Druskininkų savivaldybės tarybos liberalų ir mišri frakcijos gruodžio 7 d. kreipėsi į LR Generalinę prokuratūrą, prašydamos ištirti galimai padarytas nusikalstamas veikas, susijusias su leidinio „Mano Druskininkai“ leidyba.

Įspūdinga parama

Kreipimosi autoriai teigia, kad grupinius – politinius daugumos savivaldybės taryboje interesus tenkinančio leidinio „Mano Druskininkai“ leidyba buvo finansuojamas iš savivaldybei priklausančio „Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centro AQUA“ lėšų, kurios Druskininkų švietimo centrui buvo teikiamos pagal paramos sutartis.

Vien tik iki 2014 m. rugsėjo 12 d. AQUA pervedė šiam leidiniui 803 tūkst. 250 litų.

Sprendimus dėl paramos leidiniui „Mano Druskininkai“ UAB „Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centras AQUA“ vardu nuo 2013 m. balandžio 29 d. priiminėjo bendrovės valdyba.

Parama tebeteikiama net ir tada, kai „Mano Druskininkų“ leidyba tariamai buvo nutraukta, o ją perėmė VšĮ „Kantri medija“.

„Manome, kad aukščiau nurodytos aplinkybės patvirtina galimai sukurtą schemą, kaip pasinaudojant savivaldybėje turima dauguma bei sprendimų priėmimo galia ir pasitelkiant savivaldybei priklausančią biudžetinę įstaigą buvo leidžiamas neteisėtas leidinys, reklamuojantis ir liaupsinantis savivaldybės valdančiosios daugumos partijos narius ir jų atliktus darbus. Be to, leidinio, kuris buvo leidžiamas tenkinant privačius interesus, leidyba buvo finansuojama taip pat iš savivaldybei priklausančios bendrovės lėšų,"- rašoma skunde prokuratūrai.

Paini schema

Mišrios frakcijos Druskininkų savivaldybės taryboje vadovas Vilius Semeška ir Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio frakcijos vadovas, dr. Juozas Šarkus prašo nustatyti, ar Druskininkų švietimo centro vadovo Vytauto Gintučio bei UAB „Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centras AQUA“ valdybos narių Dovilės Ciūnienės, Irmos Kieliūtės, Vaivos Kirkauskienės, Viliaus Margelio ir Algirdo Svirsko bei bendrovės direktoriaus Edmundo Antanaičio, taip pat kitų asmenų, kurie turėjo teisę priimti sprendimus dėl leidinio „Mano Druskininkai“ leidybos, veiksmuose nėra nusikalstamų veikų, numatytų LR BK 228 straipsnyje („Piktnaudžiavimas“) ir LR BK 182 straipsnyje („Sukčiavimas“), požymių, galimai neteisėtai naudojant Druskininkų savivaldybės ir Druskininkų savivaldybei priklausančios įmonės UAB „Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centras AQUA“ lėšų leidžiant leidinį „Mano Druskininkai“.

Kreipimosi autoriai atkreipia prokurorų dėmesį į naujienų portale DELFI ir kitoje žiniasklaidoje paskelbtą informaciją apie leidinio „Mano Druskininkai“ perleidimą VšĮ „Kantri medija“.

„Druskininkų švietimo centras sukuria vertę turintį produktą – leidinį „Mano Druskininkai“, sukuria prekės ženklą, leidinio dizainą, pritraukia skaitytojų auditoriją, yra internetinio domeno www.manodruskininkai.lt savininkė ir kt., o Druskininkų švietimo centro darbuotoja, leidinio „Mano Druskininkai“ redaktorė Laima Rekevičienė pateikia paraišką registruoti prekės ženklą jos, kaip privataus asmens vardu, ir, kaip matyti iš žiniasklaidoje pasirodžiusios informacijos, atlygintinai perleidžia leidinio „Mano Druskininkai“ prekės ženklą VšĮ „Kantri medija“,"- rašoma skunde. Jo autoriams „prekės ženklo pasisavinimas bei visa leidinio leidyba kelia abejonių, ar teisėtai buvo perleistas Druskininkų švietimo centro turtas".

Todėl opozicinių frakcijų vadovai prašo nustatyti, ar Druskininkų švietimo centro darbuotojų, įskaitant buvusią darbuotoją Laimą Rekevičienę, ir kitų asmenų veiksmuose nėra nusikalstamų veikų, numatytų LR BK 182 straipsnyje („Sukčiavimas“), LR BK 183 straipsnyje („Turto pasisavinimas“) ir LR BK 195 straipsnyje („Pramoninės nuosavybės teisių pažeidimas“), požymių dėl galimo figūrinio prekės ženklo „Mano Druskininkai" bei internetinio domeno www.manodruskininkai.lt pasisavinimo bei dėl galimai neteisėto leidinio „Mano Druskininkai“, kaip Druskininkų švietimo centrui priklausančio turto, perleidimo VšĮ „Kantri medija“.

Ryšiai su policija

Pradėjus ikiteisminį tyrimą, V.Semeška ir J.Šarkus prašo nepavesti jo atlikti Alytaus apskrities vyriausiajam policijos komisariatui bei jam pavaldiems struktūriniams padaliniams, kadangi Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotoju dirba Druskininkų savivaldybės administracijos direktorės Vilmos Jurgelevičienės sutuoktinis Alvydas Jurgelevičius.

„Manome, kad šios aplinkybės pavedus ikiteisminio tyrimo tam tikrus veiksmus atlikti Alytaus apskrities vyriausiajam komisariatui ar jam pavaldiems struktūriniams padaliniams gali nulemti ar kitaip įtakoti ikiteisminį tyrimą,"- įsitikinę opozicijos atstovai.

Šių metų spalį STT Kauno valdybos pareigūnai, gavę duomenų apie galbūt neteisėtai naudojamas savivaldybės bendrovės lėšas ir turtą, yra pradėję ikiteisminį tyrimą dėl bendrovės „Aqua“ direktoriaus Edmundo Antanaičio piktnaudžiavimo. Atlikdami ikiteisminį tyrimą, pareigūnai buvo sulaikę direktorių, bendrovės ir Druskininkų savivaldybės patalpose atliko kratas ir paėmė tyrimui reikšmingus daiktus ir dokumentus.

Bendrovės vadovas, kaip įtariama, kartais pasitelkdamas kai kuriuos Druskininkų savivaldybės darbuotojus, organizuodavo žmonių apgyvendinimą viešbutyje „Aqua“ be jokios buhalterinės apskaitos, taip pat būdavo dalinamos įvairios dovanos – leidimai nemokamai pasinaudoti centro paslaugomis. STT pareigūnų atliekamą ikiteisminį tyrimą kontroliuoja ir jam vadovauja Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

„Aqua“ centro veiklą bei leidinio „Mano Druskininkai" tapimo privačiu istoriją iki 2016 m. kovo tirs ir Seimo Antikorupcijos komisija.