Tai Z kartos vaikai, kurie išmoksta naudotis technologijomis anksčiau, nei pradeda kalbėti, o internetas jiems – ne informacijos paieškos kanalas, bet neatsiejama gyvenimo dalis. Ar mūsų švietimo sistema pritaikyta mokyti šios kartos vaikus?

Simono Daukanto progimnazijos lietuvių kalbos mokytoja Inga Uinskienė „Žinių radijo“laidoje „Atviras pokalbis“ sakė, kad Z kartos vaikai kitaip ugdomi ir auklėjami namuose. Jau ir ikimokyklinio ugdymo įstaigos prisitaikė prie tos naujosios kartos. Tuo metu mokykla, ko gero, vėluoja:

„Z kartos vaikai ateina į mokyklą, kurioje yra lenta, kreida, popieriaus lapas, tušinukas. Tai nėra jiems svetima ar nepažįstama, bet jie norėtų mokytis kitaip, jiems priimtinesniais, jiems žinomais būdais. Jeigu kalbėtume apie ugdymo proceso modernizavimą, čia galimybės neribotos. Tai ir interaktyvi lenta, vadovėlių skaitmeninimas, galimybės mokiniui rašyti ne sąsiuvinyje, o planšetėje, vaizdo pamokos. Bet mokykloje viso to neturime, nes tai juk didelės finansinės investicijos“.

Anot pedagogės, dar viena problema – didelis kartų skirtumas. Kai kuriuos vyresnius mokytojus iš tiesų tos naujosios technologijos gąsdina:

„Taigi čia susiduria tie, kurie gimė su tomis technologijomis ir tie, kurie jų bijo. Ir jie nesusikalba. Tai ne mokytojų, o valstybės problema, nes į jų švietimą niekas neinvestuoja. Galbūt, ir tokio poreikio nėra, nes mokytojas darbe tų priemonių neturi. Gamtos ar socialiniai mokslai turtingesni tomis priemonėmis, tad ir pamokos įdomesnės, nes čia galima panaudoti tas technologijas. Tuo metu lietuvių kalbos ar matematikos pamokose tos pagalbos iš šalies yra kur kas mažiau.

Ir mokytojo amžius tikrai nėra vienintelė ir pagrindinė priežastis, kodėl ugdymo procesas negali būti modernizuotas. Mokykla iš tiesų atsilieka nuo gyvenimo, bet mokykloje nekvepia akmens amžiumi. Mokykla stengiasi, tačiau yra daugybė kliūčių, kodėl mus nepavyksta žengti koja kojon su laiku.

Standartinė klasė, kiek aš esu mačiusi, tai mokytojo kompiuteris ir projektorius. Bet sunkoka būtų pasakyti, ar tai iš tiesų yra modernizavimas, ar mes tik žaidžiame tą modernizavimą. Mūsų mokykloje gamtos mokslai turi klasę, kurioje yra 30 planšečių, mokiniais jomis naudojasi, dirba, turime interaktyvią lentą bet mokykloje yra keliasdešimt mokytojų ir daugiau, nei tūkstantis mokinių“, – kalbėjo Inga Uinskienė.

Laida „Atviras pokalbis“ transliuojama antradieniais - penktadieniais 9.10 val.