Iki kitų metų vasario pradžios du sienos stebėjimo ekspertai iš Pagėgių ir Lazdijų rinktinių su tarnybiniu šunimi dalyvaus operacijoje „Flexible Operational Activities“ Bulgarijos ir Turkijos pasienyje. Tuo pačiu metu Vengrijos pasienyje su Serbija darbuosis du Lietuvos pasieniečiai iš Vilniaus rinktinės, patruliuosiantys tarnybiniu visureigiu, pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT).

Iš viso iki šių metų pabaigos VSAT į agentūros FRONTEX organizuojamas operacijas migracijos srautams kontroliuoti išsiunčia aštuonis pasieniečius, įvairių specializacijų ekspertus.

Šie VSAT pareigūnai atrenkami ir į operacijų karštuosiuose taškuose vietas siunčiami pagal vadinamuosius atviruosius FRONTEX kvietimus.

Bulgarijos sienos su Turkija apsaugai nuo gruodžio pabaigos dar bus komandiruoti du VSAT Pakrančių apsaugos rinktinės pareigūnai – pasienio kontrolės punktų veiklos ekspertai.

Į vieną migracijos požiūriu karščiausių taškų, Italijos regioną ties Lampedūzos sala Viduržemio jūroje, gruodžio pabaigoje išvyks ir du dokumentų patikros ekspertai iš VSAT Ignalinos bei Pagėgių rinktinių. Čia vyksta viena iš dviejų didžiausių agentūros FRONTEX rengiamų operacijų „Triton“, kurios tikslas yra suvaldyti ir kontroliuoti migrantų bei pabėgėlių srautus į ES šalis.

Kita iš poros didžiausių FRONTEX operacijų 2015-aisiais yra „Poseidon Sea“. Joje nuo rugpjūčio pradžios du mėnesius dalyvavo VSAT Aviacijos rinktinės sraigtasparnis „Eurocopter 145“ bei dvi pasieniečių įgulos. Jos Graikijos bei Turkijos pasienyje vykstančioje „Poseidon Sea“ ties Lesbo sala vykdė vietovės stebėjimą bei atliko antžeminių pajėgų koordinavimo užduotis.

Šiemet į įvairias Europos operatyvaus bendradarbiavimo prie ES išorės sienų valdymo agentūros FRONTEX organizuojamas operacijas sausumoje bei jūroje, be minėtos „Poseidon Sea“, iš viso jau buvo išvykusios penkios dešimtys Lietuvos pasieniečių.