumas, švara garantuojama, to paties tikimasi ir iš Tavęs. Nuo 21 iki 50 m. Vilnius“, – skelbiama vienoje lietuviškoje BDSM svetainėje.

Čia pat yra ir daugiau skelbimų, kuriuose vergas ieško valdovės ar atvirkščiai. Dėl tvyrančių stereotipų Lietuvoje šia tema kalbėti vengiama. Gal todėl įkalbėti šia tema šnekėti BDSM praktikę DELFI užtruko keletą mėnesių.

Tačiau 29 metų vilnietė sutiko ir atskleidė BDSM mėgėjų užkulisius.

Teminis ir vanilinis seksas

Pašnekovė save vadina Valdove – dominuojančia moterimi. Ji interviu sutiko duoti su sąlyga, kad nebus atskleista pavardė.

Pasak Valdovės, žmonės savo polinkius BDSM gali pajausti vaikystėje arba paauglystėje. Tai gali nutikti ir jau subrendus, dažni dirgikliai būna BDSM pobūdžio filmai. Vieni tai interpretuoja kaip pomėgį, kiti – kaip poreikį, be kurio negali gyventi.

Lietuviškai BDSM sutrumpintai vadinamas tema, o tą praktikuojantys žmonės – teminiais. Tuo metu tradicinis seksas laikomas vaniliniu.

Atradus polinkį BDSM, prasideda bendraminčių paieškos. Lietuvoje tam puikiai gelbėja specializuotos pažinčių svetainės. Pavyzdžiui, Baltijos šalių BDSM bendruomenė turi savo svetainę internete. Čia galima susirasti žaidimų partnerį, rengiami bendraminčių susibūrimai bei vakarėliai. Panašios veiklos grupių galima atrasti ir feisbuke, taip pat nemažai tematikų yra įprastose pažinčių svetainėse.

„Kalbant apie sesijas – bent jau aš taip vadinu teminius susitikimus – jos vyksta individualiai, kai kas susitinka kas savaitę ir dažniau, kiti – kas mėnesį, tretiems ir kas pusę metų užtenka. Aš dalyvauju pagal galimybes: būna ir kelios sesijos per savaitę, ir kartą į porą mėnesių“, – kalbėjo pašnekovė.

Nuo plakimo iki varpos suveržimo

Per sesijas viskas priklauso nuo žmogaus. Pašnekovė turi labai platų pomėgių spektrą ir skirtingus žmones. Pirmiausia Valdovė aptaria pomėgius ir tabu bei pagal savus kriterijus nusprendžia, kurį vergą paimti pasibandymui. BDSM bendruomenėje viskas netolygiai pasiskirstę – vergų labai daug, o valdovių – mažuma, todėl pašnekovė gali rinktis, kas jai geriausia ir įdomiausia.

„Jeigu tai būtų įvadinė sesija, joje būtų spenelių spaustukų, vaško, lengvų plakimų, pojūčių ribojimų, tai yra, kai akių raiščiu slopinamas regėjimas, burnos kaiščiu – kalbėjimas, specialiomis kaukėmis – klausa. Gali būti netgi kutenimai – kai esi pririštas, tai tampa tikru kankinimu. Taip pat naudojami įvairūs dirbtiniai falai, kaiščiai, straponai, daugeliui patinka WC žaidimai, bet pati jų nepraktikuoju“, – kalbėjo Valdovė.

BDSM įrankiai

Čia pat ji paaiškina terminų reikšmes: straponas – dirbtinis falas, kurį dedasi moteris, WC žaidimai – šlapinimasis ant kūno. Žaidimų metu naudojamos ir penio pompos, ir priverstinis orgazmas. Pasitaiko mėgstančių saundingą – tai metalinė lazdelė, kišama į penio skylutę, kitus domina CBT – cock ball torture – visi įmanomi penio ir sėklidžių kankinimai, pradedant surišimu, baigiant badymu adatomis.

„Man labiausiai patinka žmogaus kūno galimybių ir ribų tyrinėjimas, padedu žmonėms pažinti save, skatinu pilną atsidavimą ir pasitikėjimą. Bet čia tik mano dominavimo stilius, jie būna labai skirtingi, man tai ir laisvalaikis, ir pramoga, kur galiu kartu su vergu sesijos metu ir pabendrauti, ir pasijuokti. Kitos valdovės gali būti linkusios į labiau griežtą, galbūt net sadistišką dominavimo formą“, – atskleidė Valdovė.

Klausiama, ar žmonės tokiu būdu seksualiai pasitenkina, Valdovė aiškino, kad situacija dvejopa. Vieniems tai labai svarbu ir visa sesija tuo remiasi, kitiems svarbiau procesas, o „baigimas“ – kaip jau gausis. Tretiems negali būti jokio intymesnio kontakto.

„Mano atveju daugiau svarbu procesas – nesivaikau savo orgazmo, bet labai mėgstu privesti kitus iki kokių trijų orgazmų arba už blogą elgesį palikti be pasitenkinimo“, – pasakojo Valdovė.

Valdovė reikalauja, kad jos vergai neturėtų kitų. Ji neleidžia turėti nei kitų valdovių, nei paprastų vanilinių santykių. Vergai iš esmės neturi teisės pavydėti kitų. Yra keletas taisyklių. Pavyzdžiui, jeigu valdovė liepė nusirengti, negali būti kažkokios gėdos, jeigu valdovė leido baigti, turi tai padaryti.

Valdovės sesijose dažniausiai dalyvauja ji pati bei vergas arba vergė. Sesijos metu gali būti dvi dominuojančios moterys ir vergas, o vakarėlių metu žmonių skaičius gali siekti apie 20. „Man tai tiesiog pramoga ir malonumas, bet yra tokių, kurie už tai ima pinigus. Tačiau aš nemanau, kad rimti santykiai gali remtis pinigais“, – sakė vilnietė.

Vadovaujantys nori paklusti

Pašnekovės nuomone, Lietuvoje BDSM mėgėjai laikomi iškrypėliais, nors viskas yra atvirkščiai: čia kiekvienas žino, ko nori, nėra jokios prievartos, laikomasi visų saugumo reikalavimų ir nedaroma to, kas nepriimtina. Ar gi, klausia ji, gali būti iškrypimas, kai du suaugę žmonės turi bendrų malonių pomėgių? Tiesiog kiekvieno pomėgiai ir malonumo supratimas yra skirtingi. Vieniems malonumas gali būti ir skausmo apraiškos. Nors nepatyrus tai suprasti sunku, bet, aiškina Valdovė, tinkamai balansuojant malonumą ir skausmą išeina tikrai aštrus potyrių spektras.

Kalbėdama apie pozicijas, pašnekovė prisiminė teoriją, pagal kurią valdovėmis būna merginos, turėjusios prastą tėvą, vergais – tie, kurie turėjo griežtą mamą. Būna asmenų, norinčių, kad juos žemintų – tai, matyt, kyla iš pasąmonės ir vaikystės traumų.

Valdovė neslepia, kad tenka susidurti ir su vadovaujančius postus užimančiais asmenimis. Pagal profesijas, tie, kurie gyvenime dominuoja, būna lyderiai ir vadovai, dažnai nuo to pavargę ieškosi valdovės. Taip jie gali atpalaiduoti protą ir pagaliau nieko negalvoti – tiesiog priklausyti ir paklusti. Būna ir tokių, kurie pozicijas keičia – vieną kartą paklūsta, kitą – vadovauja.

„Būna užguitų ir gyvenimo nuskriaustų vyrų, jie bando susitvarkyti savo kompleksus susirasdami paklusnią, bet tokie valdovai niekad geri nebūna. Dominavimas turi eiti iš žmogaus – to sunku išmokti. Turi mokėti pamatyti žmogų, jausti jį, suprasti jo poreikius ir duoti tai, ko jam trūksta. Tik tada tai lygiaverčiai santykiai, o ne tiesiog susiradau paną, ją surišau, penį burnon įkišau ir štai jis didis valdovas. Taip nėra, bet tokių daug“, – konstatavo Valdovė. Tačiau, pastebi ji, būna ir tikrai tvirtų, stabilių dominuojančių vyrų su fantazija. Tokie, jos nuomone, ir turėtu būti tikrai verti pagarbos.

Pašnekovė pati turi vyrą, kuris žino apie jos pomėgius ir juos toleruoja.

Domina skaistybės diržai, plėtikliai, sekso mašinos

„Pati populiariausia BDSM kategorijos prekė yra antrankiai, toliau eina kaukės, botagėliai. Šias prekes dažnai perka poros, kurios tiesiog prieina tą ribą, kai „norisi išbandyti kažką naujo“. Didelę įtaką tam padarė „Penkiasdešimt pilkų atspalvių“ knygos ir filmas“, – sako erotinių prekių parduotuvės Fantazijos.lt pardavėja Agnė.

Pasak Agnės, po minėtos knygos ir filmo pasirodymo, BDSM prekių kategorijos pardavimai tikrai suaktyvėję. Yra netgi atsiradusi „Fifty shades of grey“ erotinių žaisliukų linija. Šie pirkėjai dažniausiai domisi žaismingai atrodančiomis, nebrangiomis prekėmis.

Kaip atskirą pirkėjų kategoriją Fantazijos.lt atstovė įvardija aktyvius BDSM bendruomenės narius, kurie dažnai dalyvauja vakarėliuose, turi daugybę žaisliukų ir yra pasiryžę išbandyti daug ekstremalesnes prekes. Šie pirkėjai dažniausiai patys žino, ko konkrečiai nori, už kokybiškas prekes gali mokėti nemažas pinigų sumas.

BDSM mėgėjai perka lateksinius drabužius, tvirtus, aukštos kokybės pančius, botagus, taip pat egzotiškes prekes, pavyzdžiui, skaistybės diržus, žvakes, ginekologinius plėtiklius, sekso mašinas ir sūpynes.

„Ši bendruomenė yra pakankamai uždara ir per daug nesiafišuoja, nes visuomenėje nusistovėjęs požiūris vis dar yra pakankamai neigiamas. Vakarų Europos šalyse į BDSM kultūrą žiūrima daug tolerantiškiau, todėl laikui bėgant tendencijos turėtų keistis“, – prognozavo pardavėja.