„Komiteto narių nuomone, pirma reikia paskirti naują generalinį prokurorą, o paskui ramiai diskutuoti dėl tų naujų pataisų“, - žurnalistams Prezidentūroje ketvirtadienį sakė J.Sabatauskas.

Jis pridūrė, kad tikisi generalinio prokuroro kandidatūros sulaukti dar Seimo rudens sesijoje. Prezidentės atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė teigė, kad šiuo metu vyksta kandidatūros derinimas.

Seimas šiemet du kartus atmetė prezidentės teiktą generalinio prokuroro kandidatūrą. Aiškindamas tai, J.Sabatauskas sakė, kad „šios kadencijos Seimas yra gerokai reiklesnis“ ir atkreipė dėmesį, jog naująją lygių galimybių kontrolierę pavyko paskirti tik iš trečio karto.

Pasak J.Sabatausko, su TTK nariais susitikusi D.Grybauskaitė aptarė įvairias teisėkūros iniciatyvas, tačiau apie generalinio prokuroro skyrimo tvarką diskutuoti nepanoro.

„Mes taip pat paklausėme prezidentės nuomonės, prezidentė tuo klausimu nepanoro diskutuoti, sakydama, kad dabartinė tvarka pakankamai gera“, - teigė politikas.

Prokuratūros įstatymo pataisa, kurią užregistravęs yra pats J.Sabatauskas su keliais TTK nariais ir kitais Seimo nariais, numato, kad generalinį prokurorą penkeriems metams Vyriausybės teikimu, Seimo pritarimu, skirtų ir iš pareigų atleistų prezidentas. Generalinio prokuroro kandidatūras Vyriausybei siūlytų Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas ir teisingumo ministras.

Šiuo metu generalinį prokurorą skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

Prezidentūros pranešime spaudai teigiama, kad per susitikime su Seimo nariais prezidentė pakvietė juos bendromis pastangomis tobulinti teisinius įrankius kovojant su korupcija. Valstybės vadovė pabrėžė, kad negalima atidėlioti teismų reformos įstatymų projektų, būtinų efektyvesniam ir spartesniam bylų nagrinėjimui, svarstymo.

„Neseniai įvykusi Kražių tragedija įpareigoja rimtai įvertinti sprendimus, susijusius su žmonių saugumu. Tarp jų ir praėjusią savaitę Prezidentės Seimui pateiktas Probacijos įstatymo pakeitimo projektas, kuriuo siūloma sugriežtinti laisvėje esančių nuteistųjų kontrolę“, - rašoma pranešime.

Prezidentūra taip pat teigia, kad būtina dar šiemet imtis šalies vadovės siūlymo optimizuoti vaikų globą ir įvaikinimą reglamentuojančius procesus.

Prezidentė pakvietė Seimo narius atsakingai dalyvauti prokuratūros vadovo skyrimo procedūroje, nes Konstitucijoje yra įtvirtinta abipusė Seimo ir prezidento atsakomybė šiame procese bei atsakingo valdymo principas.