Kiek nusiskundimų iš viso pasiekė Seimo komisiją, bet buvo atidėti į šalį, net sunku suskaičiuoti.

"Dabar mes per pusmetį išnagrinėjame tiek skundų, kiek anksčiau buvo gaunama per visus metus", - palygino B.Putienė.

Buvusi Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė liberalė Dalia Teišerskytė įsitikinusi, kad tokia skundų gausos priežastis - politikų noras būti dėmesio centre.

D.Teišerskytei susidarė įspūdis, kad parlamentarams nesvarbu, kokiame kontekste skamba jų pavardė: "Politikams tyla prilygsta mirčiai. Todėl ir stengiamasi bet kokiais būdais patekti į laikraščius, televizijas, priminti apie save rinkėjams".

Dabartinis Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas socialdemokratas Algimantas Salamakinas tvirtino, kad daugiausia skundėsi pirmą kartą į parlamentą patekę politikai.

Komisijos vadovas tai aiškina nepatyrimu, Seimo statuto neišmanymu ir noru išgarsėti. Be to, daug žmonių į parlamentą atėjo iš verslo. Todėl neretai kyla įtarimų dėl privačių ir viešųjų interesų derinimo.

A.Salamakinui įstrigo net septynis kartus komisijoje vykę svarstymai, ar nebuvo pažeistos balsavimo procedūros priiminėjant Vartotojų teisių gynimo įstatymą.

Detektyvą primenančią istoriją Etikos ir procedūrų komisijos nariai praminė meksikietišku serialu. Prie Vartotojų teisių gynimo įstatymo priėmimo užkulisių teks grįžti ir šiemet.

Tačiau A.Salamakinas įsitikinęs, kad šį serialą turėtų užgožti turtingiausio parlamentaro Viktoro Uspaskicho atvaizdo atsiradimo ant marinuotų agurkų stiklainių istorija.

Parlamentarui Algimantui Matulevičiui kilo įtarimų, kad V.Uspaskichas savo veikla pažeidžia Konstituciją, kurioje teigiama, jog Seimo nario pareigos nesuderinamos su darbu verslo, komercijos bei kitose privačiose įstaigose ar įmonėse.

Etikos ir procedūrų komisijos posėdžiuose praėjusiais metais dažnai skambėjo ir parlamentarų Vytauto Šustausko bei Juliaus Veselkos pavardės.

Radikaliais pareiškimais garsėjančio V.Šustausko elgesys kėlė rūpesčių ne tik Seimo komisijai, bet ir teisėsaugos institucijoms. Šis parlamentaras per televiziją pareiškė, kad Seime tvarka bus tuomet, kai sukalens ginklai.

Tačiau į skandalą patekęs parlamentaras iš balos išlipo sausas. Pats V.Šustauskas irgi neliko skolingas kolegoms. Jis paprašė svarstyti pačios komisijos pirmininkės D.Teišerskytės etiką.

V.Šustauską užgavo liberalės komentarai, esą jis į Seimą pateko neaiškiais būdais.

Šokiruojantis, vulgarus, ciniškas - tokį elgesio įvertinimą iš komisijos narių pernai išgirdo parlamentaras J.Veselka.

Parlamentaras savo kolegas televizijos laidoje išvadino bespermiais, kitaip užgauliojo.

Ne kartą Etikos ir procedūrų komisijai teko svarstyti ir Seimo pirmininko bei socialliberalų lyderio Artūro Paulausko elgesį.

Aukštam pareigūnui koją pakišo į viešumą iškilusi istorija dėl neteisėtai praplėsto žemės sklypo ir jį juosiančios tvoros. Tačiau abu kartus parlamento vadovas buvo išteisintas. Pasak komisijos, pažeidimas buvo padarytas dar tuomet, kai A.Paulauskas buvo tik advokatas.

"Buvo padaryta klaida, ir tai pripažįstu. Bet niekas nesitikėjo, jog netrukus tapsiu Seimo vadovu ir dėl to kils toks atgarsis", - aiškino ir pats A.Paulauskas.

Šiemet komisijos akiratyje irgi turėtų būti nemažai Seimo narių. Mat nepriklausomi ekspertai apskaičiavo, jog net 60 parlamentarų ar jų šeimų narių turi turto įvairiose bendrovėse ir dėl to gali kilti viešųjų ir privačių interesų konfliktas.

Tarp tokių parlamentarų yra V.Uspaskichas, Seimo vicepirmininkas Artūras Skardžius, komitetų pirmininkai Kęstutis Kuzmickas ir Alvydas Sadeckas, parlamentarai Ramūnas Karbauskis, Jonas Budrevičius.

Visiems potencialiems etikos pažeidėjams yra parengta atmintinė, kurioje perspėjama neužsimiršti ir nepradėti proteguoti savo verslo, kad visuomenei nekiltų kokių nors įtarimų.