Pasak jo, toks kalbėjimas primena žmonių rūšiavimą, o tai esą kertasi su pamatinėmis ES vertybėmis. Pokalbis su Europos Komisijos nariu Vyteniu Andriukaičiu – laidoje „Dėmesio centre“.

Komisare, pabėgėlių srauto iš dalies baiminamasi dėl galimo įvairių ligų protrūkio ar užkrato atgabenimo į Europą. Kaip vyksta pabėgėlių registracijos sistema? Kaip tikrinama sveikata, vyksta vakcinavimas?

Pirmiausiai turime nuraminti Lietuvos visuomenę ir visas ES valstybes, nes pabėgėlių epidemiologinė būklė yra labai detaliai ištyrinėta visose srityse, iš kurių pabėgėliai vyksta. Europos infekcinių ligų kontrolės centras Stokholme veda monitoringą ir kasdien galime užeiti į jų tinklapį ir sužinoti epidemioliginę situaciją. Infekcinių ligų rizika yra labai labai žema.

Bet jie yra skiepijami, taip?

Taip. Suprantama, kad kai tik atvyksta pabėgėliai, vadinamuosiuose karštuose taškuose mes jiems įteikiame pasą, kuriame žymima, kas yra daroma: vakcinuojama, skeipijama ir t.t. Pirmiausiai jie turi būti apklausiami, ar jie nebuvo skiepijami. Žinoma, dėmesys pirmiausiai nukreipiamas į vaikus, nes tai ypač jautri grupė – vaikų infekcijos plinta žaibiškai. Tačiau visiems yra nustatyta, ką yra būtina padaryti, arba kas turi būti būtinai įvertinta, atlikta ir užfiksuota. Pažymą įdedame į tuos vadinamuosius jų sveikatos pasus ir tik tada jie gali tęsti kelionę.

Suprantu, kad jūs esate visiškai tikras, kad jokių epidemijų ar ligų Europoje nėra ir nebuvo atgabenta?

Eidemijos gali būti ne dėl pabėgėlių. Šiaip, pavyzdžiui, gripo epidemija kyla savaime, nepriklausomai nuo žmonių tautybės ar gyvenamosios šalies. Epidemijas gali platinti gyvūnai. Lygiai taip pat buvo dėl Ebolos. Pamenate, kokia buvo didžiulė banga baimių, kad Ebola pasieks ES? Tačiau netgi gydant jau užsikrėtusius žmones mes išvengėme bet kokio išplitimo. Šiuo atveju ES epidemiologinės sistemos yra labai efektyvios ir iš tiesų tokių baimių nėra. Be to, mes žinome, kas yra fiksuojama tose šalyse, iš kurių atvyksta pabėgėliai. Pavyzdžiui, Sirijos polemiolito atvejai. Labai svarbus vaikų segmentas, kurį mes turime labai stebėti ir skiepyti. Tačiau tikrai galiu patvirtinti, kad epidemiologinis žemėlapis yra labai detalus ir tos baimės, kurias skleidžia kai kurie politikai, yra nesąžininga.

Kaip jūs vertinate Lietuvos vyriausybės ketinimus motyvuoti pabėgėlius vykti į Lietuvą? Ir apskritai, jūsų vertinimu, kaip turėtų būti atrenkami pabėgėliai, gyvensiantys Lietuvoje?

Visų pirma aš negaliu suprasti, kaip jie gali būti atrenkami? Juk pabėgėliai yra žmonės, kuriems reikia suteikti pagalbą iš karto – čia ir dabar. Būtų labai sunku matyti skęstantį žmogų ir bandyti kažką atsirinkti – šitą gelbėsiu, o šito ne. Jau vien ši diskusija iš esmės kertasi su pagrindinėmis Europos Sąjungomis normomis, pripažįstančiomis universalias žmogaus teises. Aš net komentuoti to negaliu.

Jūsų įsitikinimu, tai turėtų vykti grynai atsitiktine tvarka?

Tvarka yra nustatyta, mes ją nustatėm. Pirmenybė yra suteikiama vaikams, nėščioms moterims, senukams ir ligoniams. Ligonių atveju gali būti, kad šalis negalės jam suteikti būtinos pagalbos, gydyti, nes tiesiog šalyje nėra tokių specialistų. Tokiu atveju, žinoma, toks žmogus būtų perkeliamas į tą šalį, kurioje jam reikalinga pagalba būtų suteikiama. O visi kiti perkeliami bendra nustatyta tvarka

Negali būti jokio skirstymo nei pagal religiją, nei pagal spalvą ar kaip nors kitaip. Tai gautųsi žmonių rūšiavimas. Apie ką mes kalbam? Žmones rūšiavo rėžimai, bet tai visiškai prasilenkia su ES vertybėmis.

Lietuvoje nesate dažnai svečias, bet, žinoma, stebite kas čia vyksta. Kaip jums iš šono atrodo pastaruoju metu kilę nesutarimai valdančiojoje koalicijoje? Pirmiausiai turiu omenyje jūsų koalicijos partnerių „darbiečių“ tam tikrus ultimatumus dėl minimalios algos ir grasinimus nebalsuoti už biudžetą?

Kaip jūs žinote, aš turiu būti labai nešališkas, vertinant šalies narės politinį gyvenimą. Žinoma, buvimas komisaru nepanaikina mano turėto vaidmens Socialdemokratų partijoje, tačiau man labai svarbu neturėti įtakos politiniams Lietuvos procesams.

Kita vertus, iš visko, kas vyksta, akivaizdu, kad rinkimai jau kitais metais. Partijų reitingai maždaug žinomi. Gali būti, kad tokiais būdais ieškoma sėkmės rinkimuose. Mano nuomone, politinės kultūros kontekste turėtume išlaikyti žymiai aukštesnius standartus. Manau, kad, artėjant rinkimų tiesiajai, politinė koalicija turėtų suprasti, kiek svarbu yra išlaikyti solidumą, sąžiningas bendradarbiavimo taisykles, koalicinį veidą. Būtent tai pridėtų balų visai koalicijai žymiai daugiau, negu tokie virtuviniai dalykai.