Beglobių ir laukinių gyvūnų priežiūra užsiimančios bendrovės "Nuaras" darbuotojai pripažįsta, jog Smiltynei jų pagalbos iš tiesų reikia. Tačiau ją suteikti trukdo tai, jog "Nuarui" nesuteikiama teisė persikelti per marias nemokamai, o kelionę už savo pinigus tarnyba vis atidėlioja.

Lenda ir į paplūdimius

Anot Smiltynės gyventojų, šioje teritorijoje gyvūnai neretai paliekami likimo valiai, nors jie kelia grėsmę ne tik vietiniams gyventojams, bet ir poilsiautojams.

Pasak Smiltynės prekeivių, artėjant vakarui šalia kioskelių prisirenka ypač daug valkataujančių kačių, jų galima pamatyti net paplūdimiuose.

"Kai kurios katės yra silpnos, ligotos, apšiurusios, apkandžiotos šunų, o jų skaičius tikrai gali sukelti nepageidaujamų pasekmių", - teigia vietiniai prekeiviai.

Gaudė tik dvi valandas

Klaipėdos miesto valdžia šiai problemai išspręsti prieš mėnesį buvo atsiuntusi beglobių ir laukinių gyvūnų priežiūra užsiimančią bendrovę "Nuaras", tačiau įstaigai leidimas persikelti keltu su savo įranga buvo išduotas tik dviem valandoms, o per tą laiką sugaudyti valkataujančių kačių buvo neįmanoma.

Pasak Kuršių nerijos nacionalinio parko Bendrųjų reikalų skyriaus inžinieriaus Sigito Jablonskio, vasaros sezonu normaliai tvarkai palaikyti "Nuaras" į Smiltynę turėtų persikelti bent kartą per mėnesį.

"Tuomet ir tų poros valandų pakaktų", - teigia S. Jablonksis.

Gaudyti kačių - už savo pinigus

Daugiau nei prieš tris savaites Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorius Vladas Portapas Klaipėdos savivaldybės administracijai pateikė dar vieną prašymą atsiųsti gyvūnų globos tarnybą. Tačiau jau kuris laikas į jį jokio atsakymo negauna, o dėl neišspręsto persikėlimo keltu klausimo "Nuaras" negali nemokamai susiorganizuoti kelionės į Smiltynę.

Pasak Klaipėdos savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vyr. specialistės Vaidos Varnagienės, teisę nemokamai keltis į Smiltynę nustato Kelių priežiūros ir plėtros programos finansavimo įstatymas, tačiau J. Gustaitienės firma "Nuaras" į nemokamai galinčių persikelti subjektų sąrašą nepatenka, todėl bendrovė "Smiltynės perkėla" neatlygintino kėlimosi keltais leidimo išduoti negali.

Anot V. Varnagienės, esant tokiai situacijai, firma "Nuaras" turi savo lėšomis persikelti į Smiltynę.

"Pasirašydamas sutartį su savivaldybe, "Nuaras" įsipareigojo už savo lėšas organizuoti nenumatytus darbus, būtent toks atvejis čia ir svarstomas", - teigia Miesto tvarkymo skyriaus specialistė.

Laukia valdžios iniciatyvos

Firma "Nuaras" teigia, jog persikėlimo į Smiltynę problema taip ir liks neišspręsta iki to laiko, kol jos imsis Klaipėdos miesto savivaldybė.

"Smiltynei reikia mūsų pagalbos, nes valkataujančių kačių čia tikrai daug ir mes per tokį trumpą laiką negalėjome jų išgaudyti. Šią savaitę turėjome persikelti ir įvykdyti darbus, tačiau dėl to, kad neturime leidimo nemokamai persikelti, ši kelionė vėl atidedama", - teigė įmonės administratorė Irina Lebedeva.

Ankstesniems persikėlimams į Smiltynę savo leidimo neturintis "Nuaras" jį pasiskolindavo iš Klaipėdos miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus.