Susitikime Reikjavike, kur dalyvavo Islandijos, Danijos, Norvegijos, Suomijos, Švedijos ir Estijos, Latvijos bei Lietuvos ministrai pirmininkai, A. Butkevičius pabrėžė, jog apie teigiamas ES bei Baltarusijos santykių tendencijas leidžia kalbėti politinių kalinių paleidimas kaimyninėje šalyje

„Tačiau Baltarusija turėtų sustiprinti demokratizacijos pastangas. Esame suinteresuoti išlaikyti konstruktyvius santykius tarp Europos Sąjungos ir Baltarusijos“, - Vyriausybės pranešime spaudai sakė jis.

NB8 formato susitikime taip pat aptarti regionui aktualūs klausimai, susiję su tarptautine padėtimi, saugumu, Rytų kaimynyste, ekonominėmis reformomis Europoje, įskaitant Ekonominės ir pinigų sąjungos stiprinimą. Atskiras dėmesys buvo skirtas kibernetinio saugumo ir strateginės komunikacijos klausimams. A.Butkevičius susitikime pabrėžė, jog būtina ir toliau skirti deramą dėmesį Rytų partnerystės klausimams ir paramą šioms šalims.

„Atsižvelgdamos į dabartinius geopolitinius pokyčius, taip pat į regioninius ir pasaulinius iššūkius, mūsų šalys turi išlikti nuoseklios, gindamos savo vertybes – pagarbą žmogaus teisėms ir pastangas palaikyti tarptautinę taiką ir saugumą“, – kalbėjo jis.

Vyriausybės vadovas taip pat akcentavo naujus Lietuvos energetinius projektus, kurie, jo žodžiais, yra Lietuvos energetinio savarankiškumo ir „sumažėjusios Rusijos įtakos Baltijos regione simboliai“.

Trečiadienį vakare A.Butkevičius dalyvaus Šiaurės ateities forumo, vienijančio Šiaurės ir Baltijos šalių bei Jungtinės Karalystės vyriausybių vadovus, dalyvių darbo vakarienėje.