Vieša paslaptis – daugelis pusamžių moterų svajoja atsidurti gerokai jaunesnio vyro glėbyje. Seksologai pastebi, kad kai stukteli 40, jų seksualumas pasiekia piką. Savo ruožtu vyrų seksualumas viršūnėje būna nuo paauglystės pradžios iki jiems sukanka 25 metai.

„Jaunystės eliksyras“, „Kai pradėjau su juo susitikinėti, visi mano pažįstami pastebėjo, kad pražydau“, „Jis – nuostabus lovoje“, – taip apie santykius su jaunesniais vyrais viešoje erdvėje atsiliepia moterys, tačiau DELFI kalbinti specialistai į akis rėžia tai, ką pastarosios nutyli.

Santykiai su jaunesniu – be ateities

„Gamtos paradoksas, tačiau 35 metų moters ir 20-mečio vyro seksualiniai poreikiai, požiūris į seksą ir temperamentas labai atitinka. Tačiau tokios poros turi aibę problemų, iš kurių didžiausia – tokie santykiai neturi ateities. Maksimalus laikotarpis – 10 metų. 45 metų moterį greitai ištiks menopauzė, atitinkamai keičiasi jos išvaizda, prasideda senėjimo procesas, o 30 metų vyras tiesiog eina link gražiausių savo metų. Kuo toliau, tuo labiau jausis ir matysis, kad moteris yra gerokai vyresnė už vyrą.

Su jaunesniais vyrais esančios moterys patiria ir didelį pažeminimą, nes jos visuomet turi stengtis būti jaunesnės nei iš tiesų yra. Jos turi slėptis po makiažo sluoksniu, kas sekina odą, teptis įvairiais kremais, kai kurios jų darosi operacijas – daug išlaidų“, – pastebėjo seksologas Viktoras Šapurovas.

Jo teigimu, saugus amžiaus skirtumas tarp vyro ir moters, kai moteris yra vyresnė, – 2 metai. V. Šapurovo teigimu, tuomet santykiuose jis nesijaučia.

V. Šapurovas

Jaunesniems vyrams atstoja mamas

Seksologo teigimu, ilgą laiką su vyresne moterimis jaunas vyras gali būti tik tuomet, jei toks jo troškimas yra susiformavęs dar vaikystėje.

„Jei sūnaus santykiai su motina yra labai artimi, tai jis ieškos panašios į savo mamą moters – globėjos, kuri elgtųsi su juo motiniškai. Tuomet seksualinė situacija ir išorinis patrauklumas nėra labai svarbu. Dėl to santykiai gali gyvuoti ilgai“, – pasakojo V. Šapurovas.

Jis sakė pažįstantis vyrų, kurie net ir negali ilgesnį laiką išbūti su savo bendraamžėmis, tyčia ieško vyresnių.

„Kad santykiai būtų stabilūs – seksualiniai ir psichologiniai – reikia, kad abu to norėtų. Tad jei moteris nori globoti, tokie ilgalaikiai santykiai tikrai galimi“, – aiškino jis.

Kodėl tuomet įprasta, kad vyras – vyresnis už moterį?

Tiesa, įspėjo seksologas, ir vienmečių santykiai toli gražu ne visuomet yra rožėmis kloti.

„Kadangi egzistuoja biologinės žirklės, nebūna taip, kad kartu gyvenant visuomet atitiktų seksualiniai poreikiai. Pavyzdžiui, jei ir moteris, ir vyras yra 25-erių metų amžiaus, tuo gyvenimo etapu vyro seksualinis apetitas yra didžiausias, o moters – tikrai ne. Todėl tuomet moteris priversta kentėti dėl sekso pertekliaus – dėl vyro reikalavimų, spaudimo. Kai jai sukanka 35-eri, viskas apsiverčia aukštyn kojomis. Tuomet moteris kenčia dėl sekso trūkumo, o vyras – dėl pertekliaus. Padaryti, kad visuomet vienodai būtų abiem, niekaip nepavyks“, – perspėjo V. Šapurovas.

Atsakydamas į klausimą, kodėl tuomet įprasta, kad vyras – vyresnis už moterį, nors jau aišku, kad tokie santykiai nėra suderinti seksualine prasme, seksologas sakė, kad šis santykių modelis atėjo iš patriarchalinės šeimos laikų.

„Iš to meto, kai meilė nebuvo pagrindas vedyboms. Gerokai vyresni vyrai paprastai yra garsūs, kažko gyvenimo pasiekę, su moksliniais laipsniais ar aktoriai, juos įsimyli merginos, kurios yra jų gerbėjos. Tokioje poroje seksualiniai santykiai nevaidina didelio vaidmens. Tai daugiau psichologiniai, abipusiu sutarimu pagrįsti ryšiai“, – mano jis.

Kaltina ir demografinę situaciją – porų su dideliu amžiaus skirtumu daugėja

Savo ruožtu savo komentaru šia tema pasidalijusi šeimos psichologų centre dirbanti psichologė Laura Bratikaitė teigė, kad dėl to, kad moterys renkasi jaunesnius vyrus, visų pirma, „kalta“ demografinė situacija.

„Kalbantis su moterimis, bendraujančiomis su jaunesniais vyrais, dažnu atveju išgirsti, kad didžioji dauguma vis dėlto tikėjosi užmegzti santykius su bendraamžiu ar vyresniu vyru, tačiau paaiškėjo, kad „visi geri vyrai užimti“, o pasirinkimas tarp „laisvų“ nedžiuginantis: vieni „amžini ieškotojai“, kiti bijo prisirišti, treti žiūri tik į jaunutes merginas, ketvirti turi visokių kitokių problemų“, – sakė ji.

Be to, pastebi ji, porų su reikšmingu amžiaus skirtumu pastaruoju metu daugėja. Tą ji sieja ir su visuomenės tolerancijos didėjimu, ir su panašių istorijų viešinimu.

Laura Bratikaite/R.Danisevičiaus nuotr.

Kokios moterys ieško jaunesnių vyrų?

Psichologė pastebėjo, kad bendrauti su jaunesniu partneriu dažniau yra linkusios moterys, pasiekusios profesinių aukštumų, turinčios finansinį pagrindą ir stabilumą.

„Tai savimi pasitikinčios ir nepriklausomos moterys, pasižyminčios vertinga gyvenimiška patirtimi ir galinčios turėti tai, ko nori: tiek spintoje, tiek poilsyje, tiek asmeniniame gyvenime. Jos supranta, kad jau nebėra tokios jaunos, kad grožis – neamžinas, todėl neretai santykiai su jaunesniu vyru tampa siekimu „susigrąžinti jaunystę“ ar „užtaisyti jaunystės spragas“, – aiškino ji.

Be to, vardijo specialistė, tokios moterys santykiuose siekia dominuoti, paprastai ieško naujų seksualinių potyrių. Santykiai su jaunesniu vyru didina moters savivertę, leidžia pasijusti geidžiama, seksualia ir aistringai mylima.

„Kitas svarbus faktorius – romantika. Bendraamžis ar vyresnis vyras į gyvenimą žiūri daug racionaliau ir realistiškiau, taip pat jis žiūri ir į santykius su moterimi. Tuo tarpu jaunuolis pilnas romantikos, spontaniškumo ir atsidavimo. Jis daro staigmenas, rašo laiškus, „užkrečia“ savo energija, žavi laisvumu, gali iki aušros vaikščioti senamiesčio gatvėmis“, – kodėl moterys susižavi jaunesniais vyrais, vardijo ji.

Kas prie vyresnių moterų traukia jaunus vyrus?

Paklausta, kokie, yra vyro interesai mezgant santykius su vyresne moterimi, L. Bratikaitė neatmetė galimybės, kad tai daryti jis gali iš išskaičiavimo, tačiau patikino, kad neretai priežastys yra kur kas gilesnės.

„Z. Froidas teigė, kad vyras ieško gyvenimo palydovės, panašios į jo mamą, o moteris – panašaus į tėtį. Statistika teigia, kad „vėlyvi“ vaikai (kitaip pagrandukai) sau į poras yra linkę rinktis ženkliai vyresnius partnerius. Dar labiau į tai linkę tie, kuriuos užaugino seneliai.

Taip pat psichologiniai tyrimai atskleidžia, kad tokiems santykiams dažniau ryžtasi tie, kuriems paauglystės metu nepavyko psichologiškai „atsiskirti“ nuo tėvų. Dažniausiai tai nutinka arba labai griežtų ir linkusių pernelyg kontroliuoti tėvų vaikams, arba per daug lepintiems vaikams. Todėl rinkdamasis partnerę, vyras nejučia ieško „psichologinės mamytės“ ir pasirenka už jį vyresnę moterį“, – mano ji.

Kaip apsisaugoti nuo skyrybų?

Pasak L. Bratikaitės, vis dėlto negalima vienareikšmiai teigti, kad santykiai tarp vyresnės moters ir jaunesnio vyro yra pasmerkti skyryboms.

„Nors aritmetinės formulės santykių trukmei apskaičiuoti nėra, tačiau tyrimai rodo, kad dažniau skiriasi tos poros, kuriose amžiaus skirtumas didesnis nei 7 metai, negu kad tos, kurių amžiaus skirtumas nėra didelis. Kuo gi pavojingas tas 7-netukas? Skirtingose kartose subrendusiems žmonėms gali taip ir nepavykti rasti esminių bendrumų, nes jie nepasiruošę keisti požiūrių ir atsisakyti savo kartos vertybių. Įtakos turi ir pats amžiaus skirtumas, svarbų vaidmenį suvaidina ne tik visuomenės požiūris, bet ir psichologiniai pokyčiai.

Kita vertus, yra žmonių, kurie psichologiškai būna vyresni už savo metus. Jie ne pagal amžių subrendę, jiems patrauklios vyresnės kartos tradicijos ir vertybės. Ir atvirkščiai, būna asmenybių, kurių širdyje dar siaučia jaunystės vėjai ir kuriems įdomiau su jaunesniais žmonėmis. Tokiu atveju santykiai iš tiesų gali būti harmoningi. Kaip bebūtų, sėkmė lydi tas poras, kurios išmoksta nekreipti dėmesio į tai, kas juos skiria, ir orientuojasi į tai, kas juos iš tiesų vienija“, – įsitikinusi ji.