Asociacijos LGL ir režisieriaus Romo Zabarausko kūrybinės komandos nufilmuotuose vaizdo klipuose translyčiai asmenys dalinasi savo asmenine patirtimi, atskleidžia, kaip neegzistuojanti galimybė Lietuvoje pasikeisti asmens tapatybės dokumentus veikia jų kasdienį gyvenimą bei ragina visus, neabejingus translyčių asmenų teisių įtvirtinimui, pasirašyti peticiją dėl Lietuvoje neegzistuojančios galimybės translyčiams asmenims realizuoti teisės į lytinės tapatybės pripažinimą.

„Aš negaliu tiesiog parodyti kažkam savo asmens tapatybės kortelės, nepakliuvęs į keblią situaciją. Tai yra labai sunku ir nemanau, kad taip turėtų būti“, – sako Oskaras, 18 metų translytis vyras.

Kaip teigiama LGL pranešime, šiuo metu vis daugiau Europos valstybių savo teisės aktuose įtvirtina galimybę translyčiams asmenims pasikeisti asmens tapatybės dokumentus be privalomojo chirurginės operacijos reikalavimo. Tokį pasirinkimą sąlygoja du aspektai. Tikrąją translyčių asmenų lytinę tapatybę atspindintys dokumentai yra būtina sąlyga sėkmingai integruojantis ekonominiame bei socialiniame šalies gyvenime. Be to, ne visi translyčiai asmenys nori ir/ar gali medicininiu būdu keisti savo lytį. Toks teisinis reguliavimas šiuo metu jau galioja 17-oje Europos valstybių. Siekiant pabrėžti teisinio lyties pakeitimo pripažinimo būtinybę Lietuvoje, surinkti elektroninės #TRANS_LT peticijos parašai 2016 metų pavasario sesijos metu bus pristatyti Seimui bei kitoms atsakingoms institucijoms